Lördag- Frenchie vs Vicke

Kolla vilken syn som mötte mig i morse när jag skulle rida och Frenchie hade varit ute i hagen i en timme…

Han är fullkomligt perfekt på många vis men har nog varit gyttjebrottare i ett tidigare liv till skillnad från Vicke som nog var en prinsessa på ett fint slott?

Vicke:

Hmmm…över en hektar gräshage….inte en mikro-millimeter jord eller grus någonstans. Vågar man rulla sig tro?

Tål att tänkas på…tål att tänkas på….

Tänk om det trots allt finns SMUTS under gräset!?!

Jag får fundera lite till….

Frenchie:

Hmmm…över en hektar gräshage….inte en mikro-millimeter jord eller grus någonstans. Fuck! Hur gör jag nu!?!?

Jag får krafsa och krafsa så jag får upp något vettigt material att rulla mig på. Jaaaa….så gör jag!

Annars har det regnat i princip hela dagen- välbehövligt!

Jag red i ridhuset för första gången på evigheter och tränade mest på övergångar och halter.

Konstaterade att mina budget-speglar för 600:- funkar helt ok till det sistnämnda.

Senare på dagen deltog jag och Henrik i en drej-kurs i Malmö; mer om detta imorgon!

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Alma

    Har du läst artikeln stallslavarna från sportbladet? Det är kanske värt att ta upp vid något tillfälle?

    Även en artikel med rubriken, barfotadebatten: nu får det vara nog! Den debatten blev (var redan innan) väldigt laddad men jag tyckte ändå att det var en artikel som nyanserade debatten vilket jag tyckte var bra trots att jag själv är rätt så neutral och flexibel i frågan om huruvida hästen ”bör” gå barfota eller med skor så länge hästen mår bra. Många verkade dock uppfatta det som att skribenten attackerade de som tycker att hästar bör gå barfota.

    Svara
    • Birgitta

      Nej, jag har inte läst om stallslavarna, det verkar vara en låst artikel?

      Men fenomenet är tyvärr inte alls nytt, tvärtom. Dock trodde jag att det kanske var utdöende eftersom ungdomar idag verkar mer medvetna om sina rättigheter och/ eller inte så intresserade av att jobba med ett jobb som kan vara så krävande och dåligt betalt.

      Svara
      • Eva

        Har läst artikeln o även dagens. Verkar vara någon följetong. Knappast en ny eller intressant debatt. Den mottas inte ens väl på hög nivå.
        I dagens artikel reagerade jag mest på stallet den intervjuade dressyrdomaren befann sig i- det var såååååå äckligt och skitigt att jag helt tappade förtroendet för henne som människa.

        Svara
          • Eva

            Ingen aning- men sin egen box (som hon mockade på bilden) kan man gott skura själv och förövrigt var spånet i boxen så skitigt att jag tagit ut allt.

        • Alma

          Jag tycker dock att det alltid är och bör vara relevant och intressant att diskutera dåliga arbetsvillkor. Särskilt när dessa är så fruktansvärt undermåliga som det beskrevs i artikeln. Dessutom tror jag att många känner till de undermåliga arbetsförhållandena och låga lönerna men inte att de är så(!) dåliga på stora stall! Vi diskuterar hästhållning jämnt. Ofta repeterar vi ungefär samma saker och många reagerar dessutom med ilska och otrevligheter. Debatter om hästhållning är givetvis också mycket viktigt men för mig känns det väldigt fel att enbart diskutera hästhållning när vi vet om att ett stort antal människor inom sporten far så fruktansvärt illa. Min bild av det hela är i alla fall att vi tar upp problemet allt för sällan trots att vi alla vet om. det.

          Svara
          • Birgitta

            Nu har jag som nämnts inte läst artikeln men håller med om att sådana frågor är viktiga att lyfta för OM det fortfarande är vanligt med ”slaveri” vad gäller hästskötare bör det absolut uppmärksammas.

            Sedan tycker jag att det i alla diskussioner är viktigt att försöka utröna om och i så fall hur vanligt ett fenomen är.

            Det är lätt att något blir en sanning trots att det kanske snare är ett undantag än en regel.

            Inte för att det försvarar whatever men ändå viktigt att förstå om något är mycket vanligt eller motsatsen.

  2. Eva

    Ganska kul att perfekte Frenchie har något beteende som är ’negativt’ även om att bete sig som en gris är ett ganska litet problem.

    Svara
    • Birgitta

      Ha ha ja. Jag påtalade detta till hans fd ägare för ett litet tag sedan; att hon minsann glömde berätta att han älskar gyttjebrottning 🙂 !

      Hon tror att han för det bara för att han älskar att bli borstad 🙂 !

      Svara
  3. Gunilla Leonardsson-Ohlsson

    När jag köpte Mirre för 13 år sen skulle hon inte nedvärdera sig med att trampa i minsta lilla vattenpöl som var rena Atlanten ju och absolut inte sjunka så lägt som att rulla sig överhuvudtaget till skillnad från Fredde som var värsta lortgrisen
    Den pimpinätta damen stod värdigt sidan om och såg på☺️
    Idag har hon inga som helst problem med det. Kan hon bara leta upp en riktig lerig plätt eller krafsa til sig en och rulla runt och verkligen gräva
    ner sig ja då är hennes dag gjord Dom lär sig, dom lär sig

    Svara
  4. LenaB

    Båda mina är grisar av stor kaliber, oftast får de passera duschspiltan på vägen in;-)
    Hade nästan glömt bort hur det kan vara nu när det regnat så lite, men i går stod där två oigenkännliga lerklumpar i boxarna.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>