Longera innan besiktning

Eftersom vi diskuterar mycket kring hästköp på bloggen just nu vill jag delge er 2 bloggläsares erfarenheter:

Båda har oberoende av varandra skrivit till mig och berättat att hästar de velat köpa inte gått igenom besiktningen. Inget konstigt så här långt.

Men båda skriver också att de, om de hade longerat hästarna innan besiktningen själva hade sett att hästarna inte gick rent!

I båda fallen var det dessutom så eländigt att de (köparna) skulle betala besiktningen- snacka om sura pengar!

Så dagens tips: om det är ni som ska pröjsa: kolla hästen på lina innan ni påbörjar en besiktning.

Det är långt ifrån säkert att alla hältor syns så lätt men då har man gjort vad man har kunnat i alla fall!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Fia Pobog

    Kolla på lina, kontrollera muskelstatus så att hästen är jämnt och lika musklad på bägge sidor, så att hovarna ser bra ut osv. Det är ganska mycket man faktiskt kan checka själv innan man bekostar en besiktning. Och sen ta hänsyn till vad du faktiskt ska ha hästen till. Om den ska gå som promenadhäst och redan är igång så är kraven inte så stora som om du ska tävla på lite nivå.

    Svara
  2. Anna

    Det där är ju svårt för med en häst man är van att rida skulle man kanske känna om den var såpass oren att det syns på böjt spår. Men när det är första gången man rider så är det förstås svårare att veta varför det kan kännas lite ojämnt… Tänkte på det du skrev om galoppfattningarna till exempel, just att en häst har svårt med galoppfattningarna tycker jag är en riktig varningssignal för att något är fel i kroppen men det kan ju också vara då som du skrev att det bara är på grund av ryttarbytet.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>