Behöver hästar ridas?

En läsare önskar diskutera nedan och hon skriver:

Jag läste ett inlägg i en (två) hästgrupp på facebook där trådskaparen påstår att INGA hästar behöver ridas  eller tränas/aktiveras på annat sätt så länge de har stora hagar, kompisar och mat. Jag blev rentav provocerad av inlägget. Min nuvarande häst är pensionär och hur nöjd som helst med det så jag menar på inget sätt att alla hästar måste tränas för att må bra MEN jag har ägt en häst som trots stor hage och hästkompisar etc. inte mådde bra om hon inte reds.

Personen menar att vi sätter för stor betydelse på oss själva när vi säger att de behöver ridas och att vi därför automatiskt anser att hästen enbart är till för oss att rida på. Jag anser å andra sidan att många hästars egentliga behov av rörelse är att vandra flera mil per dag som de gjorde på stäppen vilket inga hästägare kan uppnå idag. 

Det blev två väldigt omdiskuterade inlägg så vid något tillfälle vore det kul att höra om de åsikter som finns här på bloggen!

Själv kan jag i sak förstå de som hävdar att hästar inte behöver ridas alls men det är givetvis en sanning med modifikation.

Att en häst inte behöver just ridas är absolut sant men någon form av aktivering/ motion behövs för både psyke och fysik.

Sedan kan denna motion se olika ut beroende på hästens ålder och hälsa och i viss mån även temperament/ kynne.

En del hästar tycks mer nöjda med att ”göra ingenting” medan andra verkar vilja bli motionerade av en människa/ ridna. Hur mycket detta är något som vi tror/ inbillar oss/ felaktigt läser in och hur mycket som är en objektiv sanning som skulle gå att visa vetenskapligt låter jag vara osagt.

Min egen åsikt är att hästar som aldrig någonsin motioneras/ rids bör ha rejäla ytor att röra sig på; så är ju fallet med min egen ponny tex.

Jag skulle vara mycket tveksam till att ha honom i en avsevärt mindre hage året runt även om han är 25 år gammal eller egentligen delvis pga åldern.

Att gamla människor och djur ”måste” röra på sig för att inte helt stelna ihop är något jag absolut tror på och jag är inte heller intresserad av att på andra vis än genom hagvistelse motionera min ponny.

Jag känner tex en person som har en shettis som sällskapsponny och i liten hage men detta djur får även dagliga promenader och möjlighet att röra på sig utanför den lilla hagen.

Hur resonerar ni andra?

13 kommentarer Skriv kommentar

 1. Maria

  Håller med i allt du skriver. Finns otaliga hästar som ser hur nöjda ut som helst att bara gå i hage, kelas med ibland eller vara avelsdjur tex. Sedan hästar som tycker om interaktionen med människor och vill umgås och jobba. ”Tyvärr” framkallas detta ofta genom minimal hagvistelse med andra hästar osv, men det finns gott om andra som vill själv också.

  Det sorgliga är alla dessa hästar som är jättesvårfångade i hagen, alltid måste ha grimma på för att det ens ska gå att få tag på den, mutas med havre för att fångas och som tydligt visar att den inte vill vare sig ridas eller vara med människor, men ändå tvingas. ”Arga” ridskolehästar icke att förglömma. Där behöver man backa bandet, och göra miljön lustfylld för hästen istället för att tvinga sig på den. Eller inse att hästen inte är rätt för mitt ändamål och låta den bli sällskapshäst och köpa sig en annan. Tycker jag, men andra tycker säkert annorlunda.

  Svara
  • Alma

   Jag håller med om detta. Min egen häst har varit ridskolehäst i rätt så många år innan han flyttade till mig. Det märktes tydligt på honom att han blev ledsen av att ridas på banan. Dessutom var han sur när man pysslade med honom. Den aggresiviteten tog han ut på katterna då han försökte stampa på dem. Nu pratar vi om världens keligaste häst.

