Lastningsexpertens utmaning


Jag har i många år skämtsamt kallat mig ”självutnämnd lastningsexpert” och nu har jag ”äntligen” (hmmmm….) fått möjlighet att bevisa mina skills på hemmaplan.

När jag köpte Vicke var han nästan lika lättlastad som han blev efter några veckor hos mig; det enda ”problemet” de första gångerna var att han ville backa ut ur transporten om jag själv backade ut efter att ha gått med honom in (han stod brett så jag hade gott om plats att gå ut bakvägen).

Han förstod inte att han skulle stanna kvar men det tog typ 2 lastningar innan han begrep och han har sedan dess varit löjligt lätt att lasta.

Och honom kör jag brett, lös, utan bommar bak eftersom han inte gör en ansats till att backa ut hastigt utan står stilla och väntar på min signal.

Med Frenchie har det varit en annan visa.

Han är också lättlastad men van vid att en person håller honom i transporten medan den andra stänger luckan.

Om det inte står någon framför honom vill han gå ut och på ett mer hastigt/ hetsigt vis än Vicke= man måste ha bommarna bak för att han inte ska vräka sig ut.

Bommar bak innebär att han måste stå smalt för annars kan man inte fästa bommarna och stå smalt innebär att man inte kan gå ut bakom honom utan måste gå ut framför och sedan gå hela vägen runt släpet= gott om tid för en otålig häst att hinna backa ut.

Där har ni mitt problem sammanfattat och eftersom jag alltid är ensam vid lastning på Ryhus blev detta en utmaning.

Jag har nu lyckats lasta in och ut honom några gånger helt komplikationsfritt och en starkt bidragande orsak tror jag har varit en transportkrubba med ett gott müslifoder som han har fått stå och äta.

Och medan han har varit distraherad med att äta har jag hunnit hoppa ut ur transporten och gå runt och stänga. Samma när jag ska lasta ur.

Jag tror även att det faktum att vi lärt känna varandra och att han nu har åkt ett par gånger har bidragit och nu är det bara att hoppas att denna positiva lösning är permanent.

Jag är ju helt beroende av att Frenchie VILL stanna i transporten för vill ha vräka sig ut finns det inte mycket jag kan göra när jag är ensam som jag ju nästan alltid är.

Så positiv förstärkning är verkligen A och O och det har jag för den delen alltid förespråkat.

Jag brukar säga att man vid lastning alltid ska tänka att ”det ska komma en nästa gång”.

Dvs man kan tex slå in en häst i transporten men hur blir det då nästa gång? Oftast inte alls bra…

Och våld löser oftast inte något på ett bra sätt oavsett så det bör man inte tillgripa när man lastar enligt mina metoder.

Vi får se om jag i framtiden kommer att kunna låta även Frenchie åka brett som alla mina andra hästar har gjort eller om han alltid kommer att behöva bommar bak som ”stöd”?

Sedan kan man även köpa en 3/4-dels bom så det skulle också kunna vara en lösning.

För nu får han åka smalt som han är van.

22 kommentarer Skriv kommentar

 1. Minstral

  När jag lastar Diva gör jag som du med F, men går ur släpet på andra sidan mellanväggen.

  Svara
 2. Ann Hammarlund Holst

  Men bommar? Du har ju en Boj, har du inte dörrar?

  G ville också backa ur, snabbt. Men jag fokuserade all träning på att så snabbt som möjligt kunna skicka in honom, så jag inte behövde gå in med honom och sen ut för att stänga.

  Jag åker också 3/4 brett eller alternativt helt utan mellanvägg. Dörrarna bak kan man stänga lätt oavsett.

  Svara
  • Birgitta

   Förlåt; det är jag som uttrycker mig fel.

   Jag har dörrar ja. Men dessa måste också ”låsas fast” med tja…vet inte vad den där ”metallkroken” heter och med en häst som är blixtsnabb på att vräka sig ur så hinner man inte få på kroken= dörrarna står inte emot 600 kg häst som lägger sig bakåt.

   Jag har enorm respekt för detta moment eftersom jag känner till 2 allvarliga skador där bakåtkastande hästar skadat personen bakom (en blev invalid) så jag är väldigt försiktig med vad jag gör just bakom en häst vid lastning.

   Men nu funkar ju min metod så allt har löst sig snabbt och lätt.

   Svara
 3. Anja K Phersson

  Betydligt enklare att ”skicka in” hästen. Alternativt i början gå in med den med hästen på din vänstra sida. Då är mellanväggar mellan dig och hästen. Absolut enklast är dock att stå kvar bakom på lämmen och skicka in hästen för att sen lägga på bakbom.

