Var det bättre förr?

En läsare skrev i en kommentar igår något om att ”det var bättre förr”.

Och tja…en del var absolut bättre, eller så minns man sin barn och ungdom med rosafärgade glasögon men jag vet i alla fall en hel del som också var både sämre och omständligare ”förr”.

Jag kan räkna upp ungefär en miljon exempel inom alla möjliga områden men nöjer mig med några nedan.

När jag ska roa yngre arbetskamrater berättar jag ibland om hur det gick till när jag började arbeta som socialsekreterare för +30 år sedan.

För att ta ett exempel så gick journalföringen till så här:

Jag läste in tex ett beslut via en diktafon och lämnade över det lilla kassettbandet till min sekreterare/ kanslist.

Denna skrev ut texten på skrivmaskin och lämnade tillbaka akten till mig.

Jag läste igenom det utskrivna och om jag hittade fel så rättade jag dom och så fick kanslisten skriva om texten.

Ni fattar själva tidsåtgången….

Från en dag till en annan beslutades det att vi själva skulle skriva våra egna journalanteckningar och dessutom via dator- oj vilken effektivisering!

Men det fanns säkert en del bakåtsträvare som tyckte att detta var svårt/ dåligt men man hade inget val; det var bara att göra det.

På tal om mitt jobb var det då jag började jobba tillåtet att röka i både lunchrummet och på de egna tjänsterummen liksom det röktes på restauranger fast folk satt och åt!

Minns ni förresten hur man anmälde sig till tävlingar ”förr”?

Man gjorde ju detta på en särskild blankett som postades och så fick man hem ett litet tävlingsprogram en tid innan tävlingen. Ofta betalade man en anmälnings och en startavgift, den förstnämnda när man anmälde sig och den andra när man startade. Och så fick man hämta sin nummerlapp i sekretariatet, det fanns inga fasta starttider och resultaten kunde ta veckor innan de publicerades offentligt. TDB och Equipe har onekligen måååånga fördelar 🙂 !

Vad minns ni särskilt från stenåldern som var bättre eller sämre?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Annelie Magnuson

    Man satt med sitt ”gireringsblock” en gång i månaden och fyllde i sina räkningar, drog ut bladet – la i ett kuvert på brevlådan.

    Svara
  2. Anna Andersson

    Anmälningsblanketterna var ju verkligen en grej för sig. Kostade flera kronor styck, och man fick inte kopiera.

    Svara
    • Birgitta

      Fast jag kopierade alltid dessa blanketter, måste ha varit långt över hundra genom åren och det hände aldrig något!

      Svara
      • Cecilia Jardelid

        Jag gjorde en färdig mall i Works (som fanns parallellt med Words) så att jag kunde skriva ut direkt på den anmälningsblanketten Väldigt tidsbesparande med tanke på att jag tävlade typ fyra gånger

        Svara
        • Anna Andersson

          Nej, men när man börjar tävla och alla (domare, tävlingsarrangörer osv), säger att du måste ha original, så vågade jag inte chansa när jag tävlade typ 4 gånger per år. Jag var nog bara inställd på att det skulle vara original. Det var väl SvRFlogga på originalen (plus att hade dom inte blå bakgrund nertill?).

          Svara
  3. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

    Vi fick på 90 talet fortfarande ringa ned till sekriaritatet på respektive bana och tala om vilken häst som skulle starta, tänkt propp och aktuell kusk. Det var en befrielse när anmälningen Kom via internet. Herregud nu är det bara att klicka i vilken häst och kusk som ska anmälas. Så det var inte alltid bättre förr.

    Svara
  4. Eva Christiansson

    Ljudet av modemet som kopplade upp. Ger mig fortfarande kalla kårar.

    Svara
  5. Frida

    Är med blandade känslor jag tänker på tävlingar förr. Det var ju rätt meckigt med anmälningar, propositioner osv. Minns att vi fick kopiera anmälningsblanketter på klubben (minns inte om vi betala eller inte). Men minns också ”myset” och glädjen när tävlingskalendern med proppar låg i brevlådan, då hade jag helkväll och satt och planerade tävlingar, fyllde i blanketter osv. Minns det som väldigt mysigt även om jag inte skulle vilja ha det tillbaka, det är så mkt smidigare nu. Minns inte hur startlistorna kom, måste ju också varit via post? Och har ett vagt minne av att man skulle ringa på morgonen för att startanmäla sig? Och sen gå till sekr och visa vaccination och få en nr lapp. Det var betydligt omständigare att tävla förr i alla fall…

    Svara
  6. Anna

    Jag minns en gång när vi var ett helt gäng som skulle tävla på 90-talet någon gång (innan Internet var någon stor grej) och man var tvungen att ringa mellan 18-20 eller något liknande på fredag kväll och startanmäla… Bara det att i materialet de hade skickat ut stod det fel telefonnummer så vi ringde och ringde till någon stackars människa som blev argare och argare . Var bara att hitta någon som hade en telefonkatalog och försöka hitta rätt nummer.

    Annars tycker väl jag inte egentligen att det vare sig eller odelat bättre nu eller förr. Var rätt skönt att inte ha någon mobil fastklistrad i handen ärligt talat, men visst är det smidigt att kunna sköta så mycket via Internet.

    Jo, en sak tycker jag är bättre: digitalkameran! Vad många dåliga bilder man har framkallat helt i onödan alltså.

    Svara
    • Birgitta

      Jag får nog säga att min mobil är min käraste ägodel näst efter min vigselring !

      Jag använder den eller dess storebror iPad-en KONSTANT.

      Någon digitalkamera har jag aldrig ägt men tar massvis med kort med IPhonen och tycker de kvalitetsmässigt ofta är utmärkta för mina syften.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>