Dyrare strö


Har ni också noterat hur väldigt mycket dyrare spånpellets och spån har blivit, om man ens får tag på det förstnämnda i konkurrens med alla som eldar med pellets?

Jag läser att många letar febrilt men utan resultat och att de också, med all rätt, funderar över hur de kan hitta billigare alternativ att strö med.

Hade jag varit lagd åt det skadeglada hållet kunde jag nu skratta rått åt de som jag erbjöd att hämta gratis spån på ett snickeri utanför Malmö, så som jag själv gjort i 1 års tid.

Jag vet inte hur många jag tipsade men med mycket klent utfall!

Och när jag frågade snickeriet hur det kunde komma sig att intresset var så svalt fick jag veta att en del gärna ville HA spånet men också ville ha det hemkört!

Jo tjenare….

Klart att man som företag lägger tid på att köra hundratals kilo spån som man redan skänker bort…..NOT!

Men vad säger ni läsare; har ni märkt av att det kommer att bli dyrare att strö och vad är er strategi i så fall? 

Att gilla läget och betala vad det kostar, strö mindre, anlägga bädd, byta strö eller vad?

15 kommentarer Skriv kommentar

 1. Karolina Cappelli Lindholm

  Vi har strö hemma för resten av året.
  Lite nervöst ang spånpellets då vi eldar o värmer med de

  Svara
 2. Anna

  Strör med pellets och ja det har blivit väldigt dyrt. Har tyvärr en häst som är väldigt grisig i boxen så det går åt mycket. Bara att gilla läget och tips för liknande men billigare alternativ mottages tacksamt.

  Svara
 3. Stina Holm

  Jag har köpt hem för hela vintern – använder både spånpellets och kutterspån. Lite svårt att planera eftersom jag har så olika många hästar i stallet över vintern men tror att jag har säkrat upp tillräckligt – annars får det bli halm.

  Svara
 4. Karolina Cappelli Lindholm

  Hur mycket spån får du med åt gången när du hämtar på snickeriet?
  Är de dammfritt?

  Svara
  • Birgitta

   2-3 storsäckar beroende på vem som hjälper mig att lasta. Och dammigheten varierar. När det inte är helt dammfritt lägger jag det i botten och vattnar.
   För mig med EN häst är det värt det.
   Hade jag haft många hade det inte lönat sig. Bensin är ju inte heller gratis osv.

   Svara
 5. Smurfan

  Har alltid strött med halm. Gör det än. Fortfarande rimligt pris, meeen… Du behöver ju förvaringsutrymmet och det finns ju inte på alla så kallade hästgårdar som ploppat upp de senaste åren. (Läs frimärkshagar i villaträdgårdar!)

  Över lag har dessa nya ”gårdar” fått problem. Hagarna blir förstörda på nolltid, de kan inte hantera allt gödsel på godkänt sätt och nu kan de inte åka och köpa en spånbal i veckan längre, för dom är SLUT!

  Jag är glad att jag bor på före detta bondgård med gödselplatta och loft…

  Svara
  • Birgitta

   Jag instämmer i vartenda ord.

   Jag skulle också kunna lagra strö (även halm) för många ÅR eftersom jag har 2 loft (ett ovanför stallet och ett ovanför en fd lösdrift).

   Jag strör med halm till ponnyn eftersom jag får den gratis OCH han är sjukt renlig (läs: åtgång 1-2 småbalar i veckan).

   Jag vill inte heller fylla min lilla gödselstack (platta) onödigt mycket- därav att Frenchie står på spån.

   Svara
 6. Frida

  Har sån tur att vi har enorma mängder spån hemma sen innan, en av ”våra” bönder har kontakt med en kycklingfarm som hämtar hem spån från Polen och de får alltid över flera pallar som de inte får använda (är ngt med hygien och bestämmelser). Det är inget fel på dem alls mer än att det är hål på några ibland, dessa betalar vi 40 kr styck för. Vi hämtar själva och kör skyttetrafik med släpet, svintungt då det ibland är upp till 4 pallar. Men nu känns det värt det när vi vet att vi nog har spån för ett par år framöver, största problemet är att vi inte har plats för fler, och då har vi ändå offrat garaget haha.

  Svara
  • Birgitta

   Det låter helt perfekt.

   Även jag har x hundra kilo spånpellets i ett förråd och tänker att det ”inte äter bröd” där det ligger.

   Jag använder ju gratisspånet först. Pelletsen har jag trots allt betalat liiite för (som mest 30:-/ säck).

   Svara
 7. Anonym

  Hämtar på sågverk. Kan med traktor och tippvagn få hem ganska många kubik, gäller att skydda väl från väta, från alla håll. Det knepigaste är när det kommer snö som tynger ner presenningar på annat sätt än regn som ”bara” rinner av. Varianten att hämta och förvara i en gammal kreaturskärra (presenningstak, vilket gör att man kan få lastat ovanifrån) har jag nu. ”Mitt” sågverk har än så länge gott om spån och har inte heller höjt priset.. det är drygt 100kr/lös kubik har jag för mig. Värre för mig är det med eldningspellets… Det har inte gått att beställa på några veckor (och slutsålt om man tänker sig hämta några få säckar hos någon ”kedja”). Det är läskigt.. vi har ingen annan uppvärmningsmöjlighet av huset eller varmvatten. .. Vi har för ett tag till.. och priserna har tredubblats, men nu hjälper det inte ens att komma med sina pengar..

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>