Hästägarens små glädjeämnen, del 31

När man kommer till stallet på morgonen och ser dessa fina högar i sin nya hästs box!

Jag noterade när jag hämtade Frenchie att väggarna i flera boxar i det stallet såg tämligen ”sprutlackerade” ut med bajs och ni kan ju tänka er vad jag hade tyckt om att få sådant beteende i mitt dockhus 🙂 .

Väggbajsning och ännu värre; trägnagning är stora no-nos på Ryhus!

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marlene Engström

    Fast vad hade du gjort om han var en väggbajsare? Lämnat tillbaka honom…?

    Svara
    • Birgitta

      Detta hade faktiskt vägts in i min lust att köpa hästen.

      Jag frågade ägaren och undersökte hans box innan.

      Just Frenchie var jag så intresserad av att jag hade köpt honom ändå och skurat boxen varje dag (tar trots allt inte många minuter).

      Men en annan häst som jag erbjöds att ha på foder tackade jag nej till då ridkänslan inte var optimal OCH den tryckte sig något fruktansvärt mot väggarna. Han hade troligen tryckt sönder fönstergallerna då murbruket är väldigt poröst kring dessa= massa jobb, extra kostnader bla bla bla.

      Svara
      • Alma

        Det där med att trycka sig mot väggarna känns för mig nästan på gränsen till ett stereotypt beteende dock. Det känns som att en häst trycker sig inte mot väggarna utan anledning som t.ex. magproblem eller att den tidigare i sitt liv (eller nu) har haft behov som inte blivit uppfyllda. Men det kanske bara är jag med mina erfarenheter. I ett stall där jag stod hade vi en häst som tryckte sig och kastade sig mot väggarna när hon fick stå på boxvila. Det var en treårig galoppör som hos tidigare ägare inte hade fått gå i hage på flera år. Den hästen tror jag gjorde så för att hon var mycket traumatiserad.

        Svara
        • Birgitta

          Om hästen står nära en vägg och tex har diarré kan det absolut hamna bajs på väggen men jag har själv aldrig haft en häst som liksom geggat ner väggarna på en regelbunden basis. Tack och lov!

          Svara
          • Alma

            Okej, jag tolkade det som att du menade att hästen bokstavligt talat tryckte sig mot väggarna och även när den inte bajsar. Vissa hästar kan säkert trycka sig mot väggen just när den bajsar utan att det betyder något. Den hästen som jag träffade som tryckte/kastade sig mot väggen gjorde det p.g.a stress och även när hon inte bajsade.

            Det är skönt att slipper hästar som geggar ner boxen allt för mycket. Min häst är egentligen väldigt renlig och bajsar i ett hörn men tyvärr har han också diarré rätt ofta så hans box är oftast inte den vackraste just i det hörnet.

  2. Marlene Engström

    Birgitta Jacobson hahah, ja det är en fråga vi aldrig kommer vara eniga i. Hade en häst varit perfekt i övrigt så hade jag haft överseende. Och Leon är en skitgris. Men det var knappast nåt vi visste om. Det har nog dessutom blivit värre med åldern.

    Svara
    • Birgitta

      Överens? Ja och nej. För som jag skrev så skulle jag ha överseende om det var en häst jag VERKLIGEN ville ha.

      Men att tex ta in en inackordering som skiter på väggarna eller gnager på trä; då skulle det väldigt extrema omständigheter till för att jag ens skulle överväga det.

      Som jag nämnde så är väggarna där mina fönster sitter ”svaga” i putsen och det var med nöd vi lyckades fästa en del galler.

      Vickes ena vägg putsades om helt förra sommaren eftersom den var i så dåligt skick (inte pga honom) men jag kan ”givetvis” inte ta hit hantverkare för att hästar inte kan hålla ”röven i styr” 🙂 🙂 🙂 !

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>