Enough is enough….Birgitta får nog!

Följande scener utspelade sig nyligen på Ryhus:

Tisdag kväll någon minut efter intag:

Birgitta hör ett misstänkt ljud i Frenchies box och kontroll bekräftar att djuret rullar runt njutningsfullt i den nyspånade boxen.

Birgitta tänker att man inte ska missunnna någon detta välbehag och tar glatt (nåja….) fram borsten för att återställa hästens tidigare glänsande hårrem som nu är strösslad med spån ända in i öronen liksom den tjocka bruna svansen är vit av detsamma.

Onsdag morgon:

Utsläpp av en stycken fortfarande ren häst och Birgitta funderar i en halv sekund om hon ska skydda djurets hårrem från eventuell lera med täcke innan ridning men konstaterar att a) Frenchie aldrig brukar rulla sig direkt på morgonen b) Frenchie betar så stillsamt långt ifrån sin ”rullhörna” (läs: Vickes bajshörna som Frenchie övertagit och omvandlat för detta lömska syfte).

En timme senare ska detta glänsande djur hämtas in från hagen och Birgitta ser till sin förfäran att hårremmen är….tja…låt oss säga ”förändrad” :

Och det är nu ”enough is enough” inträffar!

Birgitta går med raska (läs: arga) steg till lösdriften och hämtar x plaststolpar som legat där och väntat på att få komma till användning i något syfte fast Birgitta aldrig trodde att detta skulle vara det.

Efter hjälplig avborstning, ridning, rejäl varmvattendusch och nytt utsläpp i hagen kunde den smutsbenägna hästen konstatera att hans elaka ägare ”gjort något” och han såg först lite konfunderad ut men fick därefter se slaget tillfälligt förlorat.

Fortsättning lär säkert följa; kanske skapar ler-älskaren en ny plats att förlusta sig på- annars finns ju alltid nästan 3 hektar GRÄS att tillgå hälsar Birgitta!

11 kommentarer Skriv kommentar

  1. Fia Pobog

    Uppenbarligen har Birgitta helt missat anledningen till att man rullar sig om man är häst. Det är ju för att få ett skyddande lerlager mot insekter, sol mm. Eller bara för man gillar att gå på SPA och denna morgon var det lerinpackning som gällde 🙂 🙂 .

    Svara
    • Birgitta

      Så var det nog! Och Ultra Shielden skyddade inte tillräckligt kanske:) .

      Denna häst är verkligen fullkomligt underbar (och då har jag haft flera super-hästar att jämföra med) men detta grisande är inte ok 🙂 !

      Vicke tex skulle inte drömma om att smutsa ner sig på detta vis hi hi!

      Svara
      • Fia Pobog

        Då är du lyckligt lottad. Min gamla Abett brukade på den tiden man bodde i Skåne rulla sig i klinlera inte bara en gång utan hon rullade sig minst tre gånger på var sida (och upp och ner mellan var gång). Jag drog ut leran ur hennes man och formade små figurer som sedan torkade av den . För att kunna rida henne då var jag tvungen att ha henne täckad MED huva. Det gick inte att få bort leran. Men snustorra fina ben hade hon tills hon dog 29 år gammal

        Svara
  2. Anna

    Jag har haft en riktig smutsgris. Han grävde gropar där han rullade sig. Det är bara att gilla läget tycker jag och inse att det är en häst. (Jag är pedant så förstår din känsla till 110%).
    Hjälp honom istället med en rullplats mitt i hagen så finns inte risken att han rullar in i staketet.

    Svara
    • Birgitta

      Ärligt talat var det minst lika mkt pga fastrullningsrisken i eltrådarna som jag satte upp ”skyddet”.

      Han lär hitta nya platser….finns gott om yta att leta på 🙂 !

      Svara
      • Anna

        Trådarna är obehagliga om rullning sker för nära och hästar har ju tyvärr inte så mycket konsekvenstänk.

        Svara
        • Birgitta

          Exakt! Och jag har dessutom aldrig elen påslagen.

          Men mina eltrådar ska gå av lätt, köpte dom medvetet därför, delvis pga dovisarna.

          Svara
  3. Marlene Engström

    Meh…. Varför hindra honom göra det som är naturligt för honom..? En rullande häst är bra – när det är lyckliga- skakar om tarmarna lite dessutom! Man får ta det onda med goda liksom!

    Svara
    • Birgitta

      Nu var ju inlägget skrivet med glimten i ögat men

      a) rullplatsen är livsfarligt nära trådarna och
      b) hästen har 3 hektar gräs att rulla sig på och gjorde det också direkt som syns på bild i inlägget.

      Svara
  4. Sofia Möllerström

    Det sår en privatägd häst hos oss som i princip aldrig rullar sig i hagen, har hänt 2 ggr att hon rullat i hagen men då var det mitt i sommaren. Hon rullar sig bara i renmockad och nyströdd box. Vintertid har hon inte ens leriga ben, någon enstaka prick som stänkt upp när hon gick in i hagen.
    Hon är garanterat den mest renliga häst jag träffat på .

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>