Nät vs däck

Konstaterade nyligen hur enormt mycket mindre mitt svinn av oätligt hösilage blivit sedan jag övergick från att fodra ur nät och började med däcket.

På Ryhus finns inga träd i hagarna att hänga nät i oavsett och däcket har som sagt visat sig suveränt för detta ändamål.

Den bortskämda matkastaren Vicke skulle aldrig drömma om att äta annat än ”dagsfärskt” stråfoder, det han en gång lämnat är liksom förbrukat för honom medan jag har fodrat x andra hästar med hans rester som de glatt glufsat i sig.

Med däcket är spillet väldigt marginellt, mycket lite hamnar utanför medan han kunde dra ut flera kilo från nätet och sedan stå och trampa i det.

Ur skadesynpunkt känns däcket också säkrare även om Vicke ta i trä aldrig varit någon marodör. Det blev förvisso några hål i slowfeedingnäten men det tycker jag nästan man får räkna med över tid.

Jag köpte mina nät på Gekås för 69:-/ styck, en spottstyver även om däcket till och med var gratis.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anette Fritzon

    Min erfarenhet av slowfeedingnät är att hästen lätt får skador på tandköttet, så kan man fodra ’öppet’ är det nog klart att föredra.

    Svara
    • Birgitta

      Jag gissar att det i alla fall delvis beror på HUR hästen äter?

      En del hästar fullkomligt sliter i nätet.

      Själv har jag en häst som äter som en myra, lååååångsamt. Och han går ifrån maten hur många gånger som helst för att beta eller bara chilla. En del hästar äter liksom maniskt tills allt är slut.

      Svara
  2. My Persson

    Luzen fick problem i nacken av slow feed, han gjorde en knyck när han drog loss höet, och så många upprepningar som det blir gav problem.

    Svara
    • Birgitta

      Har hört/ läst detta från ganska många håll.

      Vet inte hur vetenskapligt belagt det är men många varnar för näten av denna anledning.

      Svara
      • My Persson

        Vi märkte det hos fysioterapeuten, så problemet kom först och förklaringen sedan. Allt är individuellt tänker jag, man får titta på sin egen häst. Araben har tex förstört sina tänder pga hur han betar med munkorg, men ingen av ponnyerna har fått sådana problem.

        Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>