Rida med handhäst

En vän skrev att hon funderade på att börja rida med handhäst och det är något jag kan rekommendera, givet vissa förutsättningar är uppfyllda så klart.

Jag har ridit med handhäst med nästan alla mina hästar (inte Kreon som var mycket opålitlig vid uteritter) men skulle inte göra det med Frenchie eftersom han själv är så osäker.

Däremot tror jag att han hade haft nytta av att själv gå som handhäst om jag hade haft en annan vettig häst att rida på (nej, ponnyn är inte ett bra alternativ tror jag).

På den tiden jag ägde Heron hade jag en stallkamrat som reste bort ganska frekvent och det var min uppgift att ”passa” hennes häst. Hästen var…ursäkta…hemsk att rida…som att sätta tyglarna i en vägg och försöka göra något vettigt arbete typ.

Men; den gick fram överallt när man red ut utan att tveka det minsta och det gjorde att jag kunde rida med min egen häst som handhäst i både trav och galopp långa sträckor. På så vis fick båda hästarna motion och jag slapp tjafsa med den andra hästen i ridhuset.

Senare köpte stallkamraten en vettigare häst och även den red jag ut på och hade Décima som handhäst.

Att jag valde mina egna hästar som handhästar handlade mest om att jag inte ville riskera någon annans häst OM jag tappade den och det kan så klart hända.

Så det är väl mitt främsta råd om man vill prova att rida med handhäst; att se till att man litar på båda hästarna och att de är mer eller mindre ”stensäkra” OCH att miljön där man planerar att rida är förhållandevis säker/ lugn.

På bilden ser ni när Lillis följde med Vicke på en tur och här är alla kriterierna uppfyllda; hade jag tappat den lille hade han högst troligt stannat för att beta 🙂 . Det finns liksom inte sååå mycket som kan skrämma en vettig häst kring Ryhus och kommer dom lösa ska de gärna vara flockbundna som han är så att de inte vill sticka av den anledningen heller.

En kommentar

 1. Cia Wigström

  Jag har de senaste 25 åren ridit med handhäst då och då.
  Alla hästar jag ridit in har gått med som handhäst.
  Romantique, Winston och nu Skylander. Är väldigt bra att rida när man har handhäst. De har hjälpt/hjälper mig att hålla ordning på handhästen hjälper mig så att den som går med uppför sig och går på rätt plats.
  Även mina mindre hästar travarna Bello och innan honom Svala ha fungerat fint att rida med hand häst.
  Alla inridnings hästar och tillridnings hästar jag haft de senaste 25 åren har gått med på Lina som en del av deras utbildning.
  Så jag tycker detta är ett mycket trevligt sätt att introducera uteritt för oerfarna hästar och även Att motionera två hästar
  ( nu har jag typ bara haft typ 10 in och tillridnings hästar dessa senaste 25 år, så det är väldigt sparsamt och i mycket liten skala)..

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>