Hur viktiga är priser när man tävlar?

Igår skrev jag om mitt ”fjuttiga hederspris” (några värmeljus och en tändare) men jag skrev också att jag hellre ser att det är billigare att tävla (mina klasser kostade 225:-/ klass) än att man får finare priser men måste betala mer för att delta. 

Idag undrar jag vad ni anser?

Vill ni betala lite mer och få finare priser?

Är det viktigt hur rosetten ser ut? 

”Måste” ni ha en plakett och KÖPER ni den om den inte ingår?

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Ha, ha, helt ärligt hade jag hellre varit utan det priset, vet preciiis hur det hade blivit hos mig: jag vill inte ha levande ljus tända pga långhårig, lång, piskande svans på hund, som kan bli lite väl glad när det knackar på dörren etc. Men eftersom det är mitt (ditt) första (?) pris med pållen så har det ju ett enormt affektionsvärde (hade det haft för mig i alla fall) och jag hade absolut sparat det i en låda och minsann tittat och klappat på det ibland för att återuppleva ritten, speciellt under sämre tider. Men efter några månader hade jag kommit över det och så ligger ytterligare en grej bara och tar plats. Efter något år hade det donerats till soppåsen.

    MEN, alla är inte lika, de som använder tända ljus kanske tycker att det är lite användbart att tända och minnas.

    Själv hade jag nog föredragit, i kategorin hederspris för en tjuga, en stor Marabouchoklad, en lott, en ny nummerlapp, en påse morötter eller en mössa. Typ så.

    Samtidigt är det väldigt förmätet, av speciellt mig, att sitta och gnälla på priserna, jag har själv suttit och jagat till tävlingar och priserna får helst inte kosta något, helst ska de doneras av affärerna i bygden (som så gott som alltid inte är hästmänniskor och redan är ”tingade” givare till fotbollslagen) och man får ta vad man får eller hittar billigt. Och så gnäll på det från tävlande. Det är ett enormt otacksamt uppdrag.

    Det jag själv uppskattat mest är förutom godis (alltid ett säkert kort för mig, men så klart inte för alla) är en vit t-shirt med blått tryck som var bra till jeans och blev som ett set. Annars… nä. Förstår dock att när man tävlar om fina sadlar (där märket förvisso kanske inte passar hästen) eller bättre täcken börjar det bli kul. Men den nivån är inte för mig.

    Så, grattis till ännu en grej som tar plats i en låda (om du inte använder tända ljus), men jäkligt bra rider, ta fram det emellanåt och ge dig själv en råsop på axeln!

    Svara
    • Birgitta

      Jag instämmer i mycket.

      Dock använder vi ganska mycket tända ljus och själva tändaren kan man använda till att tända grillen.

      Det fanns faktisk andra priser man kunde välja bland:

      Förpackning med talgbollar
      Goodiebag med en höpåse och en mankborste
      En mössa med en liten inbyggd lampa
      Goodiebag m reflexväst o en amaryllis-lök

      Så du hade gissningsvis valt mössan men jag som varken går i mörker eller behöver fler än de redan trettioelva mössorna jag har valde ljusen hi hi.

      Men jag instämmer till fullo i att man inte ska gnälla och det gör jag inte heller av flera anledningar.

      Till att börja med är smaken som baken och för en del kanske ovan uppräknade priser hade varit jätte-användbara.

      Sedan har inte alla +200 placeringar utan detta kanske var en av deras första pris eller så har man helt enkelt olika känslor inför att placera sig.

      Och jag vet att arrangörerna har det svårt många gånger dessutom.

      Svara
  2. Lotta Berglund

    Vill absolut ha en trevlig fin rosett men ingen bauta, det behövs inte.
    Stora rosetter är från stora tävlingar
    Älskar plaketter och skulle bli rejält besviken om det inte blir ingick!

    Sent tänker jag såhär, att alla kan inte vinna eller ens bli placerad. 1 av 4 får pris, de flesta får det inte. Jag förväntar mej inte placering och då köper jag hellre en billigare start än en dyrare start inkl tjusigt pris.

    Vår klubb brukar hitta sponsorer och har riktigt fina priser för att vara vanliga lokala lättklasse. Vi har bara köpt in enstaka hederspris, allt annat är sponsrat. Det är mycket uppskattat så jag tror att de flesta faktiskt vill ha uppskattade hederspriser.

    Men om man kommer till läget att välja mellan att tävla alls eller få bra priser på dyrare tävling så skulle jag personligen välja billigare klasser alla dagar i veckan.

    Svara
  3. Karolina Cappelli Lindholm

    På vanliga lokala eller regionala tävlingar tycler jag att rosett o placket hade räckt.
    Tycker alltså inte att de behöver vara sponsrade gåvor. Varken värmeljus, grimmor o vinnartäcken.

    Svara
  4. Anna

    Jag tycker ju inte att det är så roligt att tävla men det är roligt att dela ut priser och jag måste erkänna att jag tycker det är lite extra kul med stora rosetter…

    Min kille brukar jobba som banveterinär på lokala distansritter, jag var med och hjälpte till en gång och då var alla hederspriser sponsrade av en lokal bonde och bestod av stora lådor med lök och potatis.

    Svara
    • Birgitta

      Jag tycker pengar är bäst.

      Ett av mina trevligaste tävlingsminnen är när jag vann en kombinerad tävling hos Tågarp för över 15 år sedan. Man red en LB dressyr om jag minns rätt och hoppade en LB (1.10….eller om det var 1 meter). Sedan lades resultaten ihop.

      Jag vann dressyren och den kombinerade tävlingen och åkte hem med på den tiden svindlande 1300 kronor, 300 för dressyren och en hel tusenlapp för den kombinerade segern. Det motsvarade nog minst det dubbla idag och var ett ENORMT tillskott i min tomma kassa!

      Svara
  5. Smurfan

    Var i och för sig länge sen jag tävlade, men när det begav sig fick man billiga hästgrejor. Så lagret av mankborstar, ridspön, mankammar och hovkratsar byggdes på fort. Efter den tredje mankborsten minns jag att jag tyckte det räckte med rosett…

    Skulle jag tävla idag så skulle jag vilja ha rosett och plakett. (Klarar mig utan pokaler man bara behöver putsa.) Hellre billigare anmälningsavgift än grejor jag inte behöver.

    Pengar då? Är lite kluven till mycket pengar inom djursporter, då det kan ta över vett och djurhälsa. Å andra sidan är det DYRT att ha häst och tävla, så ett tillskott i kassan glädjer väl de flesta ryttare. (Äsch, jag vet helt enkelt inte! Har aldrig varit på den nivån att stora prissummor har varit något problem, ha ha!)

    Svara
  6. Emilia Sahlén

    Mkt hellre att det är billigare att tävla än priset.

    Vi har hästgodis som dottern vunnit att gödsla med (och som häst tandläkare säger big no till..)

    Men ett trevligt pris är startavgift tillbaka vid vinst. Det fick hon sist i Landskrona! Mkt uppskattat av fattig hästmamma.

    Svara
  7. Lena Malmqvist

    Klart det är trevligt med pengar, men hederspriserna är ju oftast skänkta av sponsorer och det är svårt att få sponsorer att skänka pengar istället.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>