Försenad fällning

Som jag har skrivit om tidigare bevakar jag numera Lillis med argusögon vad gäller hull, ögonhålor och även hans hårrem.

Och den sistnämnda har oroat mig lite.

Att PPID-hästar har trist päls, inte fäller vinterpälsen osv är mycket vanligt men den lille har de två föregående somrarna vid denna tiden sett ut som en jäkla tävlingshäst, se bilden ovan som togs 8 juni förra året.

Jag kan ju säga att han INTE ser ut så idag….

Han har fällt allting på typ halva kroppen men på resterande del återstår en hel del hår även om det mesta är borta.

Hade det inte varit för att även Frank ser liiiite lurvig ut under och runt magen så hade jag bekymrat mig ännu mer men nu författade jag i stället ett inlägg på ett forum på Facebook som heter Hästfolk Skåne.

Och Halleluja….där blev jag lugnad!

Många som svarade på mitt inlägg vittnade om samma erfarenhet som jag; hästarna fäller senare än vanligt i år och flera har, precis som Lillis, inte fällt klart.

Min högst personliga teori är att det är den förhållandevis kalla våren som är boven i dramat?

Att det skulle ha med den lilles PPID att göra tror jag mindre på eftersom han nu får medicin vilket han inte fick förra våren och dessutom ser som sagt inte Frank heller ut så som mina ridhästar vanligtvis gör på sommaren.

Har ni samma erfarenhet i år eller har era hästar fällt som vanligt?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Lindha

    Men åh, jag har varit så orolig för ninja för hon har INTE fällt klart än… är fortfarande långhårig och fäller.. har kollat på bilder från förra året och då var hon korthårig denna tiden.. tänkte klippa henne snart om hon inte fäller mer.. men så du menar att det finns fler nu alltså? Såå skönt

    Svara
  2. Marlene Engström

    Tja, hästarna fäller väl i anledning av ljuset och inte värmen. Leon började fälla direkt när det blev ljusare under januari och ser ut som vanligt.

    Svara
  3. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag tror att fällningen varit lite sen och framförallt seg i år!
    Åringarna som lever ute har ännu inte fält av sig allt.
    Medans stallhästarna var snabbt klara i våras.
    Lite hjälp med skrapa lurv fick jag ge 24åringen.
    Så jag tror inte de enbart är ljuset, de har ju varit en kall o seg vår.

    Svara
  4. Kristina Stenzel Huke

    Verkar vara ganska vanligt att fällning varit senare och mer seg i år. Flera som upplevt detta.

    Svara
  5. LenaB

    Stod och borstade loss en hög med ”fällpäls” igår kväll, så nej, inte heller mina har fällt klart – speciellt inte den äldre av dem, där kommer och går fällningen definitivt denna vår.

    Svara
  6. Sue Zana

    K började fälla säkert en månad senare än vanligt, men är nu nästan helt fri från vinterpäls. Någon tofs vid armbågen kvar bara.

    Svara
  7. Birgitta

    Jag har ju haft egen häst i +35 år och har i många år raljerat om att jag inte ens äger en ryktborste och att mina hästar har en fantastisk hårrem ändå.

    Så var det även förra våren och sommaren och t.o.m. ponnyn som hade 300 kilo vinterpäls initialt fällde allting innan 8 juni (se bild) och såg ut som att han skulle delta i OS typ.

    Därav att jag reagerade i år och även om man skulle kunna skylla på att ponnyn har PPID och Frank fick någon ”pälsrubbning” i samband med flytten (???) så har alltså hur många som helst som jag frågat på Facebook-forumet skrivit exakt samma sak.

    Med andra ord är det ingen tillfällighet och något som bara drabbat mina hästar….

    Svara
  8. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    Betänk att han är en äldre häst! Gamla eller äldre hästsr ändrar ofta pälssättningen. Fredde som Madde klippte 2 ggr varje höst såg ut som en björn på våren de 3 sista åren vilket resulterade att hon klippte honom en gång extra på senvåren för att överhuvudtaget kunna rida och att han inte behövde svettas ihjäl.

    Svara
    • Birgitta

      I sak har du rätt men Frank ser också ”konstig” ut i hårremmen och många vittnar om att deras hästar fortfarande fäller.

      Läs tex Lindhas kommentar på bloggen; hennes häst är en fin tävlingshäst som sköts minutiöst.

      Svara
  9. Smurfan

    Alla mina hästar jag har/har haft sätter på och stänger av hårfällningen efter temperaturen. Varmt i februari? Fäll som sjutton! Bakslag med snö och kyla i april? Sluta genast fäll även om det bara är små tussar kvar! Så har de alltid gjort oavsett ålder och ras.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>