Lösspring i ridhuset

Läste nyligen en diskussion på nätet som handlade om huruvida det är tillåtet att låta hästar springa av sig lösa/ rulla sig i olika ridhus.

En del svar gjorde mig verkligen mörkrädd och jag är av svaren att döma tämligen säker på att många inte har en aning om vad ett ridhusunderlag kostar, vad bränsle för att harva detsamma kostar osv.

Men jag har själv stått inackorderad i över 30 år så jag har sett och hört det mesta.

Hästägare vill ha en massa men helst inte betala något.

Klagar på massor och tycker ”allt” ska ingå. 

Lyfter inte ett finger själva men förstör (förhoppningsvis omedvetet) en hel del själva eller låter hästen förstöra (bita på sargen, man hanterar redskap och skottkärror ovarsamt osv osv).

Ja, jag generaliserar och det finns motsatsen också så klart.

Jag har som ni vet numera ett ”eget” ridhus och skulle inte drömma om att låta andra härja fritt här.

Bara för att man upplåter stallplats eller för den delen lånar ut sitt ridhus innebär det inte att man tillåter vad som helst.

Hos mig får man tex varken ha hästen lös, låta den rulla sig eller ordna löshoppning utan min medverkan.

Nu är det ju lite speciellt med just mitt ridhus för det är väldigt litet och ”åverkan” bli per se större om man står och longerar på samma plätt hela tiden eller låter en yster häst dra några rejäla repor där.

Och det är också skillnad på häst och häst; det ser jag tydligt på Vicke och Frenchie.

Den sistnämnde gör klart större/ mer tydliga märken i underlaget i galopp vid longering.

Hur som helst; jag tycker att de som får lov (och inte bara gör det i smyg) att ”göra vad de vill” i andras ridhus ska skratta sig lyckliga och de som tillåter detta kanske ska ta sig en funderare på om detta ska få fortsätta.

Ibland inser man liksom inte vad man godkänner, uttalat eller underförstått men med tex dagens bränslepriser är det inte bara att sätta sig bakom ratten och harva hur ofta som helst.

Och den dagen man måste byta ut underlaget eller ta dit någon som jämnar till det lär man om inte annat bli varse vad detta kostar.

Sedan har jag själv lösgalopperat Vicke i andras ridhus där det varit tillåtet men jag skulle aldrig förutsätta att det var ok eller bli sur om det inte var det.

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Förstår inte riktigt heller hur man kan tycka att ridhuset känns ”säkert” att släppa hästen i. Har sett massor av hästar halka omkull när de fått lösgaloppera lite väl vilt. Har sett hästar hoppa över sargen med mer eller mindre lyckat resultat också. Och man läser ju titt som tätt om hästar som hoppat rakt in i speglar. Känns ärligt talat inte som bästa stället att bara låta hästen leva rövare hur som helst. Förstår ju om det är helt bedrövligt väder med isgata överallt att man kanske behöver låta hästen röra sig, men man kan ju promenera med den inne i ridhuset då.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer helt!

   Sedan är det en enorm skillnad på häst och häst.

   Vicke hade kunnat gå (läs stå) lös i ridhuset i en vecka utan att det hade synts ett spår på underlaget. Han skenar aldrig omkring, försöker inte rulla sig eller göra en massa slide-stops.

   Andra hästar är fullkomligt hysteriska och drar värsta reporna om och om igen.

   Ägarna tycker säker det är ”kul”, övriga som vill nyttja ridhuset not so much….

   Sedan finns det ridhusägare som inte är så snabba med att harva utan gör detta typ 1-2 gånger i veckan så har en ”marodör” varit där precis efter harvning kan det ta sin lilla tid innan underlaget är bra igen.

   För många år sedan hade jag en stallkamrat som hade dille på att longera och personen stod dessutom som en staty på en och samma plats, mitt i ridhuset. Resultatet: ett nästan dikesdjupt cirkel-spår skapat av hästen och värdelöst att försöka att inte rida igenom.

   Svara
 2. Amanda

  Har varit med och släppt Sto med föl i ridhus, oftast första dagen under fölets levnadstid. Det brukar vara en bra grej, dels behöver Mamman röra sig och fölet slipper ut i en hage som kanske är skitig och dan. Men nej generellt är det väl rätt onödigt och släppa lös hästar. Gjorde de mycket på slutet med min gamla ponny men hon skötte sig också utmärkt och brukade trava omkring lugnt i grannens paddock.

  Svara
 3. Alma

  Om man har en häst som har problem med stelhet eller som har ett behov av att springa av sig ordentligt lös men inte gör det i hagen av någon anledning kan jag tänka mig att det kan vara bra men med det sagt säger jag inte att det är något självklart. Har man exempelvis hagar som inte lockar till galopp kan det kanske vara bra ifall hästen har ett behov av att galoppera mer ordentligt men jag ser också en del risker med det.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>