Släpkörning med A-traktor

Man lär sig något nytt varenda dag om man är lite vaken!

Härom dagen lärde jag mig att även underåriga får dra hästsläp om de framför en A-traktor/ EPA-traktor!?!?

Ärligt talat blev jag mest chockad medan flera i tråden jag läste det i tyckte det var såååå bra och att detta ”uppmuntrar” ungdomar som är duktiga bla bla bla.

Jisses säger jag bara!

Själv har jag mött dessa traktorer (som numera kan se ut som vilken bil som helst fast med strypt hastighet) på 100-vägar häromkring och de kan skapa långa köer bakom sig där de puttrar fram.

Risk för vansinnesomkörningar så klart och även om dessa givetvis inte är ungdomens fel per se så fick i alla fall jag lära mig på körskolan att man skulle försöka följa trafikrytmen. Hur fan rimmar det med att köra 30 på en 100-väg?

Att en ”riktig” traktor måste göra det ibland för att det sitter en bonde i den som arbetar med sin försörjning är för mig helt ok men att en ungdom gör det för att nöjesåka….nej tack!

Detta traktoråkande har dessutom blivit mycket, mycket vanligare bara de senaste åren samtidigt som trafikrytm, vägars konstruktion, sättet vi idag kör på osv inte går att jämföra med när ungdomar skumpade runt på grusvägar kring den egna gården och in till närmsta byhåla för +20 år sedan.

Men så fort man diskuterar dessa traktorer vaknar landsortsbor och bönder och ska försvara detta körande med näbbar och klor.

Ja, en bondpojke som suttit i traktorn med sin far sedan han var 2 år gammal (sett det hur många gånger som helst) kan köra densamma så fort han når ner till pedalerna och är säkert en bättre förare än många vuxna men gäller detta ungdomar GENERELLT….hell no! Läs på om vid vilken ålder hjärnan är färdigutvecklad!

Och på 100-vägar har de definitivt inget att göra! Att tycka att släp-körning är en bra uppmuntran skrämmer mig…stackars häst om något händer!

Senast härom dagen stod det i Expressen om detta:

https://www.expressen.se/nyheter/tonaring-i-svar-trafikolycka-med-a-traktor-/

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie Ultege

    Jag tycker inte att 15-åringar ska få framföra fordon på flera ton på ett moppekort. Vi har en utpräglad EPA-kultur i vår by och det händer mycket. Dessutom räcker det att koppla ur en spärr så går EPAN i 120… Vansinne!

    Svara
  2. Anna

    Är det verkligen lagligt att framföra EPA på en 100-väg? Det är ju helt sjukt i så fall, de har inget körkort och får ändå ut i trafiken i en lika tung bil som alla andra har?

    Är uppvuxen i en småstad och var ju en del ”bönner” som körde EPA men just som du skriver har det tydligen ”exploderat” nu i popularitet och det skapar tydligen en hel del problem.

    Tycker inte någon som inte har körkort borde få framföra en bil (oavsett hur långsamt) på annat än möjligen max 50-väg.

    Svara
    • Ann

      Jag antar att man inte får framföra en EPA på en väg där man inte får köra moped? Dvs motorväg och motortrafikled.
      En vanlig landsväg med hastigheten 100 km/h är ju inte begränsad för varken mopeder eller cyklar.

      Svara
      • Birgitta

        Du har rätt.

        Skillnaden till mopeders och cyklars ”fördel” är att du med bil kan köra om dom/ passera även när det är enfiligt. De skapar inga köer bakom sig i alla fall….

        Svara
  3. Lisa Ling

    Jag tycker att det största problemet med EPA-traktorer är de vuxna förarnas dåliga omdöme och attityd till ungdomarnas åkande. Därmed inte sagt att alla EPA-ungdomar sköter sig men jag upplever att de allra flesta gör det.

    Svara
    • Birgitta

      Det är en annan diskussion men skulle du verkligen våga låta en 16-åring köra din häst på landsväg i en EPA-traktor? Det skulle definitivt inte jag. Om inte annat vill jag inte att en så ung människa ska ha en eventuell hemsk olycka på sitt samvete….

      Svara
  4. Linda Ferne

    EPAn är fenomenal för många yngre! Men att köra med släp och dessutom levande djur i ? Absolut inte!! Vissa vuxna borde inte heller köra släp ens…

    Svara
    • Anna

      Jag förstår inte riktigt varför det skulle vara okej att de själva får köra och riskera sina egna och andra trafikanters liv, men ett djur är en för stor risk?

      Svara
      • Birgitta

        Jag tycker per se att A-traktorerna är för farliga för både underårig förare och mänsklig omgivning men med ett släp innehållande ett djur blir det ÄNNU farligare.

        Man har ju även som vuxen bilförare ett mer begränsat manöverutrymme med släp där bak. Man kan tex inte väja, bromsa osv lika lätt.

        Svara
      • Eva

        Därför att risken ökar väsentligt för omgivningen om de kör med släp. Förutom att de inte borde köra själv överhuvudtaget.
        Om det blir en olycka är det lämpligt om det bara drabbar de själva och vare sig omgivningen eller ett oskyldigt djur.

        Svara
  5. Eva

    Vansinnigt! Har sett A-traktorer (nya EPA-traktorn) som både ser ut och framförallt väger som en vanlig bil. Dock utan det regelverket. Visst ska de vara spärrade för högre hastigheter och blockerade i baksätet för passagerare men allt sånt klarar en motorintresserad ungdom att ändra på.
    Dock finns tydligen en lucka i lagen så det är tydligen fritt fram att klämma in många därframme.
    Att de får lov att dra släp kom som en överraskning??!!! Det var riktigt illa och borde omgående lagstiftas bort. Med tanke på alla regler som finns om släpvikt, lastvikt, totalvikt mm så är det märkligt att man missat detta ???

