Koefficient för byten

Hade en intressant diskussion med en annan dressyrryttare gällande galoppombytenas betydelse/ värde när man tävlar dressyr.

Samtalet föranleddes av att jag i en resultatlista såg att en häst som missade bägge bytena ändå lyckades vinna klassen eftersom den gjorde allt annat väldigt bra.

Och detta satte igång mina funderingar:

Det har många gånger sagts att just byten kan bli det som sätter stopp för en hästs klättring i klasserna även om det kanske inte är jättevanligt.

Men oaktat vad så är just byten det som liksom ”är” den främsta skillnaden när de kommer in i programmen- det tycker jag i alla fall.

Och då undrar jag om inte dessa skulle värderas/ belönas med en annan koefficient?

Ska det ens gå ( tillåtas) att vinna en klass om hästen ej visat korrekta byten alls?

För om man hårdrar det så skulle man på en väldigt fin häst kunna vinna en medelsvår klass även om man skulle få….säg 0 på alla byten och då har man enligt mitt sätt att se det inte genomfört det som krävs av klassen.

Skulle koefficient 3 på bytena vara mer rimligt? Eller någon annan lösning?

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Jag rider ju i Danmark. Här är koef. 2 på byten i Msv B. Redan i msv B0 som det första Medelsvåra programmet heter här är där 4 byten/programpunkter med koef 2. Så där blir det väldigt dyrt om du inte kan dem.
  Generellt är nya övningar lagda med koef. Tex. När man går från La1-3 här belönas skänkelvikning och förvänd sen enkla byten i 3an. (svårighetsgrad 1) till La4-6 (svårighetsgrad 2) belönas de nya sakerna. I 4an är det öppna och bakdelsvändning som får koef. I 5an är det sluta.

  I msv A belönas både serie och halvpiruett med koef.
  Det gör att det nya ska kunna visas

  Svara
  • Birgitta

   Även i Sverige är det koefficient 2 på bytena men det jag undrar är om det är tillräckligt?

   Koefficient 3 hade kanske varit bättre eller att man tex inte kan vinna en klass utan att samtliga byten har minst betyget 5?

   Svara
   • Anna

    Jag tänker att det med koef 2 på 4 övningar av kanske 28 borde ge utslag. Och det borde absolut påverka de generella betygen.
    Jag gillar tanken om att alla programpunkter ska vara godkända för vinst så minst 5 på allt borde var en spännande väg att gå mot

    Svara
 2. LenaB

  Nu vet jag ju inte alls vad det var för ekipage det handlade om (varken den som vann eller de övriga i klassen), men på tävling har vi ju rätt olika kvalitet på ekipagen. Det finns superduktiga ryttare (proffs som rider 8-10 hästar per dag och inte gör annat än tävlar) och så har vi rena hobbyryttare som inte tävlar särskilt ofta (och kanske inte tränar för ngn till vardags), och allt däremellan. Om man ponerar att den superduktiga som verkligen kan VISA UPP en häst och dess fördelar får strul med bytena, så har denna gissningsvis en helt annan slutprocent än den som är lite ”mellanmjölk”… Det betyder ju inte att en hobbyryttaren per automatik är en sämre ryttare men visst är det skillnad på hur vi kan ”plocka” poäng? Jag håller absolut med dig om att bytena borde sitta när man rider ett program med byten i, men allt kan ju förvisso hända på tävlingsdagen.

  Svara
 3. Minstral

  Jag håller med dig Birgitta, borde vara lite som i 3-årstest, du kan få diplommässigt slutpoäng men får inte diplom om du har mindre än en viss poäng på ett moment.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>