Vad sägs om en elbil?

För ett tag sedan diskuterade vi automatare på bloggen och vi var många som såg dessa som, om inte guds gåva till mänskligheten, så i alla fall något vi aldrig vill byta ut till manuellt växlade bilar.

Men vad säger ni om elbilar?

Äger ni en eller skulle ni vilja köpa en? Varför/ varför inte?

Jag har ingen egen erfarenhet alls och har hittills inte heller känt någon lust att byta/ prova.

När vi hade en gasdriven bil på min förra arbetsplats upplevde jag inte detta som en fördel, tvärtom men detta är många år sedan.

Kanske är det lättare att ladda elbilar än vad det var att tanka gas och kanske har elbilen andra fördelar som jag inte känner till?

18 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Vad tyckte du var jobbigt med att tanka gas? Jag har kört gasbil i åtminstone 12 år och tycker snarare att det är lite smutsigt, kladdigt och mekigt när jag måste fylla på bensintanken, vilket lyckligtvis inte behövs så ofta. Min man har en elhybrid och den funkar alldeles utmärkt men jag kan tycka att den går lite väl lite på just el. Det fick bli en elbil denna gång för honom för Volkswagen hade ingen lämplig gasdriven bil längre.

    Svara
    • Birgitta

      Nu är ju detta minst 7 år sedan jag körde gasbil men då fanns det inte ens i en storstad som Malmö jättemånga tankställen. Och tanken rymde inte jättemycket trots att det var en rejäl bil.

      Svara
      • Anna

        Ah, man får helt enkelt lära sig var det går att tanka. Jag bodde ju större delen av tiden på andra sidan av din skog och hade två tankställen bara på vägen till jobbet i Lund. Vi reser mycket uppåt landet och det funkar fina fisken fram till Karlstad i inlandet och alldeles utmärkt längre norrut om man håller sig längs kusten. Jag är inne på min tredje gasbil, alla av olika märken och typer av bil. Den här är en Subaru med fyrhjulsdrift vilket gör den mindre av en miljöbil än de jag har haft tidigare, å andra sidan kör jag i princip bara med antingen häst eller på hundträning nu för tiden eftersom jag bor med cykelavstånd/kollektivtrafik till allt annat.
        Jag är också lite tveksam till elbilarnas miljöpåverkan med tanke på hur batterier tillverkas och vad som händer med dem efteråt. (Vi producerar den mesta av vår el själva så det är ju lite bra i kråksången.) Att köra begagnat är nog alltid bättre än nytt – även om det är en gammal bensinare jfrt med en ny som går på vätgas om man väger in hela produktionen av bilen. Å andra sidan måste man ibland skrota bilar. RIP min gamla Ford som hade så stora rosthål i golvet att man kunde se gatan under om man tog bort mattorna.

        Svara
  2. Anna

    Mina föräldrar har en hybridbil och jag måste säga att när den går på el helt och hållet så är den ju väldigt behaglig och tyst.

    För till exempel arbetspendling och alla kortare vardagsturer skulle jag absolut kunna tänka mig en elbil. Och om alla bilar i Paris vore elbilar skulle vi kanske slippa det där gula locket av föroreningar som ligger över stan… Men någonstans skall ju elen komma ifrån så det är ju ingen magisk lösning heller.

    Svara
  3. Magdalena Haupt

    Vi har två bilar, en stor när alla ska åka eller något behöver dras och så en liten som mest åker korta sträckor. Den lilla börjar bli lite till åren och vi planerar att byta till elbil. Fler och fler i vårt område har så och verkar vara mycket nöjda. En granne bytte nyss ut sin stora bil till el dessutom.

    Svara
  4. Anette Fritzon

    Nej tack
    Inte förrän lastutrymme, dragförmåga och räckvidd är jämförbara med min nuvarande bil.
    Bara tanken på en långtur där antalet stopp och tiden för dessa är bestämda av laddningstiden för bilen och inte av mig är helt omöjlig.
    Jag kör ju (normalt, när det inte är coronatid) med flera hundar och packning till tävlingar ofta ganska långt bort och även utomlands. Förra sommarens husvagnstur till Riksgränsen känns också helt orimlig med en elbil.