    Svara
  6. Eva

    En sista kommentar kring dessa A -traktorer.
    Och närvaro i trafiken av omogna barn.
    När jag var barn/15 år hade jag en begagnad moped (crescent compact) som gick i 30 km som gjorde det möjligt för mig att ta mig till och från stallet i ur och skur utan att gå väldigt länge. På den tiden körde inte föräldrar barn till allt ( läs: inget).
    Det krävdes hjälm inget mer. Risken för medtrafikanter var bokstavligen 0.
    Idag tror jag att ungdomar måste ta något enklare körkort för att köra EU-moped som går i 50. Gamla 30- mopeder är väl fortfarande utan regler ? Fortfarande är risken relativt liten för omgivningen.
    De gamla EPA – traktorerna kördes säkerligen i en miljö där övriga bilister var vana att sakta ner för både riktiga traktorer och EPA- traktorer. Dessutom en helt annan typ av förare. Motorintresserade ungdomar ute på landsbygden.
    Där jag växte upp (Norr om Stockholm) fanns det definitivt inte något sådant på vägarna.
    Idag är de nya A-traktorerna väldigt lika vanliga bilar och körs av bortskämda snorungar- såg på tv häromdagen när en ung tjej fick en ny omgjord Volvo herrgårdsvagn med 8 nya däck så hon slapp åretruntdäck enl mamman ??!!
    Detta är inget jag vill ha på vägarna. Inte ens Eu-körkort för moped men en bil som väger närmare 2ton !!!
    Och det är mängder av dem nu. Även Porsche är numera populärt bland A-traktorer??!! Långt ifrån en traktor !!
    NEJ- ändra omgående regelverket på flera punkter!!
    Stoppa detta innan DE skadat andra i trafiken. Hur det går för dem själva är faktiskt mindre intressant men bara inte omgivningen. Hade jag haft barn hade jag inte godkänt detta.
    Å andra sidan hade jag inte godkänt studsmattor heller !! Barn ska vara snälla, tysta och läsa sina läxor. Precis som förr !!

    Svara
    • Anna

      Helt vansinnigt att släppa ut en femtonåring i trafiken i en riktig bil. Spelar ingen roll om de inte kan köra snabbt, man kan orsaka massor av olyckor i 30 km/h också och de kan ju inte trafikreglerna om de inte har ett körkort. En femtonåring är dessutom så sjukt omogen i hjärnan och kan inte förväntas ta ansvar eller förstå risker som en vuxen person.

      Svara
      • Birgitta

        Man kan så klart varken dra alla ungdomar eller vuxna över en kam men om man ändå ska generalisera så är det vanligare att EPA-traktorungdomar samlas för att åka i samlad trupp än att vuxna gör det. Och ungdomar i grupp gör tyvärr en del ogenomtänkta saker och hetsar också varandra ibland. Att tillåta en del saker bara för att vissa ungdomar är skötsamma och ansvarstagande räcker inte för mig.
        Jag fick själv ta EXTREMT mycket ansvar långt innan jag var 15 och i mitt fall gick det utmärkt men tycker jag att man ska låta barn och ungdomar göra samma saker som jag gjorde generellt- absolut inte!

        Svara
        • Anna

          Nej precis, visst finns det enskilda otroligt ansvarstagande ungdomar men de är ändå generellt långt ifrån ”färdiga” i utvecklingen av hjärnan vad gäller impulskontroll och annat, så vuxenvärlden måste ju ”skydda dem från sig själva” lite. Jag var en skötsam tonåring men skulle definitivt kunnat fatta dåliga beslut med lite grupptryck eller för att jag inte förstod konsekvenserna riktigt. Tror definitivt inte att föräldrar alltid har förmågan att objektivt bedöma sitt barn heller…

          Svara
  7. Ingela

    Man går en moppekurs. Läser teori. Kör moped. Blir godkänd i att framföra moped. Klarar teoriprovet.
    Och vips! Kan man sätta sig i en bil (även modell jättestor, bara den är strypt enligt regelverket) och köra till stan. In i trånga parkeringsutrymmen. Etc etc. Men bara man har moppekort? (Min femtonårige son har tagit moppekort -kör moped… Och säger själv helt fascinerat… alltså hur kan det vara möjligt att jag bara skulle kunna få sätta mig i en sådan där (pickup modell.. eller jättetraktor) och köra in på ICAs parkering… Aldrig behövt bevisa att man kan manövrera. (Ja..och så då bilköskapandet på riksvägen..) Det är verkligen helt sjukt.

    Svara
    • Birgitta

      Det är EXAKT detta jag menar!

      De rabiata EPA-traktorivrarna hävdar att fordonen är viktiga för landsortsbarnens ”frihet”, att ”det gått bra i alla tider” och jag vet inte allt.

      Det må så vara men vi lever inte på 70-talet nu utan tiderna har förändrats.

      Som du skriver är det en jäkla skillnad på att köra på en enslig grusväg på landet och in till närmaste by och att köra i storstäder…om vi nu ska prata ytterligheter.

      Jag har läst några artiklar där ungdomar stolt visar upp riktiga vrålåk (BMW:s, Hummers osv) och en del har berättat om hur de kör dessa ganska långt ifrån ovan beskrivna grusvägar.

      Herregud…det finns vuxna bilförare som blir stressade av att köra inne i storstäderna…och så KAN omyndiga göra det till och med med ett hästsläp bakom sig.

      Jag tror så klart inte att alla som äger en EPA-traktor är inne och snurrar i Stockholms innerstad, varken med eller utan släp men bara att det är tillåtet tycker jag är skrämmande och borde förbjudas innan det händer en rejäl olycka.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>