Vanlig fråga om stallhyra


Om ni undrar vilken fråga som är en av de vanligaste på olika hästforum på Facebook så är det den om ”vad som är en rimlig stallhyra”.

Oftast är det någon stackare som vill hyra ut boxplatser som ställer denna mångfacetterade fråga och svaren låter inte dröja på sig.

Hur många som helst vittnar nöjt om att de står uppstallade i princip gratis och andra skriker förfärat när stallhyror på över 5.000:-/ månad föreslås.

”Oh nej….så mycket skulle jag aldrig betala” är mångas andemening utan man föreslår i stället implicit att den stackars stallägaren ska göra som många andra med stall; jobba gratis.

Själv surnade jag till sist jag läste ett dylikt inlägg och gav följande svar:

”Here we go again….

Dessa diskussioner kommer upp flera gånger i månaden och svaren är alltid desamma.

Eftersom ingen orkar läsa de hittills 128 svaren ska jag, som läst allt till leda tusen gånger sammanfatta läget:

1. Vad som är rimligt att ta betalt för att kunna ta ut en vettig lön och vad hästägare vill betala kommer i princip aldrig att bli samma sak.

2. Många stallägare bedriver ren välgörenhet till hästägarnas glädje och sin egen dumhet.

3. Det råder en ”överrepresentation” på stall enligt punkt 2 och därför kommer många stallägare aldrig att kunna ta betalt så att de kan försörja sig.

4. Många hästägare fattar inte eller bryr sig inte om vad saker faktiskt kostar.

5. Det ÄR skillnad på vad folk i Stockholm och i Skånes obygd är villiga att betala.

6. Många nya stallägare har drömt om sitt egna stall så länge att de inte förstår att de kommer att jobba gratis/ behöva inkomster från annat håll (snäll partner…) / stå med tomma boxar om priset är för högt.

Har jag missat något?

Och ja, bara för att DU står uppstallad där hö, strö, intag och uttag ingår liksom ridhus, mockning 8 dagar i veckan och mycket annat för tretusen spänn innebär inte detta att det är vad det faktiskt kostar och att du bidrar till någons försörjning/ inkomst. Snarare utnyttjar du någons dumhet. Grattis till det.”

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anja K Phersson

    Har alltid förundras över den debatten. Antigen hyr man ut för att man vill eller så låter man bli. Själv tycker jag det är sååå tröttsamt att en del stallägare gnäller om att de inte får tillräckligt betalt och att de blir utnyttjade…..hur svårt är det att sluta hyra ut då? Löjlig diskussion, vuxna människor får ju givetvis göra precis som de vill men att gnälla om det i tid och otid blir löjligt.

    Svara
    • Birgitta

      Ska bli intressant att följa utvecklingen…

      Stallplatser lär ju inte bli billigare framöver med dyrare foder, strö, el osv samtidigt som en del hästägare troligen redan lever på marginalerna och kanske måste sälja hästen.

      Svara
  2. LenaB

    Instämmer till 100%
    Frågan om stallhyra är ju lite som ”hur långt är ett snöre”.
    Är det ett stall med alla faciliteter och service som ligger nära storstad så kostar det därefter, ett litet stall i skogen med bara boxar och hage, eller lösdrift förstås inte alls lika mkt.
    Sedan är det ju förstås skillnad i VARFÖR det hyrs ut stallplats, är det ngns fulla försörjning eller hyr man ut för att få hjälp i stallet, eller sällskap på ridturen?
    Jag förundras ofta över varför stallägare gnäller över att de ”sponsrar hästägare”, ta den hyran du vill eller stäng ditt stall för inackorderingar är väl det enklaste svaret… Sedan kan jag även bli undrande när det skrivs om hur mkt som måste lagas hela tiden, jag kan inte minnas att jag haft sönder varken redskap eller hagar under alla dessa år som hästägare och då har jag ändå haft allt mellan helinackorderad till eget stall.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer i allt utom sista meningen.

      Jag har sett en hel del gå sönder i de stall där jag varit inackorderad; en del pga ren ”otur” annat pga väldigt brötig häst och ibland också pga obetänksam/ slarvig hästägare.

      Några exempel: iturivna elband/ elrep, knäckta hagstolpar, itugnagda hagstolpar, knäckta hinderbommar, hål i ridhussarg pga hästspark, spruckna skottkärror pga att de ”dängs” i marken, ituätna/ itusparkade boxväggar, rejält repat stallgolv pga ständigt skrapande häst, söndersparkad vattenkopp, djupa hål i hagen pga frenetiskt grävande häst, knäckta grepar pga att man överbelastat dom, mus/råttäten utrustning för att hästägare ej förvarar foder i plasttunnor eller dylikt.

