Onsdag- snyggare hovar och en smalare ponny

Jag kunde igår eftermiddag konstatera att min utebana var en aningen ”pölig” men efter harvning då samt på nytt i morse hade den torkat upp väldigt bra så det är ett knep jag använder mig av (harvningen).

Morgonens pass kändes bra; det finns som alltid massvis med detaljer att finslipa (rakare ryggningar ibland, bättre kontakt i halterna) men på det stora hela tycker jag att det mesta sitter fint.

Det som behöver förbättras framför allt av det jag tränar på just nu är att bytena från vänster till höger måste bli säkrare (nu är de ibland ett efter hjälpen eller så blir det inget byte) samt att Frenchie ska ställa sig bättre och tvära mer i vänsterslutan.

Idag hade vi också besök av vår hovslagare Markus som dagen till ära tog bort kapporna på Frenchies framskor ”för att det ser snyggare ut”.

Frenchie har, som många/ de flesta hästar, inte likadana framhovar, den vänstra blir plattare ju längre tid efter skoningen som går och utan kappor lurar man ögat lite då det inte syns lika tydligt. Inte för att det spelar någon roll alls egentligen (det estetiska).

Markus tyckte också att min ponny såg liiiite tunn ut vilket faktiskt gladde mig eftersom det var/ är mitt mål men det är så lätt att bli hemmablind.

Förra året vid den här tiden var han för tjock och hade x fettdepåer och fick ju också fång.

I år var min plan att försöka slimma ner honom inför vårens och sommarens grästillväxt för bara av att beta halva dygnet lär han gå upp i vikt hur ogödslad hans hage än är och även om gräset där inte växer explosionsartat.

Jag är ändå på helspänn och kollar hans gång, hovar och ögonhålor ständigt; fång är en så pass oberäknelig sjukdom även om fetma definitivt inte minskar riskerna att få den, tvärtom!

Jag har inte ”bantat” Lillis per se; han har alltid stråfoder i boxen och äter inga mängder utan nöjer sig med några kilo men jag tror att det som gjort att han har gått ner i vikt är att han inte alls har fått något stråfoder ute sedan förra våren.

Han har fått hålla sig till gräset och även om han bara åt 2-3 kilo hö ute tidigare så kan det ha gjort skillnad tror jag, i kombination med att jag sedan kanske 1,5 månad tagit bort den lilla mängden mash han fick.

Jag får så klart hålla koll så att viktnedgången inte fortsätter men med det gräs som växer nu skulle det förvåna mig väldigt utan jag gissar att jag snarare kommer att behöva begränsa hans stråfoder i boxen över sommaren. Vi får se helt enkelt.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>