Teknikens under….


….eller ”utvecklingen går framåt fast är det så bra”?

Har ni kanske någon gång sålt maj-blommor när ni var barn eller brukar ni köpa dessa av egna eller andras hugade avkommor?

Jag inser att tiden börjar springa förbi mig för nu kan man tydligen köpa maj-blommor digitalt och då av ett specifikt barn man vill gynna?!!

Så barnen behöver numera inte ge sig ut i samhällena, stå utanför Konsum eller wherever utan nu sköts detta via nätet.

Jag säger som jag ofta gör (Birgitta 95 år har uttalat sig): jisses!

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lotta Svensson

    Jag blev också förvånad faktiskt, men det är ju bara att hänga med i utvecklingen egentligen.

    Newbody tex kan ju också säljas helt digitalt numera, man kan fritt välja (aktivt säljande) förening och få det i brevlådan utan en endaste kontakt med specifik säljare.
    Även där beställs det ju ofta via webben på ett liknande sätt och den enda fysiska kontakten blir vid en eventuell utlämning. Om ens då.

    20% av det just vårt barn säljer majblommor för går till hans skola och kommer oavkortat användas till hans utemiljö där.
    Han är stolt att kunna bidra till det.
    Han är också stolt att kunna bidra till att hjälpa andra barn. Framförallt.
    Försäljningen blir lite som en egen webshop som han med vår hjälp håller koll på och tycker är spännande.

    Som en parantes gör barnen enkel programmering med robotar (väldigt enkel, men fortfarande programmering) redan på förskolan här, så det gäller att hänga med i den digitala världen redan från början.
    Hur det än är tror jag det är viktigt.
    Även om det är mils skillnad från när jag själv var liten bara.

    Svara
  2. Anonym

    Jag tycker det känns sådär.. Föräldrar lägger ut ”Nu säljer Kalle xxxx du kan gå in och beställa här…
    Grejen är väl lite ansvaret att cykla runt och knacka dörr eller fråga utanför Ica. Men det anses kanske för riskabelt nu förtiden..
    Synd. För de som växer upp nu får väldigt lite övning i sociala kontakter irl och det interagerande som behövs då.
    Jag, som jobbar i skolans värld märker av detta. Alltfler barn och unga som inte kan umgås någon längre stund i verkligheten. Bråk och rastlöshet. Nästan bara en ”skärm” som kan ge lugn och fokus..

    Svara
    • Birgitta

      Word! exakt så tänker jag!

      Visst att samhället är ”hårdare” idag och att det känns säkrare att sälja via nätet men jag, som sålde IRL lärde mig massor som jag har nytta av än idag.

      Svara
  3. Ida

    När jag var på Ica idag var det faktiskt två tjejer i lågstadieålder som sålde. Det gav mig lite gå om världen

    Svara
  4. Anna

    Jättekonstigt att man ändå skall beställa ”via” ett barn… Kan de inte bara ha en webshop då? Eller säljer det inte lika bra kanske?

    Jag är ju inte så mycket för att ge till välgörenhet eftersom jag tycker alldeles för stor del av pengarna går till massa strunt och direktörslöner, men just majblomman brukade jag faktiskt köpa i Sverige för att det kändes lite fint att barnen var så involverade och att de kanske lärde sig tänka på någon annan.

    Svara
  5. Lotta Svensson

    Eftersom vårt barn säljer så vet jag att man pratar mycket om detta i skolan. Varför och i vilket syfte. Även om de inte säljer fysisk den här gången (de brukar ha gjort det och jag gissar att mycket går i pandemins spår också) så lär de sej något på vägen ändå, trots allt.

    Nu är ju sonen sex år och vi bor på landet, med endast tre ’nära’ grannar. Det är inte bara att ta cykeln.
    Lättare att knacka dörr om man bor i stan förstås, men alla gör ju inte det. Vi når mycket längre via webben så jag tycker nog det är helt okej med den här digitala försäljningen ändå.

    Svara
    • Birgitta

      Ja en 6-åring hade jag oaktat vad absolut inte ”släppt ut” för att sälja. Jo, med närvarande förälder men det blir ju också på tok för mycket bök på många vis. Det måste ju vara görbart för hela familjen.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>