Foderuträkningar

Ni som har eget stall; håller ni på något sätt koll på åtgången av foder och/ eller strö och hur i så fall?

På bilden ovan ser ni hur jag försöker ha en liten uppfattning om tex hur många dagar en ensilagebal räcker eller hur mycket halm jag har kvar.

Jag tycker att det är intressant att i efterhand kunna följa hur åtgången ändrats efter årstiderna samt så klart ha ett hum om att mina uträkningar när jag köpte fodret stämmer x månader senare. Jag väger sällan ensilaget utan slänger bara in den mängd jag tror motsvarar ”fri tillgång” till respektive häst och det brukar stämma rätt så bra.

Jag har ”budgeterat” 15 kilo till Frenchie och 10 kilo till ponnyn men det är i överkant för så mycket går det inte åt ens på vintern och så klart absolut inte från säg….april/ maj till augusti/ september (då fodrar jag också oftast med hö). Men jag vill hellre ha för mycket än för lite foder, framför allt eftersom en del balar kan visa sig vara dåliga (har hittills hänt med 1 bal av 65).

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Karolina Cappelli Lindholm

    Håller absolut koll på åtgång
    Har sen många år en excell fil för det.
    Mest bara för jag tycker de är intressant.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tycker också det är intressant.
      Och jag har som tur är inga gamar som skulle kunna skyffla in hur mycket mat som helst i gapen; då är det nog lätt att åtgången drar iväg om man inte väger.

      Svara
      • Karolina Cappelli Lindholm

        Jag tycker att de aldrig är ett problem sålänge de ätet allt. Blir däremot deprimerad när de ska rivas runt i maten, sovas i o pissas ner!!

        Svara
        • Birgitta

          Hi hi…beror på vad man menar med ”problem”.

          Jag vill helst ge fri tillgång och då hade det varit ett problem med omättliga hästar; dels pga kostnaden och så klart för att hästarna i så fall hade riskerat att rulla fram.

          Angående att riva runt gör båda mina det lite grann (troligen just för att de har så mycket i boxen) men det är fortfarande rent foder och i värsta fall kan ponnyn ha det som strö i sin box. Så här slängs inte många strån på stacken 🙂 !

          Däremot fick jag sluta att fodra ponnyn med hösilage ute för han åt inte utan det blev bara liggande. Han vill hellre ha torrt gräs, även mitt i vintern!?!

          Svara
  2. Lotta Berglund

    Skriver också upp varje bal jag öppnar.

    Numera gissar jag i stort sett alltid rätt vad gäller åtgång och för årstiden och det är ju för att jag är noga med att ’dokumentera’.

    Svara
  3. Anna Svemark

    Jag följer också på det och för lista i Excel. Många sticker huvudet i sanden omkring omkostnader, men för mig är det viktigt veta vad hästägandet kostar. Så jag vill veta hur mycket strö,hö, annan mat, veterinären, försäkring, träningar och utrustning kostar.
    Vet inte prisen på el separat i stallet bara.
    Sen vill jag veta vad reparationen mv kostar. Så hästarna har en egen budget

    Svara
    • Birgitta

      Jag som köper en årsförbrukning av hösilage åt gången vill verkligen veta åtgång (med marginal för lite allt möjligt).

      Men att åka och småhandla vill jag absolut undvika av så många olika anledningar.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>