    Svara
  5. Cia Wigström

    Vi har en elhybrid, en Volvo xc 40
    Nyladdad räcker den 40 km, sen laddar den även under färd när man kör. Detta gör att bensinförbrukning minskar markant. Den är även en mycket trevlig dragbil.
    Lastutrymmet är helt ok.
    Nu har jag sadelkammare i transporten också, något som jag inte vill vara utan.

    Jag är väldigt nöjd med denna bil, den är trevlig och bekväm på alla vis. Dessutom är det väldigt snygga som bonus.

    Svara
  6. Linda Johansson

    Jag har väldigt svårt att se någon större miljövinst med elbilar som läget ser ut just nu.
    De ska fortfarande tillverkas (och tillverkningen av batterier är väl definitivt ingen miljövänlig verksamhet?), batterierna har en begränsad livslängd och ska bytas/tas om hand och bilägaren hamnar då kanske i läget att byta bil (eventuellt efter ett betydligt kortare intervall jämfört med exempelvis vår Bmw som har gått 250000 mil). Och som någon skrev ovanför, elen som bilarna går på ska produceras.
    Ska vi göra en insats för miljön måste det väl vara mycket bättre att använda det vi har tills ’vi har kört slut på det’ och minska vår produktion/konsumtion, oavsett om det gäller bilar eller schabrak?
    Att staten sätter in subventioner på exempelvis elbilar känns mest som symbolpolitik med syfte att vi konsumenter ska hålla produktionen igång med mindre dåligt samvete.

    Svara
    • Anna

      Jag håller med dig. Jag har ingen bil eftersom jag inte behöver någon (bor alldeles utanför Paris och har fantastisk kollektivtrafik) och min pojkvän har en 20 år gammal liten Peugeot som drar nästan ingenting. Mycket bättre att använda och laga det man har än att köpa nytt nytt nytt. Och att fundera över om man verkligen måste köra bil (beror ju mycket på var man bor såklart, jag behöver aldrig en bil och min pojkvän som bor på landet kan inte vara utan).

      Svara
  7. Jenny Hamberg

    Den dagen det finns begagnade elbilar i min prisklass och dessa går att köra till tex ett LC-prov 35 mil bort och hem igen utan långa stopp för laddning och jag får in minst fyra hundar i bilen skulle jag inte ha något emot en elbil. Vid det laget lär hyresvärden säkert ha ordnat med laddstationer här med.

    I nuläget skulle en elbil innebära att den är tre gånger så dyr som min nuvarande bil och jag skulle varken kunna ladda den hemma eller på de platser jag kör till så det är helt uteslutet. Betala dyrt för nåt jag inte kan använda… Nä…

    Svara
  8. Veronica Sjöberg

    En elhybrid hade jag kunnat tänka mig. Mina föräldrar köpte nyss en helt ny sådan och den laddas enbart av körningen. Väldigt smidigt.

    Svara
  9. Moa Nandorf

    Jag kör elbil sedan i mars förra året och det har överlag gått fantastiskt bra, så pass att när jag nu kör bensinbil tycker jag det är krångligt och opraktiskt. Många av de vanligaste farhågorna folk har inför ett ev. byte till elbil är antingen myter eller missförstånd.

    De kommande åren kommer det så pass många snabbladdande bilar med dragkrok att jag hoppas på att kunna uppgradera min nuvarande lilla pärla till en bil som får dra hästsläp inom 3-4 år.

    Att köpa en bensin- eller dieselbil känns efter snart ett år med elbil som helt otänkbart, ett så dyrt och opraktiskt transportfordon vill jag inte ha igen.

