Inflation i tävlandet

Nu har jag inte tävlat ordentligt på ca 2 år men det jag kan utläsa av diverse sociala medier, TDB och nätet i allmänhet är att det är stor skillnad på ”dagens tävlande” mot för bara 5-10 år sedan.

Jag har berört detta flera gånger tidigare; att antalet startande i dressyr i stora delar av Sverige/ Skåne utan tvekan har dalat markant och på i princip alla nivåer och ”trenden” tycks tyvärr vara här för att stanna.

Först skyllde ”man” på att licenser och anmälningsavgifter har blivit dyrare vilket absolut stämmer, därefter kom Corona och nu är det höjda bensinpriser som avskräcker.

Oaktat skäl; klasserna blir mindre och mindre och det är idag inte ovanligt med inte ens 10 startande per klass.

Vad jag menar med att det har gått inflation i tävlandet är att det enligt mig i alla fall inte riktigt har samma ”värde” att vinna en klass idag som för 10 år sedan.

För jag tycker att det ÄR skillnad på 35 och 7 startande om man ska hård-dra det lite.

Idag kollar jag mycket mer noga på hur många som de facto deltog i en tävling innan jag värderar prestationen så att säga (tex när jag letade häst).

Komiken för mig är att rosetterna tycks bli större och större och många klubbar lockar nästan med ”här får alla rosett”. Inte riktigt men nästan….

Det blir också för mig lite pinsamt när någon på tex Facebook basunerar ut att hen ”vunnit” en klass och så ser man att personen varit antingen den enda startande eller möjligen mött EN motståndare.

Att visa upp en blågul rosett behöver med andra ord idag absolut inte betyda att man har ”vunnit” för jag undrar vem det är man vinner över om man varit den enda startande?

Och givetvis är varken rosett eller placering det enda som betyder något när man tävlar- inte för mig i alla fall.

Känslan, procenten, jämförelsen med tidigare starter osv kan vara minst lika viktig och ibland viktigare men att som sagt kalla sig just vinnare/ segrare blir för mig….tja…tramsigt (om vi talar om vuxna ryttare).

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Caroline

    Enligt TR skall klassen gå som clear round om det endast är en startande, något väldigt få tävlande och arrangörer har koll på…

    Svara
  2. Jenny

    Jag kan kan inte påminna mig en tävling på 2* nivå med prispengar i mitt område…

    Svara
  3. Frida

    Trist är det, minns när klasserna nästan alltid var fulla och det till och med var reserver. Hoppas att dressyren kan få ett uppsving snart, risken är väl att det till slut knappt finns några tävlingar då det inte lönar sig för klubbarna när det är typ 3-10 starter per klass.

    Svara
    • Birgitta

      Tyvärr har jag otroligt svårt att se hur detta uppsving skulle kunna möjliggöras?

      Bensinen lär inte bli billigare, domare kommer inte att döma gratis osv…

      Svara
      • Frida

        Nej det lär inte bli billigare, men hopptävlingar är fortfarande välfyllda trots skenande priser. Tror tyvärr det mer handlar om att färre vill tävla dressyr av olika anledningar. Man tycker inte att bedömningarna är rättvisa och korrekta, det är svårt att konkurrera med en ”vanlig häst”, man anser att dressyren går på fel håll (du vet, debatten om bakom lod osv). Den ökade kostnaden tror jag är en mkt liten del, finns viljan så löser man det oftast. Men tror som du att det kommer bli kämpigt att vända trenden, speciellt som man ofta vill se snabba resultat med allt idag vilket är själva motsatsen till dressyr som ju är ett långsiktigt arbete som kräver tålamod och att man utvecklar sig själv och hästen under lång tid.

        Svara
        • Birgitta

          Jag skriver under på vartenda ord, exakt så tror jag att det är. Dvs en kombination av flera faktorer som talar emot ett ökat intresse för dressyren utan snarare motsatsen.

          Förr åkte man kanske iväg på några tävlingar då och då för att det var ett sätt att mäta sin utveckling vare sig man trodde man skulle komma hem med en rosett eller ej. Idag kan dessa ”mätningar” ske via Pay and ride eller online-tävlande till en mycket lägre kostnad.

          När man dessutom beaktar de övriga skälen som du tar upp som jag instämmer i till 500% så blir det ganska logiskt att tävlandet minskar mer och mer.

          Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>