   Efter något år av att ha blivit riden varierat och lagom mycket blev även ridningen på banan okej och idag är han världens mest mysiga häst. Han liksom kommer och ”pussar på en” såhär efter många år. Ibland ”säger” han nej och vill inte men oftast ska han vara nära och ställer sig och väntar på att man ska komma. Dock är han fortfarande lite misstänksam mot nya människor så det är nog mest jag, kanske stallägaren och någon mer som han är så mysig mot.

   Sen i hans fall tror jag att hans kropp har tagit en del stryk av att under rätt lång tid ha gått tre lektioner om dagen i ridhus. Jag har aldrig undersökt det eftersom han inte haft problem av det så länge han har ridits försiktigt och varierat med mycket återhämtning men troligtvis har han en del pålagringar. Jag kan tycka att han skulle ha flyttat från ridskolan innan hans kropp blev som den blev och innan han tröttnade helt på att bli riden av massa folk varje dag och ha massa människor som ”stör” honom varje dag.

   Svara
  • Birgitta

   Som ett sidospår tycker jag att det är intressant det där med att en del hästar, enligt handhavaren i alla fall, är näst intill omöjliga att fånga mer eller mindre frekvent.

   Jag har aldrig haft en sådan häst själv och skulle bli tokig, ffa här på Ryhus med så stora hagar och i en backe dessutom. Jag hade väl svimmat av uttröttning av att springa där upp och ner….

   Jag tänker faktiskt på detta ibland; hur villigt Vicke ALLTID låter sig fångas. Han borde rimligtvis förstå att det är ridning som väntar om jag tar in honom tidigt på förmiddagen och jag inbillar mig inte alls att ”han skulle bli jätteledsen om han aldrig mer reds” (snarare tvärtom?) men ändå kommer han alltid glad i hågen…efter alla dessa år……

   Svara
   • Alma

    Ja, det är intressant. Om man har en sådan häst bör man kanske fundera på varför den inte vill umgås med människor. För mig är relationen med hästen a och o. Den är nästan viktigare än själva ridningen.

    Min häst kan göra så ibland (90% av tiden är det inte så men det händer). Ibland gör han det för att han vill vara ifred och säger helt enkelt nej. Ibland låter jag honom vara då men ibland måste vi göra något och då brukar det gå bra att få in honom ändå. Periodvis vill han inte gå in från hagen på natten (ingen möjlighet till lösdrift innan någon säger det), periodvis vill han in.

    Sen åker jag bort någon månad varje sommar och då kan han bli lite ”förvildad”. Han går ute dygnet runt ca 4-5 månader varje sommar och när jag åker bort tar stallägaren hand om honom. Då tar inte hon in dem utan hon ger dem tillsyn i hagen. Då brukar han inte vilja bli fångad under ett par veckor efteråt. Helt enkelt för att han gillar sitt ”vildhästliv”. Dock brukar han återkomma efter ett tag och inse att han visst gillar att få massage och bli kliad på ryggen.

    Men när man tänker efter är det lite sorgligt med hästar som inte vill bli fångade p.g.a att de upplever någon typ av obehag i samband med mänsklig hantering. Sen händer det nog de flesta att hästen inte vill komma ibland utan jag menar när det sker varje gång. Sen tror jag att det kan vara så att hästen vet att den ska få jobba och kanske tycker gräset är härligare men ändå är i behov av mer motion men då brukar det inte handla om att de aldrig kommer när man hämtar dem.

    Svara
 2. Anna

  Jag tror att en del hästar som har vant sig vid daglig träning och aktivering kan bli deppiga av att bara ställas i en hage och inte få göra något, men de flesta hästar skulle säkert vara nöjda med utevistelse i flock dygnet runt i stora hagar utan att nödvändigtvis bli hanterade eller motionerade alls.

  Jag följer en ung tjej på Instagram som gjorde precis det, hennes häst verkade inte riktigt nöjd med tillvaron så hon lät den få en paus på en stor lösdrift och den lever verkligen loppan där.

