Torsdag- tandvård

Ingen smickrande bild på min vanligtvis så vackra häst 🙂 !

Förra veckans planerade veterinärbesök fick ju ställas in pga att jag prioriterade tappskon men idag kunde det genomföras!

Båda hästarnas munhålor och tänder undersöktes och glädjande nog fanns det bara marginella åtgärder som behövde vidtas. Lite slipningar av enstaka vassa kanter sedan var det klart!

Extra skönt att den lilles tänder och därmed tuggmöjlighet var utmärkta; han är trots allt ingen unghäst (25) länge ❤️!

Vickster känns så bra i kontakten när jag rider att jag hade blivit förvånad om han hade haft några större grejer med sina tänder men konstigare saker har hänt.

Dagens ridpass blev i ridhuset; det har blåst rejält hela dagen och jag trodde hästarna skulle bli lite oroliga men de brydde sig inte alls.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Jag var med min kille när han fixade tänderna på en häst en gång, vilka verktyg de har veterinärerna till det. Såg ut som om vi skulle åka och kräva in en gammal skuld av en gangster haha.

    Svara
    • Birgitta

      När jag köpte min första häst körde veterinärerna fortfarande runt på måfå med en stor rasp/ fil i munnen på hästarna.

      Utvecklingen har tack och lov gått framåt så att instrumenten är mycket mer förfinade nu. I alla fall hos seriösa veterinärer.

      Svara
  2. Elin

    Så skönt att tänderna är fina på båda hästarna. Lite nyfiken, frågade veterinären efter träns och bett som används till Vicke? När mina hästar fick tänderna kollade senast så fick jag tränsa båda och så tittade veterinären på längden på tränsbetten, nosgrimmans tillpassning m.m. Jag blev mycket positivt överraskad över att det ingick i undersökningen. Eller är det kanske rutin numera, att träns- och bettkoll ingår i munhåleundersökningar på hästar som rids/körs med bett i munnen?

    Svara
    • Birgitta

      Jag har varit med om det också men inte denna gången. Kanske för att jag poängterade att Vicke är väldigt fin i kontakten/ att man har så bra känsla i tyglarna. Och att han inte hade diverse sår eller annat som veterinärer ibland ser som är relaterat till bett/ ridning.

      Svara
  3. Anna

    Ja han har visat instrumenten som hans morfar hade, hjälpes (för att inte tala om det de använde för kastrering)! Men den där grejen man stoppar in i munnen för att hålla den öppen till exempel ser hur ruskig ut som helst tycker jag haha.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>