Gammal mat?

En av mina ”käpphästar” är att jag i alla tider ansett att många slänger fullt ätbar mat bara för att de så blint litar på ”bäst före”-datumet.

Jag skrev om detta redan för 10 år sedan och min åsikt står absolut fast.

Härom dagen tog jag äntligen slut på Sukett-förpackningen på bilderna ovan; det tar liksom sin lilla tid att förbruka över 1000 suketter 🙂 !

Om ni tittar noga var utgångsdatumet för nästan 8 år sedan men ”I lived to tell” och ”givetvis” är en sådan konstlad och torrt förvarad produkt fullt tjänlig.

Det finns mycket annat man kan äta långt efter rekommenderat utgångsdatum, framför allt torrprodukter som förvarats korrekt.

Annat kan bli dåligt även innan ovan datum men man måste, tycker jag använda sig att sina sinnen och sunt förnuft och inte fixera sig vid en datumstämpel.

Jag är ingen miljökämpe per se, verkligen inte men tycker att det är intressant att så många påstår sig vara det men ändå slänger hur mycket mat som helst för att det är bättre att vara ”safe than sorry”?

Förstå mig rätt; jag menar inte att man ska dricka sur mjölk eller kyckling som stått ute i gassande sol men en hel del klarar sig faktiskt utmärkt om man förvarat det rätt.

Jag har även gett hästarna ”gammal” lucern eller något annat foder som enligt säcken borde varit uppätet x veckor/ någon månad tidigare och skäms inte för detta eftersom jag, igen, använder mig av mina sinnen och sunt förnuft.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Magdalena Haupt

    Samma här. Blev förskräckt när jag pånett kvinnodominerat barnforum såg diskussioner om en tillagad rätt verkligen var säker att äta 2 dagar senare. Många slängde alltså mat redan dagen efter, andra efter 3 dagar. Vi som sa lukta och smaka, det mesta håller en vecka, blev helt utgapade som snuskhumrar.

    Svara
    • Birgitta

      Bedrövligt!

      Vi går redan mot ett samhälle (i Sverige iaf) där många varken har tid, ork eller KUNSKAP att laga mat från grunden. Jag lagar själv sällan mat.

      Om då sådana här ”sanningar” (läs: galenskaper) sprids till de som tex precis flyttat hemifrån kommer mängden mat som slängs bara att öka.

      Jag blir ibland beklämd när jag ser antalet pizzerior i byn vi bodde i senast. Men börjar förstå hur de får sina kunder…..

      Svara
  2. Maria

    Intressant iakttagelse! Jag ser preciiis tvärtom i de grupper på fejan som jag är med i, någon form av slå sig själv för bröstet och duktighetsivrare i att dricka tre veckor för gammal mjölk eller äta tre veckor gammal fläskfilé (autentiska exempel) och det nästan tävlas i vem som vågar äta äldst mat. Jag struntar fullkomligt i vad folk äter och inte äter, men jag upplever det snarare som att folk i dessa grupper gärna hånar oss som inte skulle göra det. Och gärna kör ner i halsen på alla, oombett eller ej, att alla ska göra som dem. Vilket jag inte skulle göra pga att jag har en väldigt känslig mage och jag blir magsjuk för minsta lilla. För mig är det inte värt att ta en karensdag på nästan 2000 spänn för att jag ska chansa med för gammal mat, som KAN göra att jag får tillbringa dagen efter på toaletten istället för att vara på jobbet, och dessutom vad det gör för mina kollegor.
    Ibland protesterar jag lite halvlamt när någon stackare frågar om hen vågar äta något utgånget eller som stått framme i rumstemperatur länge och som blir idiotförklarad med att det är iiiingen fara. Och jäklar vilket drev jag får på mig då! Nej, det är säkert inte farligt för de flesta, det håller jag med om, men bara för att man själv har plåtmage kan man inte utgå från att alla har det. Och är man pensionär eller hemma av annan anledning går det säkert att chansa för en som också är lite känslig, om man tycker att det är värt det, men jag vägrar utsätta mina kollegor för att jag är borta pga att jag chansar, när jag vet att det kan gå illa, och som sagt, det karensavdrag gör att det ska vara en riktigt dyr oxfilé för att det ska vara värt det. Och jag utgår från att mina kollegor gör det samma, om de är känsliga.

    I sak håller jag så klart med er, mat som går att äta ska inte förfaras, men ja, en del kan faktiskt bli krassliga så att det inte är värt det. Bara en tanke.

    Svara
    • Birgitta

      Folk ”tävlar” mycket på nätet!

      Vems häst är ute flest timmar i hagen, vem fodrar senast på kvällen, vem rastar sin hund flest timmar? Helt galet ibland! Man undrar om en del inte har något liv…

      Man ska givetvis inte riskera sin hälsa med mat. Men att lukta, titta och tänka själv kan vara bättre än att lita blint på ett datum.

      Svara
  3. Anna

    Kollar nästan aldrig på datumet… Har i och för sig inte så stora lager hemma att jag inte hinner äta upp för det mesta, men litar på att jag luktar och ser om det fortfarande går att äta eller inte. Kryddor kan det hända att jag kastar även om de inte är dåliga per se för de slutar ju ibland smaka något efter ett tag. Men om det till exempel är mögel på översta lagret sylt så tar jag bort det bara. Är inte så brydd med sådant. Men är noga med att inte värma och kyla samma mat upprepade gånger och att inte lämna kött ute i värmen och sånt. Är ju som du beskriver, sunt förnuft liksom.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>