För dyr träning eller är skåningar snåla?

För ett tag sedan såg jag att en Skåne-klubb skulle ordna ett arrangemang med en svår-klassryttare (tillika tränare) från en annan del av landet.

Jag tänkte att detta kunde vara en bra grej för mig och Frenchie att åka på; inte det minsta för att jag känner att jag tvunget behöver en annan tränares input eftersom jag är så nöjd med Nina utan mer för själva ”åka bort”-grejen.

Jag har hittills inte åkt till så många nya platser med Frenchie och givet att han kan titta till på ”grejer” så tänker jag att det är klokt att kolla av hur han beter sig på andra ställen än de där jag vanligtvis rider.

Men när jag fick mer information om arrangemanget backade jag.

Setupen med 30 minuters ridning för 850:- kändes helt enkelt för dyrt för en ”bara för att det är kul att prova något nytt”-grej.

Med bensin skulle denna utflykt kosta långt över en tusenlapp och det kan jag åka på rätt så många Pay and rides på.

Sedan har jag ingen erfarenhet av att delta i olika clinics eller träna för andra tränare än min ordinarie men jag har svårt att tro att man som helt nya för varandra kan få så värst mycket hjälp på 30 minuter?

Eftersom arrangemanget blev inställt pga för få anmälda ställer jag mig frågan om skåningar är ”snålare” än tex Stockholmare eller om det även var datumet som gjorde att intresset var svalt?

Planen var att hålla dessa träningar på söndagen och måndagen efter midsommarafton och folk har kanske inte hunnit nyktra till tills dess 🙂 ?

Lite skämt och lite allvar men vad tror och tänker ni?

Hade ni kunnat tänka er att delta i en dylik träning i dressyr?

24 kommentarer Skriv kommentar

 1. Elizabeth Torrisi

  Ska man rida för ”elitryttare/tränare så kommer man inte undan under 700kr. Räknar man baklänges så ska de ju ha riktig vit lön, arbetsgivaravgifter mm samt de måste oftast ha personal hemma som tar hand om hästarna när de ska vara iväg på träningar. Tror inte det är snålhet utan att hästfolk många gånger jämställer proffsen med hobbyverksamhet och det gör prisskillnaden.

  Svara
  • Birgitta

   För mig handlade det främst om längden på passet i detta fallet.

   Känner man ej till ekipaget sedan innan hinner man inte ge så mycket input på 30 minuter tror jag.

   Svara
 2. Lindha

  Jag tränar ju för en tränare som kommer hit (från Skåne) och då betalar jag 1400kr för två pass, 30 min per pass.. hon är extrem effektiv i sina träningar och det ger mig massor. Man har ju inte tid med massa lulllull snack, men just denna tränare är väldigt bra på att fånga upp precis vad man behöver!

  Svara
  • Birgitta

   Jag hade LÄTT kunnat rida för Nina 30 minuter och få ut i princip samma som under en ordinarie träning.

   Men det jag skrev om skulle vara en engångsgrej då tränaren ändå var på semester i Skåne….inget återkommande.

   Svara
 3. LenaB

  Jag har genom åren tränat en hel del 30-minuters pass, men då har det varit för ordinarie tränare (som känner mig och hästen) samt att hästen varit framriden före träningen startar. Då tycker jag att den längden på träningspass funkar bra. För en helt ny tränare som varken känner till mig eller hästen…nja…

  Svara
 4. Maria Wölner-Hanssen

  Nja. Jag tror faktiskt att kontinuiteten är väldigt viktig. Jag har svårt att se att vi skulle komma rejält mycket framåt på
  En engångsdate på 30 min.
  För samma peng, typ, kan jag rida för Nina som känner oss som ekipage sedan sju år 2×45 min . Klart mer värt!

  Svara
  • Birgitta

   Jag tycker absolut att ny input kan vara främjande då man kan bli hemmablind men då behövs mer än 30 minuter tror jag.

   Svara
 5. Anja K Phersson

  Tror faktiskt de flesta inser att de faktiskt inte ”behöver” en elittränare. Tror att man får betydligt bättre valuta för pengarna genom att träna oftare och 30 min är verkligen inte mkt tid.

  Svara
  • Birgitta

   Kan som en parentes berätta att den sämsta tränaren jag haft var en ”elittränare”.

   Hen satt bara på en stol och sa knappt ett ljud.

   Jag tror att den nivån jag då red på (LA på sin höjd) helt enkelt var ointressant för denna person.

   Men jag slutade också snabbt med dessa lektioner.

   Svara
   • Madeleine

    Jag håller med dig om att 30 min är för kort tid att få någon bra input.
    Beträffande den tränaren som bara satt på en stol så instämmer jag. Det måste varit samma som jag red för. Så korkat av mig att jag la ca tre år på hen.

    Svara
    • Birgitta

     3 år!?? Det var lång tid!

     Jag slutade efter endast en handfull gånger.

     Vet inte om vi tränade för samma person; detta var för ca 30 år sedan och personen bor sedan många år tillbaka inte i Skåne.

     Svara
 6. Karolina Cappelli Lindholm

  Det viktigaste är att man hittar ”sin” tränare som man trivs med.
  Väl kul för vissa att prova runt o få rida för en kändis ☺️

  Svara
 7. Anna Svemark

  Man betalar för att det är ett ”event”. Ska man ha något ut av en sån träning bör man ha ett specifikt problem att få nya ögon på eller bara vara glad för att man har provat att rida för en ”kändis”.
  Stora tränare provar också marknaden och många lägger höga priser för att de inte pallar att undervisa lc ekipage.

