Stallägar-tjafs och hur man kan undvika det (kanske)

Det är inte jätteovanligt att både inackorderade och stallägare ”kastar skit” (tack och lov inte bokstavlig ha ha ha) på varandra på sociala medier.

Jag kan förstå båda sidor efter att själv ha haft hästar inackorderade i +30 år och det finns så många anledningar till att det skär sig mellan dessa grupper.

Bristen på tydlig kommunikation, helst skriftlig är en STOR bov i dramat enligt mig, stallägares konflikträdsla eller motsatsen, en lynnig personlighet vars reaktioner/ regler och åsikter skiftar fortare än man hinner blinka likaså.

Jag har själv irriterat mig vansinnigt på en del inackorderade hästägare och är ganska säker på att både andra inackorderade och stallägare har känt samma känslor gentemot MIG- av olika anledningar.

Nyligen läste jag om en stallägare som var arg över att en inackorderad flyttat utan att mocka sin hage.

Det kan man absolut tycka ”hör till” men vad man tycker och vad man kan kräva ersättning för i efterhand är skilda ting och ibland är det bättre att inte slösa sin energi på att bli arg om det ändå inte leder till något.

Jag har själv råkat ut för lite allt möjligt på detta tema; ibland kanske beroende på hur man tolkar saker?

Jag blev tex ombedd att mocka en hage med halvmeterdjup lera där bajs frusit fast mitt i vintern. Inte så lätt utan att knäcka både egen rygg och redskap….

I ett annat fall tyckte stallägaren att jag hade mockat dåligt – jag höll inte med. Dessutom VAR det flera synliga bajshögar i hagen jag tilldelades när jag flyttade dit medan jag mockade allt jag fick upp när jag flyttade.

Denna stallägare hade dessutom alla chanser att kontrollera min städning innan jag körde iväg (hen var på plats) men valde i stället att skicka ett surt sms nästa dag.

Mina tips till stallägare som vill undvika dylika situationer i framtiden är följande:

1.Ha mycket detaljerade krav inskrivna i era kontrakt där det även ska framgå vad som händer om kraven inte följs.

2.Bestäm tid för ”slutbesiktning” med hyresgästen så att det inte blir snack/ tjafs i efterhand när personen väl har flyttat och ord står mot ord.

3.Ha ordentliga redskap för rengöring av box och hage. Du kan inte kräva att en inackorderad ska äga/ ta med sig egna kvastar/ grepar/ whatever och om dina egna redskap är halvtrasiga får du kanske skylla dig själv om rengöringen inte blir optimal.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Utan att dra alla över en kam (eller över en kant som många verkar tro att uttrycket är) så upplever jag att djurägare har en antingen ovanligt stor eller ovanligt högljudd andel bråkmakare ibland sig.

    Eftersom jag relativt nyligen och till alla mina bekantas stora fasa skaffat möss så kan jag bekräfta att debatterna går höga till och med angående skötseln av dessa djur på olika forum.

    Svara
    • Maria

      HA, HA, HA!!! Mösstjafs, är inte möss nästan omöjliga att ha ihjäl, finns det verkligen så många sätt att misssköta möss på?!

      Som nybliven förälder kan jag bara säga: välkommen till Föräldraliv om ni vill höra hårda tongångar. Herregud, att bära sin unge i Babybjörn-sele, ge något med socker (inkluderat födelsedagsfika) innan nio års ålder eller att ge färdig barnmat är att betrakta som barnmisshandel. På riktigt. Och hela tiden är det någon nisse som vill göra sig ett namn som influencer och expert som lanserar någon teori, eller hittar en teori på nätet som någon enda liten forskare, som också vill bli influencer och kändis kommit fram till. Och wannabes hänger på. Nu är det totalhemskt att servera mat (egen) från glasburkar. Tydligen miljöförstöring. Så vill du vara en bra förälder, ge fan i glas.

      Men kommer ihåg hundforumet på Bukefalos, och för all del en del hästinlägg också. Inget roligt.

      Svara
      • Birgitta

        Ja, just det ja….alla föräldraforum! Hur kunde jag glömma dom!

        Är ju av förklarliga skäl inte aktiv där för egen del men har hört tillräckligt från andra….

        Men så är det väl…att det som ligger oss varmast om hjärtat ibland får oss att tro att vi är bäst på hur man gör/ tar hand om/ tycker och tänker…

        Svara
      • Anna

        Vårt konsumtionssamhälle är så byggt på ångest som drivkraft. Ångest över hur vi ser ut, ångest över hur vi tar hand om våra barn… Och alltid är det något man skall köpa för att lindra ångesten.

        Men möss överlever ju överallt som ogräs och barn med så lite måste de ju tåla.

        Svara
    • Birgitta

      På tal om uttrycket ”dra alla över en kam” har jag nu läst ”dra alla över en kant” så ofta att jag nästan börjar tycka att det låter rätt medan KAM låter lite konstigt !?! Hjäääälp!

      Svara
      • Anna

        Jag gissar att det är därför det är så vanligt, jag brukar dock undra om de som säger så inte tycker att det låter lite väl drastiskt att man skall dra alla över en kant?

        Svara
  2. Alma

    Jag tycker att man hör väldigt ofta om hur ”orimliga” alla inackorderingar är men om någon skulle uttala sig om stallägare som beter sig olämpligt skapar det aggressivitet och försvaras direkt med att stallägaren bestämmer och att det ”bara” är att flytta om det inte passar vilket självklart inte är fallet. Stallägaren är ofta i maktposition och ingen ska behöva acceptera att bli illa behandlad. Sen accepterar givetvis det motsatta också med inackorderingar som ställer orimliga krav på stallägaren o.s.v.

    Jag personligen har dock snarare upplevt att VISSA stallägare ständigt ska visa sin makt eller lider av extrem lättkränkthet (där man går och trippar på tå jämnt) samt en del som gör lite som de vill med andras hästar utan att ta i beaktning vad hästägaren vill och ibland utan att överhuvudtaget informera hästägaren om exempelvis ihopsläpp, byte av hage, foder etc.

    Svara
    • Birgitta

      Jag har stor erfarenhet av uppstallningsverksamhet, både för egen del och för att jag genom åren kunnat följa vad vänner och bekanta råkat ut för.

      Och helt klart är en del stallägare mycket olämpliga att ha inackorderingar men eftersom det står vem som helst fritt att syssla med detta så finns det inte mycket man kan göra som den som hyr platsen än att flytta.

      Jag känner i alla fall att jag aldrig skulle vilja vara kvar i ett stall där stallägaren bad mig att flytta oavsett hur lång uppsägningstid jag hade haft.

      För mig är ridningen/ hästen min passion och hobby och något som ska få mig att må bra- inte åka till stallet med en klump i magen.

      Jag har bevittnat en hel del kränkningar av inackorderade, hört och läst om ännu mer.

      Ibland väljer den utsatta att flytta, ibland stannar man för att man inte har något val där och då av olika anledningar.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>