Ökade priser och strategier

Jag brukar sällan notera när/ om matpriser höjs eftersom det liksom oftast smyger sig på någon krona här och där men nu är det så att jag verkligen reagerar.

Vår veckohandling har blivit flera hundra kronor dyrare!

Och även annat märks; bensinen mest för min del eftersom jag dels har flera mil till jobbet och dels måste ta bilen dit.

När jag skulle köpa sopsäckar på Granngården för några veckor sedan hade de höjt priset från 29 till 39 kronor- det är en höjning som heter duga (tur att samma påsar kostar 15 kronor på Gekås där jag passade på att förse mig…..).

Vad märker ni främst högre priser på och har ni någon strategi för hur ni ska försöka hålla era kostnader nere?

Jag har varit så pass orolig över årets hösilagepriser att jag redan har köpt på mig foder så hästarna klarar sig till nästa höst.

Så klart en chansning och man kan ju inte heller lagra hur mycket foder som helst och framför allt inte hur länge som helst.

Vad gäller ”allt utom mat” handlar vi ju detta på Gekås vilket sparar en hel del och maten…tja…vi är bara två i hushållet så den kommer vi inte att göra några förändringar kring.

Som jag skrev måste jag köra bil till jobbet men jag tänker mig faktiskt numera för innan jag vrider om startnyckeln och försöker samordna olika ärenden.

Om man ska se något positivt med ökade priser (hmmmm….) så är det kanske just detta; att folk kommer att ”nöjesköra” mindre.

Hästägare kanske inte köper lika mycket kraftfoder och tillskott till sina redan feta hästar?

Baksidan är dock värre som jag ser det; om hästägare börjar snåla på stråfodret framför allt, ströet och välbehövliga träningar!

Vikande tävlingsstarter har jag redan noterat sedan något år tillbaka och de skenande bensinpriserna lär ju inte påverka dessa i en positiv riktning som jag ser det.

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Ja, jag tycker synd om dem som har det knapert ekonomiskt, matkontot har verkligen exploderat. Vi klarar oss tack vare makens lön, nu när jag är mammaledig vet jag inte hur jag skulle klara mig om jag var ensamstående. Eller, under studietiden drog jag runt sju hästar på CSN, så jag kan uppenbarligen leva billigt, men vanorna förändras ju i takt med sin löneutveckling. Det värsta är att jag vet inte riktigt vad jag skulle handla annorlunda i matväg för att få ner kostnaden. Är halvveggie, äter fisk, men billig mat som korv, blodpudding och bacon etc går bort. Linser och rotfrukter är ingen höjdare, men det är väl bara att bokstavligen hacka i sig om jag måste. Soppa är inte mat i mina ögon. Bort med cola och mineralvatten (storkonsument)

    Nu har vi fått ett trevligt nybyggt Lidl bredvid, som vi handlar på sedan några veckor, har kapat veckohandlingspengarna med nästan hälften. En sak jag drar mig för dock: maken äter kött, massor av kött. Har inte vågat titta eller kolla upp, är det någon som vet hur Lidl väljer sitt kött? För mig är djurhållning av yttersta vikt. Är det någon som vet att den är dålig får maken knata till Ica och köpa sitt kött?!

    I vilket fall går det utmärkt att hitta nästan allt man behöver på Lidl idag, till skillnad från tidigare. Har inte handlat där på säkert 15 år för förut behövdes det ändå kompletteras med massor från Ica, men inte längre. Eller så är det ett bra Lidl. I vilket fall, Lidl är mitt tips i debatten, har åtminstone nästan halverat vårt matkonto.

    Svara
    • Caroline

      Sålänge det är svenskt kött är det inte sämre på Lidl än någon annan affär. Samma djurskyddslagar.

      Svara
    • Birgitta

      Ahhh har du blivit mamma! Grattis och hoppas allt gick bra!

      Utmärkt tips om Lidl och lite märkligt sammanträffande för jag var där förra veckan för en liten grej och sa efteråt till Henrik att vi bör prova att veckohandla där.

      Det verkade som att de har allt vi behöver och till lägre priser.

      Svara
      • Maria

        Ja, Lidl har verkligen spottat upp sig i sitt sortiment. Nu går det att veckohandla där utan större problem och med bara enstaka behov av komplettering på Ica, faktiskt oftast för såser. Och cola light. Önskar jag kunde tycka om Lidls cola, men är man colafinsmakare så är man.

        Som tysklärare bla var det roligt när Lidl kom, men nej, då var det för dåligt utbud. Men de dagarna är över. Bra frukt och grönt, mycket ekologiskt, bra svenska småmejerier som leverantörer. Ja, jag är nöjd med mitt beslut. På Ica veckohandlar jag för runt 1600 (med cola och mineralvatten), på Lidl för 6-700 (med mineralvatten) och då får maken tre stora ”köttklumpar” som jag kallar dem för, tillagas enkelt i ugn och är kyckling, innanlår och fläskytterfilé typ (denna vecka) och så får han äta sina hemska döda djur sex dagar i veckan. Så alla är nöjda och för maken har det till och med blivit en uppgradering och han slipper sitta och idissla mina kikärter och vegobiffar.

        Tack Caroline för inputen om köttet! Ska noga se till street är svenskt kött! Avskyr att behöva köpa det, men jag antar att maken måste få ha VISS självbestämmanderätt…

        Svara
        • Birgitta

          Kan som en parentes tillägga att jag för flera år sedan handlade lite oftare på Lidl (bodde nära), ffa när de hade olika erbjudanden i sina reklamblad.

          Köpte både underkläder, funktionströjor och annat som ”ej är mat” som höll i hur många år som helst, en del har jag fortfarande…..

          Svara
  2. Anna

    Jag tycker förutom de skenande priserna att det är obehagligt hur ofta det är lite tomt i hyllorna. Till exempel solrosolja som verkar vara en riktig favorit här i Frankrike har inte funnits på flera veckor.

    Man börjar ju undra hur skört samhället är om något börjar gå lite snett.

    Svara
    • Birgitta

      Jag gjorde faktiskt samma observation tidigt i våras när jag precis hade köpt Frenchie och ville ge honom rapsolja eftersom han var lite tunn. Dels var den ibland helt slut dels hade priset ökat rätt mycket.

      Svara
  3. Eva

    Solrosolja är en av Ukrainas nationalprodukter därav prisökningen som då drar med sig priset på andra oljor tex rapsolja som kan ersätta solrosoljan.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>