Prioriteringar och tidsåtgång med hästar

Nyligen läste jag att en person skrev att hen la en halvtimme om dagen på hagmockning.

Jag hajade till och tänkte ”herregud…det motsvarar ju mer än en halv arbetsdag i veckan”!

Och den tiden hade jag ärligt talat inte lagt på just denna syssla.

Vad gäller  hagmockning gör jag det men inte dagligen eller enligt något schema utan när jag har tid, känner för det, vädret är lämpligt osv.

När jag sedan funderade vidare så tänkte jag att så som jag resonerar kring bajsplockning resonerar många med att tex städa stallet, damma fönsterkarmar, ta bort spindelnät, tvätta av boxväggar osv.

Och en del gör det i princip endast vid den årliga storstädningen medan jag kan göra detta….tja…flera gånger i veckan ibland. Och inte för att jag lägger en halvtimme om dagen på att tvätta bort diverse fläckar och damm men det blir kanske ändå 5-10 minuter/ dag och utslaget på ett år blir det ju ”lite tid”.

Ja, vi har helt enkelt olika prioriteringar med våra hästar och det gäller ju inte bara frekvensen på hagmockning och fönsterkarmsdammning utan även rykt, persedelvård och t.o.m. ridning.

Detta är gissar jag EN (av en miljon) anledning till att vi med hästar ibland tjafsar med varandra; många tycker att just deras sätt är det bästa/ viktigaste/ mest korrekta och kan inte låta bli att hacka på de som gör annorlunda.

Så har jag själv gjort många gånger genom åren; liksom försökt att övertyga andra om att de borde göra som jag ha ha ha!

Lite skämt och lite allvar men numera försöker jag att dämpa denna lust och har så klart också över tid insett att det finns många vägar som bär till Rom, en del är inte så viktigt som jag en gång trott och att de flesta gör så gott de kan utifrån sina förutsättningar.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan.

    Mocka hagar gör jag i snitt två gånger i veckan tills snön faller, sen väntar jag tills vårkanten och då mockas hagarna ur igen med traktor.
    Stallet städar jag mer eller mindre varje dag, plockar saker osv. Tycker inte om oreda och vill veta vart allt ligger när jag ska ha det. Sen torkar jag inte väggar och annat mer en någon gång ibland, sopar bort synligt spindelnät när jag ser det. Tvättar min häst krubba en gång i veckan då han är största grisen då han måste äta allt kraftfoder blött pga av kolikrisken. Jag tänker att så länge man själv är nöjd och det ser snyggt och prydligt ut så bryr jag mig sällan om hur folk har det. Vi kan ju få inspektion av travhälsan när som.

    Svara
    • Birgitta

      Att ge allt uppblött foder i hagen är något av det smartaste jag har infört!

      Få hästar kan äta utan att slabba ner både krubba och väggar och det kan verkligen sätta sig och vara svårt att få bort.

      Numera fodrar jag ur gummikrubbor i boxarna så de äter ”från golvet”- även detta sparar massor på inredningen.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>