    Svara
      • Moa Nandorf

        Precis som med bensinpriset beror elbils-milkostnaden på elpriset, men en snabb överslagsräkning gav ca 2,5kr per mil i drivmedelskostnader, men då inräknat en hel del ”dyr-laddning” pga lat Moa. Skulle jag laddat billigare blir det ca 1,8kr/milen för mig.

        Detta är då rena drivmedelskostnader så klart. Den totala milkostnaden inkl värdeminskning, service och skatt är ju högre! Skatten är dock på 360kr om året så den är ju nästan försumbar.

        Svara
  10. Helena Hille Jardelid

    Vi leasade en elbil i två år och var mycket nöjda, den var så tyst och rolig att köra, billig i drift och gott om plats till våra tre hundar i bagaget. Vi har ju dock två bilar så den andra var dragbil.

    Det blev för dyrt för oss att köpa elbil när leasingen löpte ut + att jag ärvde en liten bensinbil i samma veva.

    Snart med så höga bränslepriser och nu när vi dessutom bara har en liten ponny vi behöver dra runt och inte behöver så tungt släp egentligen så kanske det snart är värt att kika på hybrid eller elbil igen, särskilt om vi gör verklighet av vår tanke om solceller på hustaket så vi får billigare el.

    Svara
  11. Cecilia Jardelid

    Har man två bilar i familjen tycker jag definitivt att minst den man kör mest/flest vardagsmil med ska bytas ut mot en elbil! Vilken familj vill inte spara kanske 2000-3500 kr/mån på att slippa tanka!? En beg Nissan Leaf 30kWh för 150 000 kr kommer de flesta familjer långt med.

    Svara
  12. Anna Lind

    Den stora fördelen är ju klimatpåverkan såklart. För att minska den kan jag stå ut med en hel del besvär och ökade kostnader. Körde gasbil förut och valde alltid alternativet med 90% biogas i blandningen. Naturgas känns ju liksom inte så mkt bättre än bensin/diesel. Kändes bra och att det tar 3 min längre att tanka kändes ju som en baggis. Tyvärr fanns ingen fyrhjulsdriven gasbil som har en baklucka utan ”gupp” så att man kan ha en hundbur i så när vi bytte när jag köpt Skorpan o behöver fyrhjulsdrift så blev det diesel. Känns hemskt. Vi kör bara för nöjes skull (ffa jag till stallet). Men vi har iaf bara en bil. Hade vi två skulle man såklart ha en att dra med som ju ändå går fåååå mil och en till vardags. Behöver dock att en ev hybrid funkar typ 60 km (har 27 km till stallet). Och att få en laddplats i garaget (har just flyttat till lgh med garageplats, men av 100 platser är typ bara 5 med el än så länge = lååång kö. Hoppas vilt på att det snart kommer en elbil eller hybrid för rimligt pris som är fyrhjulsdriven och får dra lite vikt. Alla jag tittat på får ju dra extremt lite. Hur mkt får er xc40 dra Cia Wigström?

    Svara
  13. Jenny Greberg

    En uppmaning och ett tips till er som funderar på elbil: glöm inte att fråga om bilens totala klimatavtryck och hur hållbart producerade/var metallerna i bilen kommer från. Precis som ni gör med matvaror eller kläder.

    En elbil (batteriet) innehåller metaller som med all sannolikhet är utvunna i Kongo, Kina, Filippinerna där gruvorna är allt annat än miljövänliga och tom barn används som arbetskraft. Dessutom sker utvinningen, och även batteriproduktionen med smutsig energi (oftast kolkraft).

    Så, var medvetna om att det bästa för klimatet och miljön, tills vi fått ordning på batteriproduktionen och utvinningen av metallerna (läs slutar importera metaller från skitländer) , är att fortsätta köra era gamla dieselbilar.

    Måste ni absolut byta bil, ställ dessa frågor och var medvetna konsumenter!

    Ps, säkerställ också att batteriet har lång livslängd och kan återvinnas.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>