Vad är en läromästare?

Henrik och Vicke

Läser en annons om en 16-årig LÄROMÄSTARE….hästen är utbildad LA och hoppar 80 cm.

Inser att om än allting (eller det mesta i alla fall) är relativt så nog tusen är ovan inte en läromästare in my book.

Jisses…en häst på ovan nivå skulle i teorin kunna vara 5 år ….LA är för mig den mest basala grundutbildningen!

Men vad lägger ni i ordet LÄROMÄSTARE? När blir en häst en läromästare ?

Kan en 7-åring vara en läromästare och blir en häst per automatik en läromästare vid en viss, ”hög” ålder?

23 kommentarer Skriv kommentar

 1. Ann

  Själv skulle jag inte kalla en häst under MsvA-nivå för läromästare. Som du säger, LA är ju ytterst basal grundnivå.
  Och i begreppet ligger att den har en viss erfarenhet och bra stabilitet, dvs inte jätteung.

  Svara
  • Birgitta

   Det är bara att konstatera att olika ryttare lägger olika egenskaper i begreppet ”läromästare”.

   Att hästen ska vara förlåtande, snäll, stabil, ”kunna sina saker” är de flesta överens om medan åsikterna går mer isär när det gäller utbildningsståndpunkten.

   Någon skrev ”mellan LA och MSV B” men det är ett för stort spann tycker jag eftersom befästa byten nog är det som vanligen gör att en häst ”inte kommer vidare” i utbildningen/ stannar på max MSV C-nivå.

   Vad JAG själv reagerade på i annonsen med 16-åringen var att den å ena sidan beskrevs som en läromästare och det å andra sidan stod ”ingen ren nybörjarhäst då han behöver tydliga regler och ramar”.

   Svara
   • Anna

    Ja om den inte är lämplig för ovana ryttare och bara är utbildad LA så är den väl knappast en läromästare, det håller jag verkligen med om.

    Sedan en häst som är 16 år kan ju vara i gott skick eller redan ha en hel del stelheter och annat i kroppen, det måste man ju också ta hänsyn till för med en ovan ryttare är ju risken stor att hästen snabbt faller ur och den tidigare ryttarens ridning ”går ur kroppen” och hästen blir klurig att reda ut på grund av det.

    Svara
   • Anna Andersson

    Birgitta Jacobson Fast om en läromästare måste gå medelsvår och klara sig utan tydliga ramar, så lär det inte finnas många läromästare att köpa. Jag läste ursprungsinlägget och tyckte att det verkade vara en trevlig läromästare. Man kan ju vara van att hantera hästar, säg att man kommer från travet och vill börja rida dressyr och hoppa lite, då är ju en sådan häst idealisk.

    Läromästaren är ju den som på ett schysst sätt kan lära sin ryttare saker, i det här fallet upp tom LA.

    Svara
    • Birgitta

     Jag menade inte nödvändigtvis att en läromästare måste gå MSV B utan mer att det för mig blir konstigt att klumpa ihop hästar som går LA- MSV B eftersom ”en miljon” hästar, även unghästar går LA men långt färre byter.

     Sedan måste det väl inte finnas en viss mängd av whatever för att kallas whatever? Även om läromästare skulle vara ”en av tusen” så får det väl vara så? Man kan ju inte börja kalla hästar för läromästare om de inte uppfyller vissa kriterier för att det annars hade funnits för få av dom?

     Svara
    • Ann Hammarlund Holst

     Vad gäller utbildningsnivån så är det ju mängder av hästar som är utbildade t o m MsvB, dvs är i nån slags samling och balans, byter och gör skolor.

     Svara
 2. Caroline

  Jag skulle absolut kunna kalla en häst på den nivån läromästare, men då ska den göra allt så klockrent att ryttaren aldrig behöver göra annat än att fokusera på sin egen ridning. Det finns många hästar som har en låg ”sport-maxkapacitet” men som är väldigt fint och korrekt ridna. Men för en ryttare som vill lära sig att tävla låter det lite missvisande med ”läromästare” på den nivån, det håller jag med om.

  Svara
 3. LenaB

  För mig är en läromästare en häst som är välutbildad och ”trygg” i det den kan och kan visa en ryttare vägen, om ryttaren gör rätt så gör hästen det också. Nivån nja…lite mer än LA tycker jag nog men en häst som är helt stadig på LA kan ju förvisso vara super för en ryttare som behöver just det.
  Att hoppningen är på lägre nivå (som i detta fallet) kanske inte är så viktigt om hästen är mer ”nischad” inom dressyren, det är inte så vanligt att hitta hästar som går högre dressyr OCH också kan gå 120 eller högre i hoppning.
  Idag har jag en känsla av att många tror att läromästare=supertrygg, men så behöver det ju absolut inte vara. En välutbildad häst kan definitivt vara svårriden och kräva sin ryttare.
  Så jag tycker egentligen att det finns två olika läromästare. En som är supertrygg och säker på ngt lägre nivå, kanske för en ryttare som ridit på ridskola och ska ha sin första häst eller ngn som tar upp ridningen igen efter x antal år. Den andra typen är mkt välutbildad på en högre nivå (msvA/svår) och lämpar sig till ryttare som vill träna på de svårare rörelserna, denna häst kanske däremot inte är så bombproof och kräver en duktig ryttare. Det finns naturligtvis supertrygga och mkt välutbildade hästar också:-)

  Svara
 4. Anna

  Det beror ju förvisso på ryttarens nivå kanske… En läromästare för mig är en häst som kan det ryttaren inte kan, och som gör rätt om ryttaren gör rätt men är förlåtande och inte blir frustrerad om ryttaren gör fel. För en vuxen debutant till exempel kan absolut en häst som är utbildad LA vara en läromästare tycker jag, men då skall det ju till att den verkligen är välutbildad upp dit och att den lärt sig att sålla lite bland ryttarens signaler. En alltför känslig häst som bara är utbildad LA tycker jag inte skulle vara en bra läromästare till exempel. Att hästen har startat några LA betyder ju inte heller att den nödvändigtvis kan lära en ny ryttare att rida dressyr heller… Jag som ridit mycket på ridskola kan ju definitivt intyga att en häst som en duktig ryttare skulle kunna lotsa igenom en LA verkligen inte alltid är en bra läromästare för en ryttare på LC-nivå, för hästens grundutbildning är dåligt befäst, den kanske har dålig egen bjudning osv.

