Sprit-gåvor

Läser en tråd på nätet där någon undrar vad man kan ge en granne som inte ville ha betalt för ett mycket enkelt jobb som utfördes.

Förvånansvärt många svarade öl, whisky eller andra alkoholhaltiga drycker och det gör mig ärligt talat skitsur.

Ja, jag är måhända yrkesskadad framför allt eftersom jag sett hur enormt mycket skada alkohol orsakar generellt och ”world-wide” men det handlar inte bara om det.

Dels är det väldigt stereotypt att förutsätta att alla män vill ha/ dricker sprit för det är nästan bara till män detta föreslås medan kvinnor gärna kan få en blomma (suck….) och dels finns det faktiskt personer som det är direkt olämpligt att ge sprit till, fråga deras närmaste (been there….).

Själv är jag som många kanske vet i princip helnykterist (kan dricka cider med alkohol i men det är allt) och det beror framför allt på att jag avskyr smaken av alkohol som jag tycker ”tränger igenom” det mesta.

Min man är..tro det eller ej…allergisk mot vin (får utslag) så en aldrig så exklusiv flaska vin är helt bortkastad på oss.

Känner man personen man vill ge en gåva kan man absolut ge ”sprit” om man tvunget vill det men annars tycker jag verkligen att man ska låta bli…av så många anledningar!

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Intressant med en frände. Avskyr också smaken av alkohol och dricker därför inte. Får du, när du är ute med andra, väääldigt ofta värja dig från folk som, när du berättar detta, ska hälla i dig något som ABSOLUT inte smakar alkohol, efter tillräckligt mycket tjat går med på att ta ett kryddmått sipp, konstatera att det visst smakar satan och besviken bekant som följd?
    När jag var i dejtingsvängen… oj, oj, vad alla skulle ”bota” mig.
    Det är tydligen viktigt för många som dricker att andra dricker också. I sagda dejtingsväng var det faktiskt någon som avsade sig en träff, just för att för honom var det viktigt att få ta en fredags- och lördagsdrink med sin partner (och en rejäl köttbit) och det kunde jag inte erbjuda, varken det ena eller det andra.
    Jag dricker cola light i stället för … alkohol, kaffe, te, allt, men jag skulle inte drömma om att ha krav på någon att hen behöver dricka cola också, men alkohol är tydligen annorlunda.

    Men å andra sidan är smygsupande i sin ensamhet ännu mer tragiskt och förkastligt…?

    Nå, blev glad när jag läste om EN annan som också avskyr smaken av alkohol, har inte hittat någon innan. Nykterister av andra anledningar, ja. Men att det smakar apa, ovanligt. Trevligt!

    Svara
    • Birgitta

      Jag dricker gärna SAFT och enstaka gånger har vindrickare försökt att övertala mig att ta en sip av något vin de påstått ”är så sött att det smakar nästan som saft”. Och EXAKT som du påpekar har jag efter en tesked kunnat konstatera att den hemska alkoholsmaken har trängt undan allt annat och att drycken definitivt inte smakar ”som saft”. Urk!

      Om jag hade älskat alkoholsmak är jag ganska övertygad om att jag hade kunnat dricka måttligt och aldrig riskera att varken bli alkoholist eller ens full eftersom jag vill ha superkontroll men i mitt eget fall handlar det som sagt om att smaken är hemsk.

      Men jag har haft 2 förhållanden som till övervägande del upphört pga den andra partens oförmåga att dricka annat än som en alkoholist i perioder. I det ena fallet dog personen av ett brustet magsår ca 50 år gammal- GARANTERAT alkoholrelaterat vill jag påstå (vi var inte längre tillsammans då och när jag inte fanns där för att styra upp ökade intaget….).

      Bortsett från detta har jag som nämnts i yrket sett så mycket skador/ våld/ sjukdomar som sprit orsakat att jag har extremt svårt att se att fördelarna med alkohol överväger allt det negativa. Så många barn, partners, föräldrar, oskyldiga främlingar som alkoholister skadat hade jag inte sörjt en sekund om sprit försvann från jordens yta.

      Svara
  2. Annelie Wendt

    Helt enig med dig! Är också nykterist och det skaver med alkoholhaltiga gåvor. Då ska man som du säger känna mottagaren väldigt väl.

    Svara
  3. Jenny Hamberg

    Håller helt med! Man vet inte vad mottagaren har för relation till alkohol om man inte känner personen och VET att vederbörande dricker på ett sunt vis.

    Svara
  4. Carina Göransson

    Själv älskar jag både röda fylliga viner, och vita friska halvtorra viner får ofta fina viner i present love it

    Svara
  5. Anna

    Jag är inte väldigt förtjust i alkohol till mat och önskar att det inte vore en stor grej om man hellre drack vatten eller läsk men det blir alltid en grej (är du gravid, är du nykterist, du förstör den fina middagen…)

    Köper som regel inte alkohol som gåva till personer jag inte känner, just som du säger, man vet aldrig hur lämpligt eller olämpligt det är.

    Svara
  6. Eva C

    Eftersom jag själv inte dricker alkohol så föredrar jag både att ge och ta emot ett paket kaffe. (Om man vet att denna dryck inmundigas) Priset på kaffe är högt och de har även smygminskat mängden i ett paket.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>