  Svara
 3. Alma

  Jag har haft båda typer av hästar. Min nuvarande häst är pensionär numera och bryr sig inte så mycket om att han inte rids eller tränas på annat sätt. Han uppskattar att umgås med människor mycket och är väldigt social men det är inget behov han har. Han har som sagt varit ridskolehäst i många år och trots att han har ridits en del även efter det så känns det som att han tycker att han är lite färdig med att bli riden ”som ett jobb” utan skulle han ridas skulle det mer vara en krydda i tillvaron. I dagsläget är han inte heller ridbar p.g.a en skada efter en olycka men han mår bra och har en hage på gissningsvis ca 150×150 meter och mycket gräs året runt samt kompis. Vi myser och går på lite promenader ibland men han klarar sig även utan detta. På sommaren brukar vi gå och bada. Han står även i ett stall där det går ca 30 hästar på lösdrift så han har mycket att titta på som ”kryddar” hans tillvaro. Oftast rider/går minst 10 hästar förbi varje dag och även en del hundar. Ibland ”pratar” han lite med hästarna i hagen bredvid o.s.v. Således anser jag att han ändå får rätt mycket stimulans. Sen har han inte lite energi och speciellt inte för att vara 29 år. Han stegrar och drar rundor väldigt ofta. Skulle han kunna ridas skulle jag hålla igång honom på den nivå han klarar för att det är mysigt och för att hålla igång kroppen på honom.

  Mitt gamla sto var dock motsatsen. Hon hade inte världens längsta hagvistelse men hon hade alltid stor hage och kompisar. Hon var tuff och het och hade behövt ridas ännu mer än jag lyckades med men hon reds oftast tillräckligt mycket för att vara nöjd om än med viss överskottsenergi trots att hon på slutet var nästan 28 år. Hon behövde tänka och få mycket fysisk aktivitet. Red man inte på en vecka var hon som en bomb och vände rumpan mot en när man kom för att hon var sur. Min mamma ägde hennes mamma när hon levde och de flesta utom min mamma beskrev det stoet som ”galen” och ytterst få personer kunde rida henne. Hon var en riktig enmanshäst. Visserligen var det delvis för att hon hade en väldigt speciell bakgrund och uppväxt men det satt också ”i blodet” på henne. Tittar man på deras stam (som jag inte har bra koll på) ska det ha funnits några arabiska fullblod som var galoppörer för länge sedan. Man kan inte säga att denna häst inte fick vara häst. Hon gick nämligen i en hage på flera kilometer 8-9 månader om året dygnet runt med kompisar och resterande månader visserligen ensam men i en mycket stor hage.

  Det var jag som såg ovanstående inlägg på facebook och det jag reagerade på var att den här personen menade att ingen häst egentligen behöver tränas av människan eftersom dem har samma naturliga behov. Det är ungefär som att jag skulle säga att ingen häst behöver kraftfoder. Den egna hästen är inte facit på hur alla hästar är och även om hästar har samma grundläggande naturliga behov är rörelsebehovet olika starkt och dessutom har alla ett gäng individuella behov som ska tillgodoses. Har man en het häst spelar det ingen roll vad man tror på utan man är skyldig att tillgodose dessa behov. Jag fick verkligen kämpa för att tillgodose behovet hos min något överaktiva häst och ibland lyckades jag inte. Då blir det väldigt provocerande när någon kommer och säger ”det behövdes inte”.

  Svara
 4. Fia Pobog

  …fast en häst med stora (gärna flera hektar) omväxlande hagar, kompisar och mat att söka får ju både fysisk och psykisk motion på ett helt naturligt sätt. Sen kan det nog vara så att vissa stressade individer som är vana vid att ridas och tävlas dagligen har svårt att koppla ner. Men det får man nog räkna som undantag. Hästar föds ju och tillbringar mesta delen av sina första år i hage med kompisar (förhoppningsvis).

  Svara
  • Alma

   När det gäller unghästar så leker dem på ett helt annat sätt än vuxna hästar utan att vara understimulerade. Vuxna hästar leker och interagerar också med varandra men inte i lika stor mån. Unghästar tror jag därför oftast gör av med mer energi. Vuxna hästar upplever jagkan vara understimulerade trots att dem inte springer runt i hagen som dårar men sen märker man när dem kommer ut att det är något annat. Sen har hästar olika stort rörelsebehov. Hästar i naturen vandrar upp till 8 mil om dagen så även om hästen har en hage på flera hektar och kompisar tror jag att VISSA hästar kan behöva röra på sig mer än att enbart gå i hage. Sen blir en del hästar deprimerade också. Jag har själv ägt en sådan överaktiv häst och hon var inte heller van att ridas precis varje dag från början. MEN det är givetvis olika och många hästar nöjer sig med att enbart gå i hage så länge de har en god skötsel.