  Svara
  • Birgitta

   Jag, som lastat massvis av långt besvärligare hästar än Frenchie vill nog påstå att man måste anpassa metod efter häst och möjligheter.
   Och tiden man har på sig att träna.

   Jag kommer i sinom tid garanterat att kunna lasta F genom att skicka in honom om jag skulle vilja det men i dagsläget fungerar min metod och den gör minst avsteg från det han är van vid.

   Just nu är det så mycket nytt i hans liv och han är en känslig individ så jag vill inte i onödan ”ta tag i” hur många förändringar som helst (att kunna skritta ut ensam är tex en sak jag ”måste” lära honom och bara det är nog just nu).

   Svara
 4. Anja K Phersson

  Birgitta Jacobson Självklart är det så men mat är en bedräglig metod, tillkommer stess eller dylikt så fungerar det sällan. Sedan är inskickning en betydligt säkrare metod, eftersom man hela tiden har kontakt med hästen via långt grimskaft/longerlina. Skulle hästen få panik och kasta sig ut har man ändå dem i ”säkert förvar”. Det låter oerhört osäkert att hoppa ur transporten och går runt? har du bundit fast hästen då? alltid svårt att förstå i text.

  Svara
 5. Marlene Engström

  Ja, skicka in hösten som ovan eller gå ut förbi honom på andra sidan mellanväggen är helt klart smartast. Gör vi med Leon. Då är du ju där och kan hmmma lite om han tenderar börja röra sig. Du har ju plats i släpet menar jag.

  Svara
 6. Birgitta

  Förtydligande:

  Inlägget handlar om hur JAG, mycket duktig på att lasta och läsa av hästar i dagsläget lastar en 10 år gammal, lättlastad häst.

  När jag lär ut hur man lastar betonar jag alltid exempelvis att lasta ensam utan medhjälpare är ”överkurs” och inget man ska prova ensam hemma för misslyckas man har man skapat ännu mer bekymmer än vad man hade initialt.

  I beskrivningen i inlägget lastas hästen smalt som den är van vid så det finns ingen möjlighet för mig att gå bredvid hästen, utrymmet är för smalt. Antingen får jag gå framför eller skicka in honom.

  Hästen binds ej fast förrän luckan är uppe, allt annat är enligt min erfarenhet farligt och bäddar för panik om hästen vill ta sig loss.

  Hästen har träns på sig med grimma utanpå och ett grimskaft runt halsen så att man kan ta honom om han går ut.

  Jag ville med inlägget belysa hur man ibland med en mycket enkel metod kan lösa ett problem, metoden i detta fallet är foderkrubban.

  Det finns givetvis många andra vägar som bär till Rom men ibland är ”whatever works-metoden” faktiskt bäst.

  Om Frenchie hade fungerat lättast att lasta om man lös med en grön lampa i rumpan på honom så hade jag köpt en sådan lampa ja 🙂 .

  Man behöver inte alltid göra det svårare än vad det behöver vara, däremot är man klok om man hittar en sätt som fungerar för en specifik individ. Icke att förväxla med att ge andra råd att göra likadant.

  Jag känner inget behov av att ändra nuvarande metod i dagsläget och den dagen jag eventuellt gör det ska jag berätta om hur jag gör DÅ.

  Att skicka in en häst är den metod jag tidigare använt på alla egna hästar och troligen kommer jag att göra det med Frenchie också i sinom tid.

  Svara
  • Anja K Phersson

   Tack för svar! Har själv sett att en del sätter fast hästen innan de stänger=väldigt farligt enligt mig.

   Svara
   • Birgitta

    Jag fick rådet att sätta fast honom men med ett balband som kan gå sönder lätt men ser ingen vits med detta. Jag vill inte inbjuda till panik hos en snäll, duktig och känslig individ.

    Svara
  • Minstral

   Fast när jag lastar Diva går jag till höger och Diva till vänster. På så sätt går vi upp samtidigt och jag kan lugnt backa ut och sätta för bommen. I början la jag en longeringslina runt frambommen men nu vanligt grimskaft. Att kunna lasta de flesta hästar i lugn och ro fixar många. Men att lasta en häst ensam på ett lugnt sätt utan att den backar kan vara knivigt. Att gå ut genom dörren (hoppas vid min gud att du inte sätter fast honom) verkar väldigt onödigt och riskabelt då han kan komma lös. #ocksålastningsexpertmenldmjuk

   Svara
   • Birgitta

    Finns ingen anledning att hymla med något man är duktig på; jag har lastat fler svårlastad hästar än jag kan räkna och anlitats för detta syfte många gånger utan att misslyckas.

    Och om du läser noga i kommentarerna så sätter jag givetvis inte fast hästen eftersom det är, precis som du påpekar en potentiellt stor risk.