  Svara
 5. Marlene Engström

  Tror många sätter etikett läromästare om hästen bara är trygg’ lugn och har kommit upp i åldern. Inte så mkt med utb nivå att göra.

  Svara
 6. Annelie Magnuson

  Beror på vem som ska ha hästen. Tänker att en häst som är mycket snäll och stadig på LA-nivå och van att vara ute och tävla mycket väl kan vara en läromästare för en grön ryttare. Kanske har den inte så mycket att ”komma med” men går snällt LA-program med godkända resultat. Är den dessutom mycket snäll att hantera och rida ut så tycker jag absolut att man kan skriva Läromästare i annonsen.

  Svara
 7. Karolina Cappelli Lindholm

  En läromästare är en häst som kan lära sin ryttare.
  För mig är de inte om den kan göra krumelurer utan hur förlåtande den är.
  Är ryttaren väldigt grön så behöver en läromästare vara trygg i att inte vara för reaktiv.
  Är ryttaren mer krävande o själv utbildad så är det en annan nivå.

  Den breda gruppen ryttare är nog väldigt nöjd med en läromästare på LA-Mvs B nivå i alla grenar.

  Svara
 8. Ann Hammarlund Holst

  Själv skulle jag inte kalla en häst under MsvA-nivå (eller möjligen mycket stabil i MsvB) för läromästare. LA är ju ytterst basal grundnivå i utbildningen.
  I begreppet lägger jag att den har en viss erfarenhet av ”att vara ute i världen” och bra stabilitet, dvs inte jätteung.
  Jag förutsätter också att en läromästare har bra ridbarhet och i sin karaktär främjar god ridning.

  Svara
 9. Eva

  Har ungefär samma synpunkter som de flesta ovan. För mig är en läromästare åtminstone 12 år men därutöver väldigt välutbildad och gärna tävlat på hög nivå samt lugn och trygg och ’tar hand om sin ryttare’ .
  Beträffande bilden- Antingen är Henrik väldigt liten eller Vicke väldigt stor ??!!
  Mycket av storleken beror nog på den enorma resningen ??

  Svara
   • Eva

    Det var det jag misstänkte. Har ju sett Henrik på några andra bilder och han ser inte liten ut – tämligen normallång men i ovanligt fin form för åldern om Du jämför med många andra. Tur han inte har hingstnacke !
    Vicke har förutom grundstorleken som är ovanligt hög denna nacke och resning som gör honom ännu stöööörree. Men vacker och ståtlig! Han är vad jag skulle kalla en läromästare???

    Svara
 10. Frida

  En läromästare kan ju vara olika för olika ryttare. Hästen du beskriver kan vara läromästare för en nybörjare eller grön ryttare om den också är väldigt snäll och förlåtande. För ngn som vill ut och tävla och ta sig upp i klasserna är en häst som är högre utbildad och tävlingsvan en läromästare. Vad som kan kallas läromästare beror helt enkelt på vad ryttaren behöver lära sig.

  Svara
  • Eva

   Man kan väl Inte kalla en häst läromästare bara för att just den specifika hästen är en läromästare till en specifik ryttare !!! Att hästen kan lite mer än ryttaren innebär inte att hästen är en ’läromästare’ !!
   Då skulle ju varenda ridskolehäst vara en läromästare till en nybörjare?!
   Då faller hela begreppet!!
   Krävs en mycket välutbildad häst som gärna/ helst tävlat på relativt hög nivå, är till åren kommen och trygg i både ridning och hantering !!
   Den sista hästen jag köpte för att ha privat (har ägt även andra/lovande objekt därefter för skojs skull) var 5 år och utbildad och säker LA/120 och bedömd med 10/10 på kvaliteten. Dessutom väldigt lugn och snäll att hantera MEN inte var väl han en läromästare???

   Svara
 11. Johannes

  För mig är en läromästare en häst som kan lära MIG att rida.
  En häst som gör rätt när jag gör rätt.
  En häst som ”tål” misstag.
  En stabil häst som inte hoppar till för minsta lilla.
  En häst som hjälper MIG att komma ett steg längre i ridningen.
  Har haft en sådan häst en gång i mitt liv. Han hade inte världens bästa gångarter, men var en häst som verkligen lärde mig rida och gav mig många aha upplevelser.
  Är honom evigt tacksam idag för allt han lärde mig.
  Han var utbildad upp till msv, men hade inte tillräckligt bra gångarter för att få några högre poäng på tävling.

  Svara
 12. Birgitta

  Som med allt som har med hästköp/ försäljning att göra måste man komplettera det man läser i en annons med egna uttömmande frågor.

  Vi har verkligen konstaterat att läromästare kan betyda olika saker för olika personer, precis som att tex ”snäll” eller ”lätthanterlig” kan vara relativa begrepp.

  Är man mycket erfaren med gedigen hästbakgrund betyder ovan ibland något helt annat än för den som ridit på ridskola en gång i veckan.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>