Tillbakablickar: minnesvärda lastningar, del 3

Den sista hästen jag tänkte berätta om i denna lastningsserie var faktiskt också ett sto, precis som de två andra jag berättat om. Annars har jag nog lastat lika många svåra valacker som ston tror jag så enligt mig är inget kön överrepresenterat vad gäller detta bekymmer.

Hur som helst så ägdes detta sto av en pappa och en tonårsdotter och de fick vid ett tillfälle för sig att de skulle provlasta hästen (jag minns inte bakgrunden till detta).

Jag minns däremot att de försökte lasta stoet i flera timmar och när jag körde hem från stallet hade det nästan blivit mörkt, det regnade och far och dotter stod fortfarande med den tjuriga hästen utanför transporten, det kunde jag se från vägen utanför stallet.

När det blev min tur att försöka visade hästen en lite ovanligare (tack och lov) strategi; den stegrade sig framför lastluckan och eftersom den redan i ”normalläge” var en högrest rackare så gick det så klart inte att få  den att gå in i transporten utan att slå huvudet i densamma.

När hästen hade konstrat ett tag tröttnade jag och gick helt sonika in i transporten medan hästen stod utanför med en longeringslina mellan oss.

”Jamen stegra dig trött” tyckte jag som stod skyddat i släpet medan hästen stod på bakbenen och uppenbarligen tröttnade den ganska snabbt för ett tu tre kunde jag plötsligt hala in den hur bra som helst!

Ja, som framgår har olika hästar olika ”trix” för sig och även om man har en ”grundstrategi” vid lastning kan det ibland hjälpa att kunna tänka utanför boxen (observera ordvitsen) och anpassa metod efter djur 🙂 !

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny

    Ja vilka problem en svårlastad häst för med sig, oron över att inte komma iväg, att inte komma hem…. Ibland gäller det verkligen att tänka utanför boxen. Det tog lång tid för mig att fatta att jag inte kan lasta min häst i träns, om jag har grimma med en kedja under hakan så går han in direkt (och det är inte för att jag rycker och drar i honom – grimskaftet hänger löst). Jag låter också honom backa ut en gång (eller två) om han vill det. Sedan går han snällt upp och ställer sig på sin plats. Inte helt enligt regelboken men det är så han vill lastas.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>