Frågor från en läsare om Frenchie

En läsare ställde några frågor om Frenchie i en kommentar för några dagar sedan och jag tänkte sammanfatta lite fakta för de som är intresserade (en del har jag redan berättat om tidigare).

Frenchie är registrerad som Oldenburg, född i Tyskland namnet till trots 🙂 .

Hans härstamning är Foundation-Castro och han är inför köpet mätt till 166,5 cm. Han är 10 år och född i maj.

Jag har köpt Frenchie av en kvinna från Danmark som i sin tur köpte honom när han var 7 år.

Skälen till att han såldes till mig var flera men ingenting som jag behöver outa här av respekt för säljaren. Men det handlade om helt normala saker som sker i en vuxen människas liv och hade inget med själva hästen att göra så att säga (sjukdomar/ skador/ ”problem”).

Att jag fick möjlighet att köpa honom handlade om att en god vän till mig för några år sedan köpte en mycket fin häst av samma säljare.

Jag var faktiskt med vid provridningen i Danmark och vännen och säljaren har haft sporadisk kontakt allt sedan dess.

När säljaren nämnde att hon funderade på att sälja Frenchie tänkte min vän på mig och på den vägen är det.

En bidragande orsak till att just jag fick köpa Frenchie har jag förstått handlade om livet jag har möjlighet att ge honom.

Jag må inte vara den bästa ryttaren men jag kan erbjuda en ypperlig stall och hagmiljö vilket var mycket viktigt för säljaren.

Så Frenchie har aldrig varit utannonserad och ingen mer än jag har provridit.

Jag var i Danmark för att provrida vid ett tillfälle och åkte därefter dit för att närvara vid besiktningen på en klinik utanför Köpenhamn som jag själv hade valt (min vän besiktigade sin häst där).

Frenchie är röntgad ”från topp till tå” (rygg, hals och ben) vilket jag aldrig tidigare gjort men nu kändes det tryggare att göra det kostnaden till trots (nästan 15.000).

Jag har honom försäkrad hos Folksam liksom mina andra hästar, dock ej för fullvärdet.

Vad gäller tävling/ utbildning så har Frenchie tävlat på medelsvår B-nivå, dock inte speciellt frekvent. Är man extremt nyfiken kan man söka upp honom på Equipe där även danska resultat finns.

Jag vet att det finns filmer som är några år gamla på nätet; en del nyfikna har redan hittat dessa och det är så klart ingen hemlighet.

Denna finns tex på Youtube!

Ja, detta var väl i korthet det jag kan och vill berätta i dagsläget.

Jag har alltid velat visa respekt mot de som säljer häst till mig och vill därför tex inte berätta vad han kostade. För mig är det inget att hymla om men vi var två i affären och säljaren kanske inte vill att hennes ekonomiska förehavanden diskuteras av främlingar på nätet?

Men det är samma där; priset är helt normalt så vi talar inte om en halv mille eller mer….

Har ni ytterligare frågor kan ni så klart ställa dom och vill jag så svarar jag!

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie Ultege

    Vad kul att få se lite film på Frenchie. Ser att han är 6 år på filmen. Vilken begåvad häst. Säg till om du tröttnar. Jag ställer upp som fodervärd…

    Svara
  2. Eva

    Så roligt att få veta lite mer om Frenchie och så oerhört fin han är i filmen!! Tydligen inte bara söt som socker?!
    Vilken tur för Dig att Du via kontakter fann honom. Du hade nog annars fått leta länge för att hitta lämplig ny häst och dessutom gäller det tydligen att vare väldigt snabb.
    Kunde tagit evigheter.
    Kul att Du hade lite tur.
    Jag förstår att säljaren ville sälja till Dig ! Frenchie kunde inte få det bättre!!! Och det gäller inte bara stall – och hagmiljö utan allt.

    Svara
    • Birgitta

      Ja, det tog ändå evigheter för jag har letat sedan i somras. Alla andra hästar jag köpt har jag köpt inom någon månad max.

      Men mina krav idag vs utbud och pris matchade inte alls.

      Svara
  3. Eva

    Tittade på filmen igen !
    Han är jättefin.
    Du nämnde häromdagen att han nästan blev piggare o piggare. Det syns i skritten på filmen.
    Men så skönt med hästar m egen motor- lättare ?? att dämpa än öka ?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>