  Svara
  • Birgitta

   En del problem är jag övertygad om att man kan få hjälp med på ”5 minuter”; typ ”du driver bakdelen före framdelen i slutorna och det är därför din häst tappar tempot…” medan tex byten vore galet att börja klabba med för en enda träning med en främmande tränare.

   Angående att ”slippa LC-ryttare” är min erfarenhet att det alltid finns de med så mycket pengar att de glatt betalat fast de är just LC-ryttare som hade haft lika stor nytta av ”vilken tränare som helst” men det tycker, som Karolina Cappelli Lindholm är inne på, att det är kul att kunna säga att de tränat för en kändis.

   Svara
   • Anna Svemark

    Ja precis, och det är det jag menar med att det är ett event.
    På min ridklubb har vi en del kurser, kan ta ett exempel i hoppning. Bra stabil undervisere utan namn, men som är utbildad beridare och vunnit EM U21, fick nästan inga anmälningar.
    Tina Lund (dansk stjärna) fick väntelista. De flesta fick bara hoppa gymnastik, men där var det grejen som var det viktigaste. Och är LC ryttaren klar på att betala ett högt pris så är det värt att lägga tid på denna. Men man sorterar bort många man inte vill undervisa genom sin prissättning.

    Svara
    • Birgitta

     Jag känner helt igen det du skriver om!

     Och där tänker jag att ens egen kunskap/ mognad får avgöra vilken tränare man väljer. För det är verkligen inte så att det alltid är den som är mest känd/ har tagit flest placeringar/ ridit högst klasser osv som är den bästa läraren. Men om man bara bryr sig om att man tränar för en kändis får man ju ta det som blir…

     Däremot skulle jag önska att alla tränare, oavsett nivå, tog alla elever de debiterar på allvar och inte mer eller mindre struntade i de som enligt dessa tränare är ”kassa”.

     Vet en tränare som kallade vissa elever för ”paus-fåglar” och det är oförskämt och inte ok. Ska du debitera ska du leverera!

     Svara
     • Anna Svemark

      Jag håller med, man ska leverera en tjänst när man tar betalt. Men det finns de som har lust att betala för snack och så kan det ju fortgå.
      Men så länge man vet vad man går in till, igen vi har en undervisere som har många ”tanter” de har behov för att höra de är duktiga men de har inte utvecklat sig sen tonåren. De trivs bra med en undervisere som är snäll och som kan diskutera under sin ridlektion och ge dem en nöjdhetskänsla.
      Det ska tränaren känna av. Jag tycker också det är fair att man som tränare säger att man inte vill ha tex orutinerade ekipage likväl som man som tränare kan säga att man undervisar bara upp till Lätt klass. För de vill leverera bra undervisning och några vet med sig själv att de inte blir engagerade vid för låg nivå eller inte kan vid högre krav.

 8. Ann Hammarlund Holst

  Som tränare blir man utan tvekan lite hemmablind med de ekipage man haft länge. Att ibland få input av någon utomstående kan vara guld värt för utvecklingen. Men jag tror det ultimata är en som man rider för mycket regelbundet och sen komplettera med någon som man rider för mer sällan men ändå med en viss kontinuitet.

  Jag har tre. En varje vecka (sedan 1995 ), en cirka var tredje vecka, och en 6 ggr per år.

  Svara
  • Birgitta

   Tre tränare är måhända overkill men jag tror att två så som du beskriver det är ultimat.

   Och helst där minst en av dom kan sitta upp på hästen vid behov.

   Svara
   • Ann Hammarlund Holst

    Ja exakt. I mitt fall rider nr 2 extremt bra och mycket, och sitter gärna upp.

    Nr 3 är Sveriges domareutbildare L. A., som alltså på ett utmärkt vis kan bistå med ”domarögon”.

    Svara
 9. Birgitta

  Fast oaktat vad jag skrivit ovan ska jag erkänna att jag hade kunnat tänka mig att betala ”rätt mycket” för 30 minuter med Carl Hester eller Charlotte Dujardin. DELVIS men inte bara för att kunna skryta om det efteråt 🙂 🙂 🙂 !

  Svara
 10. Anna Hassö

  Jag brukar träna för Conrad Schumacher, det kostar det dubbla för 40 min, och är värt varenda krona. Regelbundet men inte ofta, har även hemmatränare med samma filosofi.

  Svara
 11. Frida

  Jag förstår varför det kostar som det gör, det kostar för tränaren att ta sig, bo osv och en välmeriterad tränare måste kunna ta betalt. Problemet för min del är dels att det faktiskt kostar mer än vad det smakar, för det priset för jag två träningar för min ordinarie tränare, och dels att en enstaka träning eller helgkurs sällan ger så mkt trots allt. Man kan omöjligt ta tag i grundproblem på en helg utan det blir ju ”pilla lite på ytan” vilket inte hjälper mig i längden, med regelbunden träning kan man jobba med grundproblemen då man ju följer upp och fortsätter nästa vecka igen. De flesta är inte duktiga nog att ta till sig och få ut tillräckligt av enstaka träningar oavsett hur duktig tränare. Kontinuiteten är det viktigaste för de flesta ryttare, tycker mig se detta ibland att man väljer att rida för coola gästtränaren en gång i halvåret när man egentligen hade haft mer glädje av att rida varje vecka för en ridlärare/hippolog/tränare.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>