Utevistelse vid storm

På tal om gårdagens fruktansvärda stormande läser jag nu inlägg på nätet om hur olika hästägare hanterar de hårda vindarna.

Medan det för en del är självklart att ta in hästarna är andra lika övertygade om att hästar som är vana att vara ute har det bättre där än ”instängda” i stallet.

Själv är jag otroligt glad över att a) numera helt själv få fatta sådana beslut utan inblandning av andra (inackorderingar och/ eller stallägare) b) ha hästar som utan minsta problem klarar av att stå på box i mer än 12 timmar per dygn utan att ”riva stallet” som en del påstår att deras hästar gör.

Jag har enorm respekt för vädrets makter och förstår hur kringflygande saker kan skada både hästar och annat och inser också att tex träd som faller över en inhägnad kan förstöra denna= hästar kan springa ut från hagen.

Inte heller har jag sett att mina hästar tycks njuta av ”extraordinärt väder” och/ eller visar ovilja när jag kommer för att ta in dom vid dylik väderlek.

Jag vill verkligen ha mina hästar ute så mycket som det bara känns ”bra” och säkert men gränsen går definitivt vid storm och jag skulle inte drömma om att ha dom ute då.

Man gör så klart som man vill, tar de risker man förhoppningsvis kalkylerat med och hoppas kanske på det bästa men jag är ”better safe than sorry”.

Sååå viktigt är det inte att ha hästarna ute i busväder eller att hästarna ska få röra på sig eller inte grisa ner boxarna för mycket- jag har hört allt detta från andra.

Jag kan motionera/ leda mina hästar i ridhuset eller i värsta fall ställa dom på boxvila för en dag och mocka boxarna en eller flera gånger extra vid behov.

Däremot ger jag extra blötfoder, tar bort Vickes kraftfoder och ser till att det finns gott om stråfoder- då har jag försökt att förebygga kolik och rastlöshet.

Ta i trä brukar det inte storma dagar i sträck utan uppehåll och jag hoppas att det blir så även denna gången.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Moa

    Utevistelse är ju viktigt sett över en längre tidsperiod, att de får stå inne till och med så länge som en-två dagar i sträck vid extremväder spelar faktiskt ingen som helst roll i långa loppet. Att de grisar ner boxarna är det konstigaste argumentet jag hört för utevistelse i extremväder.

    Jag har dock mina ute, för vi har sju hästar på gården och bara fem boxar. Gammelponnyerna (28 och 30) fick gå in men resten är ute. Hade vi haft boxar till alla hade jag – lösdrifts-Moa, vars hästar spenderar i snitt en natt vartannat år inne – tagit in mina. De hade blivit otåliga ja, och säkert haft en tråkig och lite stressig natt och fått spring-fnatt vid utsläpp igen, men hellre det än de möjliga konsekvenserna av att de är ute som du nämnde i ditt inlägg.

    Sörmland är i alla fall inte lika hårt drabbat som Skåne så jag är inte överdrivet orolig… ehm… spanar bara ut genom fönstret varannan minut, inte varje.

    Svara
    • Birgitta

      Kan man ha koll förstår jag mer om man vågar ha hästar ute vid tveksamt väder.

      Nattetid hade jag inte kunnat sova av oro för tex rasat staket. Jaga hästar mitt i natten kan inte vara trevligt.

      Och jag tycker att jag relativt ofta läser om påkörda hästar på vägarna.

      Svara
      • Moa

        Vi har tack och lov inga träd i den delen av hagen som gränsar mot en väg, bara i den delen som gränsar mot grannens (just nu tomma) kohage, så skulle de ta sig in där kan de få gå kvar tills dagen efter. Det är skönt!

        Kollade på SMHI nu när det blåste som allra mest och vi har ca 20m/s i byarna, det är dels inte lika illa som det kändes som och antagligen mycket mindre än vad ni haft i Skåne. Hur mycket har det blåst hos er?

        Mina hästar växlar i alla fall mellan att beta eller stå tätt ihop med rumpan mot vinden och halvsova. De var inne i ligghallen och vände, tydligen inte intressant idag. Verkar ganska obrydda, Skönt för matte om inte annat! 😀

        Svara
  2. Anna

    Som vanligt tänker jag att bara för att hästar inte kan bygga hus själva betyder ju inte det att de inte kan tycka det är gött att få komma in ibland… Så härligt kan det ju inte vara att stå ute i nästan orkan.

    Svara
    • Birgitta

      Många vittnar om att deras hästar inte bryr sig alls och snarare ”river stallet” om de tas in.

      Jag tänker att det dels får vara så att hästar inte alltid kan/ ska få det som de föredrar om det föreligger risker dels att jag är glad att mina egna kan stå på box ett dygn utan minsta negativa reaktion i beteende.

      Att ha hästar som sparkar i väggarna och härjar i boxen har jag själv aldrig upplevt och skulle bli superstressad av.

      Svara
      • Anna

        Jag har själv heller aldrig varit med om hästar som inte är lugna i stallet (så länge de inte är ensamma) men det är klart om de inte är vana vid att vara inne så kanske de tycker det är jobbigt. Alla hästar jag känt har verkat tycka det är skönt att komma in om det är riktigt busväder. Men som du säger, även om de hellre velat vara ute så finns det ju såklart också situationer där det kanske är säkrare inomhus. Vet några vars hästar blivit dödade av blixten till exempel som alltid tar in när det riskerar att bli åska.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>