Söndag- Skånesnö

Ja, då var det dags för den första snön även i mina trakter.

Och om någon mot förmodan har missat det så HATAR jag vinter i allmänhet och Skåne-snö i synnerhet.

Om detta blir en sedvanlig Skåne-vinter har vi nu runt 100 dagar med något av följande alternativ att uppleva och detta kan skifta inte bara från en dag till en annan utan från en timme till en annan:

*Blötsnö/ kramsnö som oftast blir en geggig sörja som under tiden den blir liggande skapar jätteklackar under hästarnas hovar = vrickningsrisk. Denna snö kan ibland, om man har tur, försvinna minuter efter att den landat på marken.

*Ihållande regn, gärna ackompanjerat av en snålblåst som går genom märg och ben och som skapar lera, gyttja, slippriga underlag = risk att hästen sträcker sig.

*Minusgrader efter ovan regn som skapar isgator och knöggel/ kratrar i hagen som utgör enorm risk att hästen antingen sträcker eller vrickar sig.

 Hur vintern ser ut i övriga delar av Sverige kan jag inte redogöra för och bryr mig ärligt talat inte heller…det är verkligheten ovan jag måste förhålla mig till och jag avskyr det som sagt!

Idag blev det en timmes promenad med Molly och Frenchie i skogen och sedan var i alla fall en av oss trött. Ledtråd: inte häst och hund.

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Jag som bott både i Skåne och i Västmanland kan definitivt säga att det är mycket lättare med snö som ligger kvar i många veckor än slask, frys, slask, frys, slask, frys… Jag är inte heller något stort fan av vinter förutom att det är bra att rejäl kyla dödar många äckliga småkryp.

  Jag tycker dock att det är otroligt festligt när det snöar i Paris på grund av den hysteriska reaktionen. Så fort tre flingor faller skickar de domedagsmail på jobbet: Lämna allt, kör hem medans ni fortfarande kan!

  Svara
  • Birgitta

   Exakt; det ÄR skillnad på Norrlands-snö och Skåne-dito. Samma sak med kylan för övrigt. Skulle vi ha minus 10-15 grader i fuktiga Skåne hade vi ”frusit ihjäl”.

   Svara
 2. Johannes

  Lösningen heter broddar och snösulor. Jag rider ute året om, i alla väder. Det är väldigt sällan ridningen blir inställd pga dåligt väder.

  Broddarna sitter vanligtvis i hela vintersäsongen. Det har aldrig varit några problem. Går utmärkt att transportera med broddar.

  Eftersom jag är livrädd för fläkskador tar jag det säkra före det osäkra och har hellre broddat en dag för mycket än en dag för lite.

  Snösulor har tidigare suttit på hela säsongen, men i år ska jag faktiskt prova Hov Flex som sättes på vid behov. Just i Skåne där lera är vanligare än snö kan fasta snösulor orsaka problem, men i och med att jag sett vilka skador just halka kan göra ser jag större risker med hästar som halkar än risken för broddtramp och lera mellan snösula och skor.

  Svara
  • Birgitta

   Jag hade förr små permanentbroddar runt om på vintern; de räckte bra och satt i utan problem.

   Min nuvarande hovslagare är inte förtjust i dom (minns ej varför) men ska ta ett nytt snack med honom 🙂 .

   Vicke hade lädersulor fram året runt; får se hur Frenchie verkar klara Skåne-snö om det nu blir mer än någon enstaka dag då och då.

   Svara
   • Johannes

    Suck! Skåningar och deras rädsla för brodd…
    Jag kommer från Norrland, där har alla hästar brodd och snösula nästan halva året. Visst förekommer det broddskador, men fläkskador är betydligt värre. Har varit tvungen att ta bort en häst pga fläkskada.
    Det enda man inte ska göra med brodd är att hoppa på fibersand eftersom glidmomentet försvinner.

    Jag minns ett år här nere i Skåne med relativt mycket snö, eller framförallt is. Min häst gick med brodd hela vintern, utan en skråma. En annan häst i stallet med en ägare som var livrädd för brodd hade en halt häst med spänd rygg på våren efter att hästen halkat omkring på isen i flera veckor.

    Jag vägrar stå i stall där man inte får ha brodd i hagen. Har valt bort stall pga detta. Jag tar hellre en broddskada än fläkskador…

    Svara
    • Birgitta

     Jag håller med dig per se.

     När jag stod på en stor ridskola kan jag inte minnas att NÅGON, NÅGONSIN broddade på vintern på 20 år!!!

     Sägas ska att vi hade ett stort, bra ridhus och extremt välskötta ridvägar (tack vare Jägersros banpersonal) MEN hagarna var ibland isrinkar!!!

     Hur vi (även jag) tänkte kan jag idag inte förstå.

     De vintrar jag haft permanentbroddar har jag inte haft EN skråma på hästen så jag är verkligen inte rädd för broddar. Då begrep jag bara inte bättre, idag skulle jag sätta i broddar vid behov.

     Nu har jag ju enorma gräshagar och eget ridhus så jag är inte piskad att rida på isgator men jag ska ändå vara mer noga nu.

     Svara
     • Johannes

      Just permanentbroddar har jag personligen ingen erfarenhet av. Jag har bara använt traktbrodd i Skåne.
      Problemet med brodd är att glidmomentet försvinner vilket gör att fyrbrodd (om jag förstått saken rätt) bara ska användas när det verkligen behövs. Traktbrodden hämmar glidmomentet, men inte lika mycket.
      Det är framförallt vid ridning på fibersand som man måste vara extra uppmärksam. Hoppa ska man inte göra, men jag vet inte tillräckligt mycket i ämnet för att uttala mig om dressyrridning.

     • Birgitta

      Mina permanentbroddar var låga traktbroddar.

      Malmö polisrytteris hästar hade dom förr året runt enligt deras dåvarande hovslagare.

 3. Johannes

  Då förstår jag. Trodde du menade guldskor som har flera broddar (vet inte hur många)

  Sen låter det väldigt rimligt att polishästarna skoddes med traktbrodd året runt. Asfalt är halt att rida på, kullersten likaså.

  Där jag hade hästen tidigare fanns det mycket asfalt och där skoddes hästarna bak med en söm med kärna i som gav hyfsat bra grepp på asfalt. Kan tänka mig att låga traktbroddar ger samma effekt.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>