Grimma i hagen

Har ni läst denna artikel?

Jag vet att vi har diskuterat ”grimma av eller på i hagen” flera gånger tidigare på bloggen och att jag då förordat grimma för att lättare få tag på en eventuellt förrymd häst men jag har helt ändrat åsikt nu.

Så som vi bor och med de hästar jag har just nu har ingen av dom grimma i hagen.

Och då går de ändå ensamma och det finns ytterst få saker att fastna med en grimma i.

Men som vi alla vet kan djur skada sig på de mest märkliga vis och jag vill eliminera så många risker som möjligt.

Skulle mina hästar rymma är de dels jättelätta att fånga och dels finns det ingen farlig omgivning för dom här.

Jag förstår om man i tex inackorderingsstall inte ”orkar” ta av och på grimman på x hästar där en del dessutom kanske är rädda om huvudet eller av andra orsaker är svåra att få på grimma men så är det ju inte hos mig. Mina hästar har oftast inte ens grimman PÅ sig till och från hagen- Lillis har den tex alltid bara runt halsen, så även Frank ibland.

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marie Ultege

    Hästar kan fastna med grimmor i vad som helst. På islandsstället där min dotter jobbar hade en häst fastnat med grimman i en annan hästs sko. Hela flocken stod stilla och väntade på hjälp…Det slutade väl♥️. Nej, vi har inte heller grimmor i hagen.

    Svara
  2. LenaB

    Jag är lite för och emot det där med grimma i hagen.
    Dels har jag försökt fånga hästar på riksväg när de stuckit från sommarbetet pga att en älg sprungit ner staketet. Det tog x antal timmar och hade de inte haft grimma på vete tusan om vi fått tag på dem.
    Å andra sidan vet jag hästar som fastnat i hagen och skadat sig allvarligt och t.o.m dött.
    Hos oss är det obligatoriskt med grimma i hagen.

    Svara
    • Annelie Magnuson

      Hade alltid mycket enkla och billiga lädergrimmor av dålig kvalitet… som går sönder direkt om något händer. Man kan också sätta en nyckelring eller lite balsnöre mellan ringen och haken så att det brister vid påfrestning om man vill ha syntetgrimma.

      Svara
  3. Anna

    Bästa är väl grimma av när det funkar men litegrann blir det ju en avvägning mellan vad som är säkrast för hästen och vad som är säkrast för människorna som skall hantera den. Till exempel tycker jag personligen inte att det är särskilt lattjo att behöva gå in i hagen till hästar som går tillsammans och ta på grimma vid intag, särskilt om hästarna blir lite stimmiga då.

    Svara
    • Maria

      Nej, håller med. Det bästa är att uppfostra hästarna att kunna vara lösa utan att springa iväg, det tycker jag är viktigt och har alltid gjort. Har sett för många som tappats av olika anledningar/ryttaren ramlat av och hästen drar i full kareta och gör sig illa på olika sätt/gör andra eller bilar illa. Sedan att hästen helst kommer när den ska hämtas i hagen, det är mina också tränade på och det tycker jag också är viktigt.

      Men, man får respektera att andra har andra värderingar/synsätt och då är det inte mer än rätt att hästen har grimma på, ja. Absolut prioritet är så klart att ingen människa kommer till skada, och absolut inte vid intag.

      Efter att ha sett alltför många bilder på hästar som strypts i grimman ute och inne är jag med i team grimma av inne. Och mina ute. Men, jag brukar tvinga ut brandkåren gång om året (de vill själva och är tacksamma) för att de ska få träna på snälla hästar och räddning i stall och de är ändå tydliga med att de flesta av dem inte kommer att kunna rädda hästar i stall som brinner som inte har grimma på sig, pga hur hästar beter sig vid brand och stressituation och ovana hos brandmännen att hantera hästar då. Det är en sak att träna på att sätta på grimma i lugnt läge och häst som hjälper till med huvudet själv, en annan med panikslagen häst som snurrar runt och inte vill lämna boxen, även om dörren lämnas öppen.

      Tyvärr kan man alltså inte gardera sig mot allt, utan sett i mitt fall bara att hoppas på att stallet inte börjar brinna, för jag vägrar grimma inne och bedömer kvävningsrisken större. Men den dagen det brinner ångrar man sig nog..,

      Svara
      • Birgitta

        I boxen skulle jag ALDRIG ha grimma- den skaderisken bedömer jag som otroligt stor vare sig man har vattenhopp eller hink tex.

