Tisdag- styrketräning

Numera proppfullt!

Efter ett inte så fysiskt ansträngande pass på Frenchie på utebanan fick mina muskler jobba desto mer några timmar senare.

Jag baxade in 32 stycken 150-kilos ensilagebalar i min lösdrift och hoppas att jag därmed har säkrat hästarnas behov av stråfoder till nästa års höst/ vinter.

Jag hade från början inte planerat att köpa fjolårsensilage till nästa år men fick ärligt talat lite panik när det började talas om mycket dyrare stråfoder till hösten på grund av att både gödning, plast och diesel ökat massor i pris.

Att det dessutom i princip inte kommit en droppe regn i min del av Skåne sedan Frenchie kom för över 2 månader sedan gör ju inte att jag tror på några rekordskördar precis.

Så när jag fick chansen att köpa supertorrt hösilage (det är i princip inplastat hö) med väldigt bra värden och till ett väldigt bra pris så slog jag till.

Jag har rådfrågat andra stråfoderproducenter som säger att man absolut kan fodra med så pass ”gammalt” hösilage och skulle balarna bli dåliga får jag väl sälja dom som täckodlingsmaterial eller nåt….

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

  Det fungerar utmärkt att fodra med fräscht fjolårs grovfoder. Ingen större skillnad möjligtvis att det tappar lite av mineraler och vitaminer men sådan går ju faktiskt att fodra upp. Ja priser på både kraftfoder och grovfoder kommer höjas, troligtvis rejält tyvärr. Glad att vi bara har två hästar just nu hemma. Folk är lite smått panikslagna och handlar på sig hö just nu.

  Svara
  • Birgitta

   Jag tror att en del kommer att sälja sina hästar till hösten faktiskt- de som redan lever ”ur hand i mun”….

   Svara
 2. Eva

  Klokt beslut ! Oavsett alla redan kända världsproblem som påverkar priset så vet man ju ännu inte hur vädret blir ??? Tänk på 2018 !!

  Svara
 3. Anna

  Ja shit, man kanske borde göra detsamma med mat till sig själv. Mjöl och gryn och konserver… Känner mig ganska orolig, här är det också snustorrt och galet varmt (nästan 30 grader idag).

  Svara
  • Eva

   Så underbart!!
   Har inte varit i Frankrike sedan hösten 2019. Och i år är det kö till passen i Sverige. Tänkte inte på det under pandemin.

   Svara
  • Birgitta

   Lite skämt och lite allvar men jag sa faktiskt till Henrik nyligen att om vi ser ngt med lång hållbarhet på rejält extrapris så är det lika bra att bunkra upp.

   Jag noterar sällan när matpriser går upp men de senaste månaderna har det verkligen märkts ganska rejält.

   Svara
 4. Jannike

  Vi ( 3 stallkompisar) köpte också upp fjolårets hösilage av just samma anledning. Vi har inte haft en enda dålig bal och det endas som minskar med fjolårets hösilage är vitaminerna. Värdena förblir detsamma. Så får man ta grovfodersmällen nästa år istället.

  Svara
  • Birgitta

   Värdena på detta hösilage är jättebra och det är torrt som hö= perfekt när man bara har 2 hästar som äter sig mätta på gräs många månader om året. Och vitaminerna skiter jag ärligt talat i. De får mina djur säkert i sig genom morötter, äpplen osv.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>