Köpa häst i Danmark

Jag har av olika anledningar alltid varit mycket skeptisk till att köpa häst från annat än Sverige (det har känts bökigt och jag har varit rädd för vad som händer vid en eventuell reklamation) men måste säga att i alla fall vissa farhågor kommit på skam under denna hästletaromgång.

För i alla fall oss skåningar är det många gånger närmare att åka till vissa delar av Danmark än att köra runt i Sverige.

En färd över bron är mycket överkomlig om man skaffar bropass som man gör enkelt på nätet. Ska man bara vara iväg några timmar (max 6) är priset för resan rabatterat på helgen (kostade 300:- tur och retur) och det är väl oftast då de flesta kollar på hästar framför allt?

Att leta häst i Danmark kan man så klart göra på olika vis men deras motsvarighet till Hästnet känns mycket utförligare och annonserna med tillhörande filmer proffsigare. Däremot tycker jag att ett stort minus är att många hästar annonseras ut med tex priset 175-250.000 danska kronor och det är ett jäkla spann i svenska kronor. Så ETT fast pris är inte det vanligaste där.

Att kommunicera med en dansk för en skåning går oftast bra på det egna språket, vi i Skåne har kunnat se danska tv-kanaler sedan urminnes tider så man förstår det mesta tycker jag och många hästtermer är likadana/ likartade (fång, kolik, box, grimma, sadel osv). Annars får man ju prata engelska….

Att besiktiga på klinik i Danmark upplevde jag som helt likvärdigt kliniker i Sverige, i alla fall den klinik jag använde.

Ett minus med att köpa från Danmark är att man måste få (läs: betala) ett intyg från särskilt förordnad veterinär om ”utresetillstånd” och då kan man inte ta med sig hästen hem direkt efter en besiktning (såvida den inte gjorts av en sådan veterinär). Så jag fick vänta några dagar på detta efter själva besiktningen och köra till Danmark igen för att få hem Frenchie.

Veterinärintyget efter besiktningen var lätt att förstå och godkändes av Folksam direkt över telefon efter att jag hade mailat det och köpekontraktet hade Frenchies ägare upprättat och var utformat på ett för mig helt gängse vis.

Ovan var mina erfarenheter; måhända fungerar det inte alltid så som jag beskrivit men för min del var det så och jag tyckte ändå att det gick smidigt med allt sammantaget.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie Ultege

    Tänk, jag har faktiskt också köpt en dansk tidigare. Det var min dotters övervuxne ridponny Moller af Idskov. Jag har en vän i Skåne som lotsade oss över sundet. Dottern provred och sedan mailades det fram och tillbaka. Säljarna skötte sedan allt ( inkl besiktning ). De körde tom hästen till oss då de ändå skulle på hästletarresa. Moller var en fantastisk liten häst på alla vis♥️.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>