        Och visst; vid en brand är man ”rökt” …..ursäkta den smaklösa ordvitsen….men DEN sannolikheten (att det börjar brinna) bedömer jag som mycket mindre.

        Jag känner till ett enda stall där grimma i boxen var ett krav; jag stod där själv en kort tid på sommaren och kände mig inte alls bekväm med detta. Nu visste jag att uppstallningen bara var tillfällig men ändå….

        Svara
    • Birgitta

      Ska man hantera andras hästar i tex ett större inackorderingsstall får man nog acceptera om det är krav på grimma i hagen.

      Jag har stått i några stall där alla inackorderingar skulle ta in +10 hästar enligt schema och alla var ärligt talat inte så rutinerade hästägare. Plus att vissa hästar av olika anledningar var svåra att sätta på grimman på.

      I ett stall fick man välja grimma av eller på och det var ganska jobbigt när man var ny i stallet och skulle läsa på alla skyltar vad som gällde för just den hästen.

      Jag är väldigt effektiv och vill göra saker snabbt och då tar det tid att stå och läsa på alla skyltar.

      Men vad gäller svårfångade hästar tex eller hästar som mer eller mindre kan anfalla i hagen tycker jag personligen att de EJ ska hanteras av andra än stallpersonal och ägaren. Det blir för farligt annars.

      Stod själv i ett stall där en häst anföll en rutinerad hästägare när hon skulle fodra hästen i hagen (mig högg den i boxen….). Den högg henne i sidan- kunde ha gått illa. Efter det slutade vi att hantera hästen och ägaren fick själv släppa ut och ta in den.

      Svara
      • Anna

        Nej precis, ibland måste säkerheten för människorna gå före säkerheten för hästarna… När jag var yngre var jag mer oförsiktig men nu skulle jag aldrig riskera hälsan eller till och med livet för någon annans häst.

        Svara
  4. Anja K Phersson

    Aldrig grimma i hage eller box! Om det inte är säkerhetsgrimmor. Sannolikheten är betydligt större för hästen att skada sig på grimman än att den rymmer.

    Svara
    • Minstral

      Har alltid grimma i hagen, bor ut med en 70-väg och det händer att häst kommer lös. Fastnat i grimma har jag aldrig varit med om, men lösa hästar ofta, så jag menar att risken enligt min erfarenhet är vanligare att häst kommer lös än fastnar i grimma.

      Svara
      • Birgitta

        Jag tror att man får väga risker mot varandra, tex som du skriver var man bor.

        Det är ju skillnad på att bo utmed en 70-väg och som jag tex.

        Hade jag bott som du hade jag tex alltid haft REJÄL kräm i el-aggregatet. Nu har jag i princip aldrig strömmen ens påslagen. Här finns ingen trafik och inga andra hästar på säkert 3-4 kilometer fågelvägen.

        Svara
  5. Karolina Cappelli Lindholm

    Jag har i perioder grimmor på vissa ston. Det är en säkerhet och en arbetsmiljö aspekt så de kommer jag att fortsätta med.

    Svara
  6. Smurfan

    En nackdel till med grimma på, framför allt på sommarbetet: Underlätta inte för hästtjuvar! Har aldrig grimma på eller liggande synligt i närheten.

    Svara
  7. Alma

    Jag gillar inte att ha grimman på i hagen men inser också att det är något man kan få acceptera om man står inackorderad. Det är inget JAG tycker man bråkar om och inget jag skulle flyttat för heller.

    Hästarna i vår hage har inte grimma i hagen. Alla tre är väldigt lätta att hantera när det gäller in och utsläpp etc. Visst kan det bli ett och annat skrik mellan hästarna vid grinden men det blir aldrig hetsigt. Det kan dock ha att göra med att två av tre är riktiga seniorer (29 och 34 år) och kan det där med flockbeteende utan och innan. Ingen av dem är speciellt dominant heller utan alla tre är väldigt mjuka individer.

    Grå hade grimma på i hagen en period förra sommaren för att han hade flugskydd (fransar) för ögonen (han tycker att det är jätteläskigt att ha flughuva och blir som paraliserad) men då kom han in med en trasig grimma och jag insåg att han förmodligen hade suttit fast någonstans så det fick vi sluta med. I år kör vi med att smörja in flugspray (eller annat som flugorna inte tycker om) i ansiktet med en svamp istället.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>