Den lilles PPID

Tydligt ”hål” ovanför ögat!

Jag har nu fått svar på blodprovet som togs på den lille för ett tag sedan och som gjordes för att kolla hans PPID-värden.

När vi kollade förra sommaren låg värdet på 41,6 vilket bedömdes som typ ”måttlig PPID”.

Värdet nu och som vid denna tiden på året (det varierar beroende på när på året man tar provet) ska ligga under 30 låg för den lilles del på 15,5!

Väldigt bra och ett tecken på att medicinen fungerar och inte behöver justeras men jag hade ärligt talat inte vågat ta bort den oavsett.

På Lillis märktes PPID:n nästan tydligast genom de fettansamlingar han hade ovanför ögonen, ett symptom som så vitt jag vet inte är så vanligt för någon annan sjukdom på häst.

Och ärligt talat missade jag det förra sommaren; mycket pga okunskap och att det inte syns jättetydligt om hästen är väldigt hårig, har lång pannlugg och man inte har för vana att ”hantera huvudet” dagligen.

Jag tränsar ju tex aldrig den lille och sätter inte ens på honom grimman utan trär den bara över halsen på honom och då är det lätt att missa om man inte vet vad man ska titta efter.

Hästar har ju också olika djupa ”hål” ovanför ögonen; Vicke har tex väldigt markerade hålor, Frenchie och den lille inte alls så mycket.

Men förra sommaren fanns det över huvudtaget ingen inbuktning ovanför ögonen på Lillis utan det buktade tvärtom ut lite.

Nu, sedan ganska länge kan man känna en fördjupning även under all päls och numera känner jag igenom dessa ”hål” varje dag.

Så ett litet tips även om symtomen för PPID är många och varierar från häst till häst.

Så det som vissa hästar drabbas av syns inte ett spår av hos andra.

Fettansamlingar lite varstans (fångnacke tex) är också mycket vanligt och Lillis hade gott om dessa också men även där lurades jag lite av hans ras som i sig är lite ”bullig” med stor rumpa tex.

Nu försöker jag att hålla honom mer slimmad och hoppas att det ska räcka för att han ska leva i tusen år som jag vill ❤️!

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Helena Andersson

  Så skönt att det verkar funka med medicinen. Men märkte du någon skillnad på hans pälssättning/fällning? Eller är den likadan som tidigare?

  Svara
  • Birgitta

   Jag tycker att den är likadan som tidigare, dvs han har fortfarande enorma mängder päls, fäller massor och har INTE fällt klart.
   Men det har inte Frenchie heller ….. (trots helklippning).

   Du har ju haft den lille i många år; brukade han fälla typ hela maj?

   Svara
   • Helena Andersson

    Birgitta Jacobson Haha, typ så…tog aldrig slut……och när han väl tappat all vinterpäls och hade sin fina sommarpäls kom vinterpälsen tidigt igen.

    Svara
 2. Alma

  Vad skönt att den lilles ppid är under kontroll. Ppid kan slå så otroligt olika. Vissa får fettansamlingar och fång medan andra blir totala benvrak, en tredje får återkommande koliker och en fjärde tappar tänderna eller blir blind.

  Min hade också en del annorlunda symptom. Han hade den typiska ”ppid-pälsen” men istället för att fälla den långsamt och sent fällde han tidigt och snabbt men det växte ut ny vinterpäls under pälsen som släppte. Han slutade fälla ungefär i mitten på juni och då var hela magen full med vinterpäls. Förutom det och att han tappade muskler gnagde han på saltstenen så mycket att hans mage höll på att bli förstörd och kroppen började skapa egna sår som kom inifrån kroppen lite här och var. Det var stor skillnad på hans kropp sommaren efter när hans kropp hade hunnit återhämta sig.

  Svara
  • Birgitta

   Har läst om allt du beskriver och mycket är verkligen hemskt och påverkar hästen på ett väldigt jobbigt sätt.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>