Ett tappsko-tips till

Angående gårdagens diskussioner om tappskor vill jag idag ge er ett okonventionellt tips taget ur min egen verklighet, dock för flera år sedan.

Alla hästar jag ägt innan Vicke har haft ”granithovar” = inte varit känsliga alls och dessutom har hästarna varit snälla att sko och haft vanliga järnskor.

Om jag fick en tappsko på en sådan häst och min dåvarande hovslagare tex var bortrest körde jag till Jägersro trav och galopp där det finns massor av små stall och där många skor sina hästar själva.

De få gånger jag bad om hjälp var det hur lätt som helst att hitta någon som var villig att slå på en sko för en hundring eller två. Idag hade jag erbjudit 300 kronor och för de minuter det tar att slå på en sko tror jag att lika många hade nappat som då. Observera att jag då körde hästen till det travstall där personen som skulle sko redan fanns på plats.

Om man idag (detta var för över 10 år sedan) inte får lov att köra in ridhästar på ett travområde pga smitta eller vad vet jag kan man ju avtala att personen slår på skon någon annanstans och då betala mer- allt beror ju på hur angelägen man är och hur snabbt man behöver få på skon.

Jag läser ofta efterlysningar på facebook där hästägare söker ”riktiga” hovslagare för dylik hjälp men min erfarenhet är att de flesta har fullt upp med egna kunder och därmed inte kan hjälpa till.

Vicke skulle jag inte våga köra iväg på ett sådant äventyr eftersom han är så känslig men en normal häst hade jag inte tvekat med om jag både hade den befintliga skon och hoven såg näst intill intakt ut.

Så bor ni nära en travbana/ travstall kanske detta kan vara värt att prova, framför allt om ni har en hovslagare som inte kan komma på många dagar?

11 kommentarer Skriv kommentar

 1. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

  Eller så har man goda vänner vars dotter har tappskokompetens o ringer in henne som kommer på studs.

  Svara
  • Birgitta

   Jodå, jag har också en vän med tappskokompetens och en annan vän vars man är en mycket duktig hovslagare.

   Den förstnämnda hade jag inte vågat ta till Vickes pappershovar och den andras make har fullt upp så det skulle verkligen behöva vara nödläge de lux.

   Svara
 2. Annie

  Min hovslagare har lärt mig slå på tappskor. Har alltid ett par skor som är riktade och färdiga som jag kan slå på tills hovis kan komma. Ett måste då min häst är otroligt sulöm och inte kan gå ut annars utan måste stå på box tills en sko är på.

  Svara
  • Birgitta

   Jättebra om man klarar det själv.

   Och egentligen borde man alltid ha en uppsättning skor till hästen hemma. Jag hade det ett tag och när hovslagaren reste bort sist bad jag honom också lämna framskor i alla fall eftersom det är aluminiumskor som kanske inte alla har i lager.

   Svara
 3. Caroline

  Tappskokompetens står hööögt upp på to-do-listan här, men även jag har en häst där jag inte skulle våga slå på själv (speciella hovar + kapplöst, de andra är OK). Jag kör till min hovis hemmastall. Tror att vi bägge tycker det är en bra lösning. Jag får förvisso köra 10 mil enkel väg, men han kan alltid ta emot samma kväll och för honom är det mycket mindre omak än att köra till mig (han har heller inga andra kunder i mitt område). Så: han är schysst och tar alltid emot mig snabbt och jag får krångla lite med transporten. Fair deal!

  Svara
  • Birgitta

   Förstår dig till fullo.

   Jag tror jag är på tok för obegåvad vad gäller hovar för att kunna lära mig att slå på skor så det är inget alternativ.

   Vad gäller att köra till hovslagare skojade jag med min sist och sa ”jag vågar knappt säga det men jag hade kört till Norrland bara du kan slå på skon”.

   Han HADE en liten smedja hemma innan men risken med det är att man aldrig ”får vara i fred”.

   Svara
 4. Alma

  Det här med tappskor verkar vara en ständig följeslagare för många. Vi har inte haft en tappsko på 10 år trots att våra hästar (och speciellt min gamla häst) har rätt dåliga hovar. Det beror på att vår hovslagare ”vågar” sätta trakterna högre upp än de flesta.

  Jag vet att han har fått kritik för det och jag kan förstå att folk tycker det är läskigt. Jag tycker däremot att det är mer läskigt med tappskor. Inte för att hästen kanske inte kan ridas på någon dag efter utan för att jag är rädd för skador. Jag vet nämligen hästar som fått en tappsko och blivit av med halva hoven på köpet. Det har tagit flera månader att återställa.

  Vi har enbart haft problem med att han sätter höga trakter en gång och då blev det som tur var inte så allvarligt men folk (runt omkring mig) verkar ha problem med tappskor hela tiden. Nu säger jag absolut inte att det är rätt att sätta trakterna högt men jag är så rädd för de skador som en tappsko kan ge. Jag tycker det är så läskigt. Det må vara irrationellt men ändå.

  Svara
   • Alma

    Ja, såklart. Förlåt jag är rätt disträ ibland. Nu ser det ut som att jag har noll koll på hovar, lite mer koll än så har jag ha ha. Såklart menade jag sömmarna. Vad pinsamt. Jag satt och tänkte på annat samtidigt som jag skrev ha ha. Aja sitter man och tänker på annat så blir det fel ibland.

    Svara
   • Alma

    Att jag lyckas skriva trakter när jag menar sömmar, då är man nog lite virrig ha ha. Aja så kan det gå.

    Svara
 5. Sarah

  Gjorde likadant typ med min förra häst, körde honom till eller mötte upp en duktig travtjej jag känner. Superpraktiskt!

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>