   Svara
 5. Jenny Hamberg

  Hästars behov att ridning eller annan motionen är såklart skapat av människor. Dels genom att man avlat fram sporthästar med extra mycket motor, dels genom sättet man håller dem på. Hästen som art har naturligtvis inget behov av att bli riden eller körd. På många ställen finns det ju hästar som lever mer eller mindre vilt och de klarar sig fint, men det är ju inte hästar som avlats för extra stor framåtanda och de lever utan staket eller i myyycket stora hagar.

  Om man jämför med hundar så behöver jag motionera och aktivera mina för att de bor onaturligt. Hade de kunna komma och gå som de ville hade de inte behövt mig för att få motion och sysselsättning. Om det hade räckt för tex en malinois avlad för tjänst eller en draghund med mycket stor arbetsmotor att ströva omkring och snoka, jaga, vila, spana osv är jag mer osäker på.

  Vad det gäller hästar finns det ju dessutom en väldig massa avelsston som inte rids, utan går i stora hagar/lösdrifter i flock och mår fint av det. Men man kan inte ta en sporthäst i full kondition och ställa den i en hage på ett tunnland och tro att den ska nöja sig med det.

  Det var det långa svaret. Det korta är: nej, hästar behöver inte ridas.

  Svara
 6. Manda Stillnert - Livet med en travhäst

  Jag brukar tänka att hästar behöver ha någon typ av livsuppgift för att må bra. Vad denna livsuppgift består av beror ju helt på häst. Hade i 12 år en f.d ridskoleponny som hade jobbat där från 3 års ålder tills hon var 10 år. Första året hos oss så var hon inte direkt kontaktsökande, stökig i ridningen och allmänt avvaktande mot människor. Hon var guda snäll och när hon väl hade landat i sitt nya liv som hobby häst så tävlade vi en del i dressyr och hoppning, skogsred och tränade för tränare. Hon levde nog ett väldigt kärleksfullt och trivsamt liv fram tills vi tog bort henne vid 22 års ålder. Hon togs bort pga av svår artros i båda bakknäna, troligtvis förslitningsskador.
  Min nuvarande Herre kräver motion ungefär varannan dag för att må bra, han gillar att komma ut och röra på sig. Sen om vi skrittar en sväng i skogen, joggar eller kör intervallträning det spelar mindre roll. Men han behöver röra sig för att få utlopp för sin energi. Medan fölstoet verkar nöjd med sin stora hage och sin fölunge. När hon var yngre och fortfarande tränade så behövde hon precis som min farbror röra sig ungefär varannan dag för att må bra både kroppsligt och själsligt.
  Det viktigaste är att lära sig läsa av sin häst och invid anpassa precis som med allt annat.

  Svara
  • Alma

   Exakt den här upplevelsen har jag också. Sen tror inte jag att hästar tänker att de behöver ha en uppgift men jag tror ändå många av dem mår väldigt bra av att få fortsätta ha någon typ av variation på tillvaron. Sen är det olika vilken variation dem kräver och i vilken grad. Vissa mår bäst av att bo mitt ute i ingenstans och lulla ut i skogen några dagar i veckan, en annan kanske behöver träna (precis som att många hästar behöver gå till gymmet) medan en tredje kanske tycker det är roligt att stå och titta där det går förbi folk, kanske rider förbi någon häst, hästarna i hagen bredvid kanske kommer fram och hälsar/ drar en runda o.s.v.

   Den sistnämnda är så mycket min gubbe. Han blir så glad när det rider förbi hästar att han börjar springa och bocka. Likaså går han gärna till grinden och ”pratar” med förbipasserande hästar och människor. Liksom ”tjena kompis, hur mår du idag?” om det är en annan häst. Han gnäggar åt dem o.s.v. Han är för övrigt också en före detta ridskolehäst och är idag 29 år. Det här räcker för honom. Mitt sto som på slutet också var gammal (nästan 28 år) hade ett helt annat behov av hjärngympa och fysisk aktivitet.