      Ovan är EN ganska starkt bidragande anledning till att jag själv ej vill ha någon inackordering.

      Mina egna hästar går i strömlösa hagar och har inte lämnat en prick på boxväggarna vare sig det gäller gnagning eller ”väggbajsande”.

      När jag ser hur en del boxar ser ut i andras stall ryser jag och vill inte få dessa skador och nergrisning här.

      Inte heller vill jag hantera hästar som rymmer ur hagen genom att dra itu eltrådarna, gnager på stolparna, staketvandrar eller annat trist.

      Och givetvis gör många hästar inget av det ovan uppräknade men det räcker för mig att det ändå finns en hel del som gör det också.

      Så mycket är inte några hundralappars förtjänst av boxuthyrning värt för mig att jag ska behöva få ovan på köpet (och en del annat som också är negativt som jag inte behöver gå in på här).

      Svara
  3. Fia Pobog

    Som allting annat handlar det ju om tillgång och efterfrågan. Köp en villa i djupaste Småland och köp en exakt likadan villa i Falsterbo. Vilken kostar mest? Samma är det med stallhyror. Finns det mängder av små stall och färre hästar i vissa område så kommer de hyrorna att vara billigare.

    Svara
    • Birgitta

      Exakt!

      Och som stallägare väljer man om man vill sponsra någons hästägande (jobba gratis) eller stänga stallet. Eller så skiter man i ev förtjänst för att man ser andra värden med inackorderingar ( sällskap/ hjälp i stallet).

      Och att HA häst är ingen mänsklig rättighet så kan eller vill man inte betala vad stallägare kräver så får man helt enkelt avstå eller finna andra lösningar.

      Själv har jag tex jobbat av många års stallhyror….det är EN lösning.

      Svara
  4. Rackemarie

    Såklart regleras ett pris på stallhyra, liksom andra tjänster, av de fria marknadskrafterna med tillgång och efterfrågan. Det är ju väldigt olika vad som ingår och hur mycket jobb man själv som hyresgäst ska göra. Många av oss hyresgäster bidrar med rätt mycket gratis arbetskraft, om man nu väljer att se det så. Jag hyr min box och hage för en rimlig peng. Där ingår även förslitnings material, såsom stolp och tråd. Underhåll av stall, såsom tvättning målning delar vi på. Stallägarna gör ingen förtjänst på oss, men har oss gör för att kunna få hjälp och frihet att åka iväg på helger och andra ledigheter. Nej, frågan om stallhyra är verkligen ”hur långt är ett snöre?”

    Svara
    • Birgitta

      Ja och det är verkligen skillnad på hyresgäst och hyresgäst.

      En del hyresgäster kan som du skriver hjälpa till med massor som annars skulle kosta en rejäl slant. Hästpassning vid utlandssemester kommer jag själv att få betala x tusen för och det gäller många andra. Målning/ underhåll kan också vara mycket värt.

      Nu har ju ni stått i detta stall länge så både ni och stallägaren vet liksom ”var ni har varandra”. Annars är en risk att hästägare lovar guld och gröna skogar men när stallägaren väl behöver hjälp med whatever så sliras det.

      Och jag har givetvis även sett motsatsen; stallägare som lovar någon som söker stallplats ”allt” men när personen väl är på plats med hästen ser det helt annorlunda ut.

      Svara
      • Rackemarie

        Så är det! Ja, jag har varit på samma ställe i mer än 10 år. Sett stallkamrater komma och gå. En del passar inte in och väljer att flytta. Här är det noga med ordning och att man håller sig inom ramarna för var man förvarar sina grejer ( tex inte på stallgolv, i någon tom box etc). Rutiner för jourer och lunchfodringar måste man också kunna ha ordning på. Sen gör jag väl lite mer än andra, som tex att vattna ridhuset. Där vill inte stallägaren att det ska bli en massa drittlande med vatten hit och dit, utan vi delar på det. I mina ögon fungerar det bra. Jag får hjälp med mockning någon dag i veckan och mockar åt hens två ca var tredje helg. Vi hjälps också åt med att ta in våra tre. I andra stallavdelningen har de ett liknande upplägg, men eftersom insläpp inte ingår fixar man samarbete. Vi har helt andra tider för insläpp av våra tex.

