Stjäla från gamla

Att äldre blir lurade på olika vis har tyvärr förekommit i alla tider och internet har inte precis minskat risken för detta.

Vi har ju alla läst ”en miljon” vittnesmål om hur äckliga, skrupellösa svin lurat gamla människor som på grund av godtrogenhet, begynnande senilitet eller av andra anledningar fallit för diverse scams.

Härom dagen fick jag tyvärr vetskap om att en person jag känner och som är närmare 90 blivit av med både guld och pengar på sitt bankkort genom ett besök i hemmet av ett kräk som kom med en, så klart, påhittad historia.

Jag har inte satt mig in i alla detaljer utan vet mest att den utsatta personen med all rätt mår fruktansvärt dåligt och mer behöver man inte heller veta för att ta ett ordentligt snack med de äldre man känner, sina släktingar i allmänhet och föräldrar i synnerhet.

Budskapet MÅSTE vara att man under inga omständigheter ska släppa in NÅGON okänd i sitt hem till att börja med och inte heller prata med folk man inte känner i telefon.

Det kan låta överdrivet men tyvärr ser jag ingen bättre lösning.

Personen som råkade ut för ovan bedrägeri träffade jag själv för kanske 2-3 månader sedan och bedömde som fullständigt ”kristallklar” på alla vis och ÄNDÅ lät personen sig luras medan jag, i samma situation aldrig i hela livet hade gått på snacket som föregick bedrägeriet. Det visar bara att det KAN hända även de man tror inte skulle låta sig luras och kan så klart appliceras på även andra kategorier än äldre.

Men just idag vill jag be er med gamla föräldrar att ta ett extra snack med dom för det är så förfärligt att sådant här kan få hända och troligen utan någon annan konsekvens än att den drabbade tappar livslusten helt.

Bedragaren lär inte bli spårad (i detta fallet hade personen dessutom munskydd vilket inte alls är konstigt i sak i dessa covid-tider) så en identifiering torde vara helt omöjlig.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Andrea Steier

    Tyvärr förekommer det oftare än vi vet. Jag jobbade i äldreomsorgen i 34 år. Det är riktigt vidrigt!

    Svara
    • Birgitta

      Att vara kriminell är per se att vara en ”dålig” människa men att stjäla från en så gammal person ansikte mot ansikte är ändå ”something else”.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>