Jag vill också ordbajsa!

Ibland när jag lyssnar på radio på väg till eller från jobbet förundras jag över vad en del (läs: radiopratare) kan få betalt för att göra (läs: ordbajsa)!

Tänk att få pengar för att sitta och bladdra om vilket trams som helst i radio utan att skämmas och kunna försörja sig på detta!

De få gånger jag lyssnat på någon podd har jag tänkt samma sak.

Absolut är jag avundsjuk; jag älskar att höra min egen röst 🙂 och hade jag kunnat försörja mig på att prata om oväsentligheter som dessutom många uppenbarligen hade uppskattat (för annars hade jag väl blivit avskedad) hade det varit perfekt!

Som ett sidospår förundras jag inte bara över vad man pratar om utan även hur man gör det.

På en kanal jag ofta lyssnar på finns en kille som på ett Tourettes-maniskt vis säger ”vahettede” (vad heter det) konstant.

Var och varannan mening innehåller dessa utfyllnadsord och medan jag från början trodde att han var nervös och måhända oerfaren har han fortsatt med denna för mig irriterande ovana även efter lång tid som radiopratare.

Jag hade en lärare på Socialhögskolan som hade samma ovana; nu, +30 år senare har jag förträngt vilket ord han ständigt upprepade men jag minns däremot att jag till slut mer satt och lyssnade efter när han skulle säga det än den kunskap han faktiskt förmedlade.

Att folk som pratar även offentligt kan säga ”liksom” hela tiden eller pausa det som de vill säga med ”ehhhhh” konstant är vanligare än man tror om man börjar lyssna efter det; kanske det vore en affärsidé om jag inte får bli ordbajsare i radio; att ge tal-lektioner till de som är/ kommer att bli ”offentliga” 🙂 ?

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cia Wigström

    Jag håller med och förundras…
    När man jobbar som pedagog i skolans värld så får man tänka på att vårda sitt språk. Som pedagog är man en förebild och vi utbildar våra elever i att prata ett vårdat och någorlunda riktigt språk.
    Har jag haft semester… så lägger jag mig till med endel slang uttryck och dessa försöker jag få bort när jag jobbar.
    Hur vi uppträder och hur vi pratar är också så som våra elever härmar efter..
    För att inte låta gammalmodig så vill jag försöka få in med hyffs i både språk och uppförande. Mina kollegor och jag börjar med oss själva och våra elever.

    Svara
  2. Anna-Karin Eng

    Amen typ bah ja tycker asså att vahettere folk ba som typ ba inte kan typ riktigt vahettere tugg då va … ba

    Är det typ ba sånt här du vahettere typ ogillar?

    Svara
  3. Anna

    Jag får alltid förslag på poddar som folk säger ”åh den här borde du lyssna på” men jag kan inte lyssna på ”pratradio”, jag får panik nästan, det riktigt kryper i mig. Bara höra samma röst mala på i längre än några minuter är som mild tortyr tycker jag. Jag kan faktiskt till och med tycka att det är jobbigt i möten, särskilt online, när en person pratar för länge i taget.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>