        Svara
        • Birgitta

          Jag har också i flera stall varit den som gjort mer/ mest än övriga inackorderingar, helt frivilligt. Dels för att jag haft tiden och viljan, ibland för att jag inte har tålt att se tex en skitig sadelkammare.

          I några stall harvade jag utebanan för att det gagnade MIG, i ett stall fick jag vissa ”förmåner” (bla en bättre hage)för att jag hjälpte till så mycket.

          Det viktiga tycker jag är att man är tydlig med vad som förväntas av en som inackorderad och stallägare. Betalar man tex för helinackordering ska det inte tjuras om man väljer att inte hjälpa till med whatever.

          Står det i kontraktet att vissa saker ingår ska detta följas. Osv.

          Jag tror att massvis av konflikter, missförstånd och tjurande handlar om bristande kommunikation och en miss-match i personligheter.

          Alla människor lämpar sig inte att vara stallägare (en form av ”chef”) utan blir överkörda av tuffa hästägare eller så beter de sig själva mycket illa åt (skäller ut folk, vänder kappan efter vinden, snackar skit om vissa hästägare, ändrar uppgjorda regler hipp som happ och tusen andra saker som jag själv upplevt genom åren). Skulle kunna skriva en bok om detta….

          Svara
  5. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag blir så frustrerad när jag skriver som svar i inläggen att räkna på dina kostnader o folk svarar i stil med ”omöjligt att veta” ”hur ska jag veta” ”elen är samma på hela gården, hur ska jag veta vad stallet kostar” ”kostar inte nått, då de redan finns ett stall hos mina föräldrar/sambo/granne/osv”

    Asså what the ?!

    Svara
    • Birgitta

      Detta är ETT exempel på att alla inte lämpar sig att vara stallägare.

      Dels måste man ha vissa sociala skills som verkligen inte alla har, dels måste man kunna lite om ekonomi. Annars blir man lurad, lurar sig själv, utnyttjar någon annan osv.

      Svara
  6. Cia Wigström

    Alltid en het debatt…
    Folk betalar rimligt pris för att hyra garage…
    Men när det kommer till stallhyra ska allt ingå inklusive service och foder, hagar biutrymmen mm… och det ska inte kosta så mycket…
    Ekvationen är svår. Vi gödslade för 47000kr i år, vi brukar få in då det räcker till hö åt hästarna och korna…
    Usch och fy, det blir till att höja stallhyran igen.
    Det är baksidan med romantiken som stallägare …

    Svara
  7. Anna

    Jag har som andra redan kommenterat så otroligt svårt att förstå den här debatten. Samma med hästpriser. Det verkar tämligen uppenbart att hästmarknaden lider av att många inte har råd eller vill betala det verkliga ”produktionspriset”. Hittills har ”producenterna” ofta tagit ut underpris men om de inte är nöjda med det så är det ju bara att höja priserna och hoppas att kundbasen finns, eller lägga ned.

    Samma för hästägarna. Man kan ju inte kräva att det skall kosta vad man har råd/lust med, man får väl anpassa sina krav efter sin plånbok.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer helt.

      Tror att mycket av det som handlar om kostnader/ vinst/ förtjänst och som har med hästar att göra är enormt färgat av ”rosa glasögon” hos utövarna/ uppfödarna/ stallägarna.

      Man tycker så mycket om själva djuret HÄST och mycket runtomkring att man inte resonerar logiskt och lever mycket i en fantasivärld. Som uppfödare hoppas man kanske på ”den där hästen”- den som ska visa sig vara en supertalang som man kan få massor med pengar för. Och så fortsätter man att avla fast varenda häst man får fram säljs med förlust…..Och så är det ju så kul med föl…..

      Svara
  8. Minstral

    Nu när vi slutat med inackorderingar märker vi hur mycket pengar vi sparar på att inte ha dem. Tror det framöver kommer bli tuffare att hyra in sig om man inte vill betala för sig, helt rätt.

    Svara
    • Birgitta

      Instämmer.

      Jag har alltid hävdat att ingen ska jobba gratis, dvs bli utnyttjad.

      Sedan kan man förvisso betala på flera sätt än i reda pengar, tex genom en behövlig arbetsinsats.

      Vill man ha en låg/ lägre stallhyra kan man tex söka efter stallplats där man kan bidra med praktisk hjälp. Så har jag gjort i många år.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>