Hyfs och god ton vid provridning

Nu när Vicke är såld och en del har varit på Ryhus för att provrida påminns jag om hur vissa människor helt tycks sakna hyfs.

Man har alltså varit här och ridit, påstår sig ha fått ”sååå fin känsla” och vill nu hem och ”diskutera med sin tränare”.

Därefter…..total tystnad !?!?

Att man inte är intresserad av att köpa Vicke är helt fine, det kan finnas tusen anledningar till detta men återkoppla för f..n!

Jag har full förståelse för att en del tycker att det är jobbigt att prata i telefon, framför allt med en främling och särskilt om man ska lämna någon form av negativt besked men herregud….skicka ett enkelt sms.

Man behöver inte brodera ut svaret eller förklara sig, några enkla ord räcker så att säljaren vet! Hur svårt kan det vara?

När jag hörde av mig till en kvinna (runt 27 år gammal så inget barn/ tonåring) för att höra ”vad som händer” efter hennes provridning hade hon mage att bli sur och svara snutigt när jag skrev att det ”hörde till god ton” att meddela bu eller bä och då kände jag mest att det var tur att jag inte behövde göra affärer med en sådan lättkränkt surmupp.

På ett liknande tema kan jag för övrigt berätta om mannen (ryttare och tränare) som ringde och pratade med mig om att Vicke var till salu.

Han lär supertrevlig, vettig bla bla bla och sa efter en stund att han var tvungen att avsluta samtalet eftersom han skulle gå in i en affär och handla foder.

Han var inte säker på att han skulle hinna ringa upp senare samma kväll pga annat åtagande men om han inte gjorde det skulle han återkomma nästa dag.

Tja…detta är några månader sedan och han har inte återkommit än…

Det visade sig…”så klart” att vi har flera gemensamma vänner och bekanta så hans agerande blev extra pinsamt för honom själv kan jag tycka och dessutom fullständigt onödigt.

Ett enkelt sms i stil med ”jag har tänkt lite mer på saken och tror vid närmare eftertanke att Vicke inte är något för mig” hade räckt i stället för att framstå som en märklig typ….

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Oj ja jag tycker nog att om man har provridit så kan man åtminstone ringa och återkoppla sedan oavsett beslut. Man har ju ändå tagit upp en del tid av säljaren och ”slitit” på hästen liksom.

    Jag är själv en sådan där människa som lider av ”telefonfobi” och verkligen avskyr att ringa till främlingar men man får ju ta sig i kragen ibland och göra saker man inte gillar.

    Svara
    • Birgitta

      Vet en del som verkligen knappt klarar av att prata i telefon och just därför är ju sms- möjligheten fantastisk.

      Svara
  2. Anna

    Har flera kompisar som håller på att sälja sina hästar och detta med återkoppling är ett ständigt återkommande problem.
    Som du säger, släng åtminstone iväg ett sms och lämna besked.

    Svara
  3. Minstral

    När jag var ute och provred fastnade jag för ett trevligt fullblod. I slutet av provridningen nämnde säljaren att hästen var krubbitare. Jag sa att jag skulle fundera. Jag messade säljaren sen att jag inte var intresserad. Vilken utskällning jag fick på sms!

    Svara
    • Birgitta

      Tecken på oseriös säljare. Hen skulle till att börja med informerat om krubbitningen redan innan du ens körde dit! Detta är ju ett allvarligt ”fel” och i vissa länder en av få saker man kan reklamera en häst pga.

      Ovh för många ett absolut no no oavsett övriga kvalitéer hos hästen.

      Svara
  4. Elin

    Att inte återkoppla är så dålig stil! Särskilt när det gäller försäljning av djur där man ju dessutom är känslomässigt involverad som säljare. Ett kort sms räcker gott. Jag vet att flera hunduppfödare har slutat att använda sig av kölistor till sina valpar. Allt för ofta har folk helt enkelt skaffat valp från annat håll men inte upplyst den tilltänkta uppfödaren om det. Uppfödaren till min andra hund var måttligt road när hon kontaktat ett tiotal (!) på kölistan när valparna var födda men ingen på den listan var längre intresserad. Då rörde det sig alltså om en väntetid på högst ett par månader så att folk skulle ha glömt bort det hela verkar inte så troligt. Att få tag på seriösa spekulanter som ger besked, oavsett om det är bra eller dåligt för säljaren, verkar vara riktigt svårt. Det där med att säga att man ska höra av sig och sen inte gör det, vad bottnar ett sådant beteende i egentligen? Telefonfobi kan väl knappast vara hela förklaringen?

    Svara
    • Birgitta

      Tror att en del av förklaringen, bortsett från telefonfobi handlar om att många har svårt att lämna negativa besked/ ”stöta” sig med folk.
      Tyvärr handlar det också om att en del är rent ut sagt ouppfostrade.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>