Röntgen- välsignelse eller förbannelse?

Huruvida man ska röntga en häst vid köp/ försäljning har varit omdebatterat så länge jag kan minnas och kommer säkert att fortsätta att vara det under min levnad gissar jag.

Och att låta röntga en häst kan verkligen vara exakt det som rubriken anger, en välsignelse eller den raka motsatsen.

Tyvärr är röntgen ingen 100 %-ig kristallkula som kan garantera varken det ena eller det andra; den kan bara indikera starka eller svaga misstankar om att whatever kan komma att inträffa inom en snar framtid, om många år eller aldrig. Typ. En garanti hade varit underbar men tyvärr…..

Det finns tusentals vittnesmål om hästar som haft så grava röntgenförändringar att de ”borde varit utdömda” (och det har de också varit i vissa fall) men som ändå fungerar utmärkt, även på en avancerad nivå.

Med detta sagt söker ändå många ”den felfria hästen” eller i alla fall en häst utan veterinära anmärkningar som man anar kan utgöra ”problem”.

Om detta skulle både jag och andra kunna skriva romaner men om jag ska försöka korta ner mina åsikter och erfarenheter så kan inte heller jag ge en entydig åsikt huruvida man ska röntga en häst man avser att köpa.

Det finns massvis av parametrar att beakta och man får ”helt enkelt” (dvs svårt) försöka att väga dessa mot varandra, ensam eller genom att ta råd av tränare, veterinär eller gud och alla människor man litar på.

Röntgen är dyrt men kan förhindra en från att göra en affär man kan få ångra bittert.

Man kan förlora väldigt mycket pengar rent krasst för att inte tala om investerade känslor i ett djur, nerlagd tid och en massa annat.

Röntgenfynd kan avsevärt påverka en hästs pris eller ens möjligheten att alls få den såld och det man en gång har röntgat kan liksom inte göras ogjort.

Vet man att hästen HAR röntgenförändringar måste man som säljare upplysa om dessa.

Röntgenförändringar kan också påverka möjligheten att kunna försäkra hästen och  man kan också få diverse reservationer som ibland kan tas bort efter x tid och ibland inte.

Om man ska ta de hästar jag har nu och som är varandras ytterligheter som exempel så har jag resonerat så här:

Jag skulle inte drömma om att röntga min ponny när jag köpte honom och jag veterinärbesiktigade honom inte ens (!) , här påverkade ålder (23), pris (5.000) och användningsområde.

Jag hade rent krasst råd att förlora inköpspengarna och bedömde att jag relativt snabbt och enkelt kunde köpa/ låna en likvärdig sällskapsponny.

Att jag la nästan 15.000 kronor, som är mycket pengar för mig, på att besiktiga och ”helkroppsröntga” Frenchie handlade om den raka motsatsen.

Jag tömde mitt bank-konto ganska rejält när jag köpte honom, jag kommer i dagsläget inte att kunna köpa en likvärdig häst och jag kan inte försäkra honom för inköpspriset utan att detta skulle kosta mig hur många tusen i månaden som helst.

Det finns massor mer att säga om röntgen men jag håller här för att ni inte ska somna; diskutera gärna vidare genom egna kommentarer!

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Rackemarie

    Röntgen på dyrare häst skulle jag ev lägga ner pengar på, speciellt på en yngre individ. En äldre som fungerat felfritt kanske inte. Drog mig ut en hästaffär där köparen ville röntga ALLT. Hästen kostade 50 000kr. Såldes senare med vanlig gårdsbesiktning. Då var jag noga med att ange mina krav i annonsen. Valde att sätta ett lägre pris då jag ville ha en snabb och smidig affär och inte behöva köra häst till klinik etc.

    Svara
  2. Anja K Phersson

    Resonerar lite som du gör. Vet att en del tycker det är onödigt att röntga en häst för exempelvis 90 000 men för egen del handlar det om att undvika att lägga tid på en häst som aldrig haft förutsättningar att fungera. Utöver det lägger man ju x antal kronor varje månad på en häst och investerar känslomässigt i den. Har haft en del unghästar och där vill man inte ha större avvikelser, så absolut röntgen!

    Svara
  3. Anna

    Jag funderar på att skaffa en häst men det skulle i så fall mest vara för hobbyridning, ingen träning eller tävling, så skulle nog nöja mig med en gårdsbesiktning (kan ju min pojkvän göra gratis dessutom). Oftast har ju dessutom lite äldre hästar redan blivit röntgade någon gång i livet. Jag skulle nöja mig med en vanlig undersökning med böjprov och att hästen kändes fräsch och jämn att rida. Men om man betalar många hundra tusen kronor så förstår jag att man undersöker ”allt man kan”.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>