   Jag tycker inte heller att man kan jämföra med riktigt unga hästar. Dessa upplever jag (oftast) har en annan förmåga att sysselsätta sig själva. Om man ska jämföra med människor har många riktigt små barn oftast inte samma behov av att dagligen ha en bestämd sysselsättning eftersom dem är mer kreativa och kommer på lekar själva.

   Svara
 7. Katja

  Klart att hästar inte behöver ridas men vad en del människor tror är stora hagar är rena skämtet. Men få hästar behöver extra aktivering om de går på lösdrift i en lämplig flock. Att däremot boxhästar kan behöva mer aktivering är ju inte konstigt

  Svara
 8. Alma

  Givetvis behöver hästar inte just ridas men däremot kan dem behöva ha andra typer av stimulans än just hage. Jag blir rätt provocerad när vissa säger att bara hästen har lösdrift i en hage på flera hektar med kompisar så behöver den ingen annan stimulans. För det första enbart för att din/dina hästar är på ett visst sätt är inte det representativt för ALLA hästar. För det andra, vem är du att komma och säga att en häst som du INTE känner (inte bättre än dess ägare i alla fall) inte behöver tränas på något vis?

  Jag vet hästar som levt i stort sett så nära vildhästliv som en privatperson kan erbjuda, alltså ute dygnet runt i hagar på flera kilometer och ändå har dessa hästar haft ytterligare behov av rörelse för att inte ha överskottsenergi för deras liv har ändå inte varit som ett faktiskt vildhästliv.

  Även en bra och stor lösdrift går inte att jämföra med hur hästen lever i naturen. För mig är det självklart att en häst i en lösdrift (på flera hektar) löper större risk att bli uttråkad än en vildhäst. Sen kan man inte heller alltid få ihop den perfekta flocken så därför kan det bli så att exempelvis en häst som kräver mindre lek och rörelse går med en häst som kräver mer lek och rörelse vilket gör att hästen som kräver mer lek och rörelse kan behöva mer stimulans.

  I naturen svälter (och dör) hästarna på vintern och äter upp sig på sommaren. Detta tar givetvis också mycket energi vilket gör att dem inte kräver lika mycket stimulans i naturen. Även om en privathäst enbart får hö får den antagligen betydligt mer energi och näringsrikt foder vintertid och sommartid försöker de flesta av oss hålla våra hästar i någorlunda normalt (icke överviktig) hull vilket också tar energi.

  Dessutom har vi avlat på hästarna och skapat behov som inte tidigare fanns. Vissa raser existerade inte överhuvudtaget i naturen. Dessa raser har samma naturliga behov men många av dem (inte alla!) har också några ”extra” behov samt förstärkta naturliga behov (exempelvis rörelsebehovet) för att vi har avlat på vissa egenskaper både genomtänkt och icke genomtänkt. Jag tycker mig se stor skillnad generellt(!!) på de raser som är mer i sin ursprungliga form jämfört med framavlade raser.

  För mig går det inte bara att säga att ”om hästen går på lösdrift i en stor hage och flock behöver den ingen mer stimulans”. Det blir väldigt fel att säga att allt är frid och fröjd enbart för att hästen går på lösdrift i flock. Sen är jag säker på att dessa faktorer absolut bidrar till stimulans och lugnare hästar.

  När slutade vi se hästar som individer? Med andra djurarter inser vi att dem har olika stort rörelsebehov. Ingen skulle säga att ”alla hundar nöjer sig med långpromenader” även om såklart många gör det. Det är en väldigt förenklad bild och jag ser det snarare som att man har en övertro på sin egen filosofi om man kan säga att en häst man inte känner inte har behov av något som ägaren upplever att den har behov av.

  Sen säger jag inte att alla hästar behöver tränas på något sätt och jag säger inte att den träningen behöver vara just ridning utan vissa kanske körs, andra kanske tricktränas, följer med på promenader/cykelturer eller vad det nu kan vara.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>