    Skulle själva aldrig använda mig av en longeringslina; den är för lång och kan råka fastna i något.

    Jag har grimskaft runt halsen vilket räcker gott om man är kvick och ”med” vilket man alltid bör vara när man lastar.

    Svara
 7. LenaB

  Är helt övertygad om att det löser sig snart, och precis som du säger ”alla vägar bär till Rom” när det gäller lastning av hästar, tror inte det finns en generallösning för man får ta varje fall utifrån grundproblemet. Och ibland är det kanske att hitta just grundproblemet som är det kluriga, ibland är det rena ledarskapsproblem, ibland är hästen egentligen bakskygg och vissa är känsliga för att transporten gungar till när man går upp, eller ljud utifrån eller precis vad som helst;-)
  Jag har ju (precis som du) varit en person som ofta hjälper andra med lastning, men det innebär ju inte att inte även jag kan få problem med lastning – som när D (som egentligen är en ganska lättlastad kille) stod 2 mån på box, och med ett par veckors mellanrum skulle på åb på klinik. Första gången var det inga problem alls, andra gången gick hästarna i hagen intill där vi stod bananas och det blev ganska rörigt, sedan var det liksom kört, och eftersom han inte fick utlopp för ngn energi där på sin boxvila så började han explodera så snart man skulle lasta….hans explosivitet och flyktkänsla som annars inte varit ett problem i just lastningen (där han ju var trygg med allt) ställde till det rejält. Dessutom blev ju de som skulle hjälpa mig jätterädda och det spädde ju på det förstås.
  Var så bra när du kunde komma och ge mig ett handtag, så vi kunde börja hitta tillbaka till det trygga och okomplicerade igen.

  Svara
 8. Anna

  Gå in med honom men du går på andra sidan mellanväggen. Samma kontakt med hästen men du är i en säker zon och efterhand kommer han gå sista biten själv och då är det väldigt enkelt att stänga utan att du behöver utelämna honom genom att gå ut fram.

  Svara
   • Eva

    Dessutom borde det vara lättare att kommunicera m Frenchie inifrån. Borde gå snabbare att nå till lämmen samt kan ge Dig möjlighet att fort nå grimskaftet vid behov än om du är utanför släpet.
    En fråga ? Kan Du inte stå på högra sidan när du låser bommarna/dörrarna. Om han skulle kasta sig bakåt??
    Betydligt säkrare.

    Svara
 9. Anna-Karin Eng

  Jag håller sååå med om att ”what ever works …” är den bästa metoden. Precis som vi människor lär oss och tar in information på olika sätt så gör nog hästar det med. Att välja en metod/förklaring och tro att alla ska fatta eller kunna använda den är tokigt. Den metod man själv känner sig trygg med brukar funka bäst.

  För att dra in psykologi från humansidan igen, att grunda en relation innan man använder metoden är också av vikt. Det kan ta olika tid. Därför funkar ibland inte dessa quick fix metoder som lärs ut av diverse proffs.

  Svara
  • Birgitta

   Instämmer helt!

   Det finns en del generella metoder/ approacher man kan använda sig av, eventuellt med lite variationer/ justeringar men man måste alltid se till individen.

   Att kunna läsa hästen och själv veta vad man pysslar med är A och O.

   Därav att det inte är helt ovanligt med hästar som är ”svårlastade”. Detta beror många gånger på handhavandefel, att den som lastar är okunnig/ rädd/ tappar humöret.

   Svara
 10. Ingela

  Hej! Jag håller på att lastträna en svår häst och har nu kommit så långt att han går in och står och äter i godan ro ur krubban. Jag kan gå ut hur jag vill osv. Men det går inte att stänga dörren bakom honom. Han får fullständigt panik och i kväll gick han omkull i transporten och kröp ut med bakbenen under sig och rumpan före när jag öppnade dörren. Några tips på hur jag går vidare?

  Svara
  • Birgitta

   Det är nog ”bara” att fortsätta att träna utan att stänga bakom honom.

   Har du möjlighet så låna ett släp med frontutlastning.

   Och absolut ha rejäla skydd på hästens ben, ffa bakbenen.

   Antar att du har hjälp och det måste du fortsätta med länge. Att göra detta ensam är på tok för riskabelt.

   När/ om du lyckas få hästen att stå stilla i transporten så prova att stänga bara mycket korta stunder och öppna sedan igen. Och lasta bara med dörrar bak.

   Frågan är hur hästen reagerat på senaste händelsen.

   Antingen inser den att det inte var så smart att ramla på detta vis och gör inte om det eller så har den blivit ännu mer uppskrämd. Tyvärr.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>