Tillbakablickar: minnesvärda lastningar, del 2

Den andra hästen jag tänkte berätta om som jag lyckades lasta framgångsrikt var ett….fux-sto.

Mångas fördomar till trots var denna häst annars mycket snäll och representerade inte alls ”röda ston” i vardagen men vid ett tillfälle visade den en rejält tjurig sida.

Hästen ägdes av en tonårsflicka och en sommar skulle ekipaget delta i någon form av kurs några mil från stallet vi stod i.

Jag visste att de skulle vara borta hela helgen så jag blev mycket förvånad över att se hästen hemma när jag trodde att den var iväg.

”Skulle ni inte vara på kurs” frågade jag familjen och fick till svar att jo…det hade ju varit planeringen men de hade ”helt enkelt” inte lyckats lasta hästen så att de kom iväg!

Ja så kunde vi ju inte ha det tyckte jag så operation lastning inleddes.

Just denna häst hade en ganska vanlig taktik; den slängde sig åt sidan (alltid åt vänster) framme vid lastluckan.

För att göra en lång historia kort löste jag detta genom att ställa ut en planka lutad mot transporten på vänstersidan och den dumma hästen sprang ju rakt in i plankan vid första lastningsförsöket.

Detta var precis vad jag ville för det gjorde ont på hästen att få plankan över benen, hade den sprungit över en människa hade det inte varit hästen som hade haft ont om vi säger så….

Efter 2-3 krockar med en planka som inte gav vika slutade hästen att springa åt sidan utan valde att gå in i transporten i stället (hade den även sprungit åt höger hade jag satt en planka även där).

Efter denna enkla och framgångsrika lösning på problemet hade familjen i alla fall ett tag därefter alltid med sig en planka när de körde någonstans med hästen 🙂 och som jag sa till dom ”whatever works” 🙂 !

2 kommentarer Skriv kommentar

  • Birgitta

   Nej, det räcker att luta den mot släpet. Gör inget om den ramlar lätt, hästen slår sig tillräckligt ändå för att få obehag men inte skadas.

   Har man infångare i trä kan man sätta ut sådana också med risk att de går sönder = dyrt.

   Och alltid skydd på hästens ben vid lastning, dock ej transportskydd som blir för klumpiga och ofta kasar ner utan vanliga ridskydd.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>