Tisdag- utrustningsflytt

Idag håller den snö som kom igår på att långsamt smälta bort och för min del kan det inte gå fort nog.

Molly, Frenchie och jag har gått en promenad i skogen i eftermiddag och jag har också fått ”tummen ur” att flytta i princip alla lädergrejer från stallet och till min sadelkammare i källaren.

Jag använder i princip aldrig sadelkammaren men eftersom det lär dröja innan jag tex behöver sadeln igen är det dumt att ha den i stallet som kan bli enormt fuktigt om det regnar mycket.

Jag har köpt en form av fuktslukare på Biltema som sägs fungera på ytor upp till 60 kvadratmeter (dvs ganska exakt som mitt stall) och får se om jag upplever någon skillnad. Jag är skeptisk men blir gärna överbevisad.

7 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anna

  Bretagne är fuktigt som en djungel och vi har fuktslukare i ett par garderober, de suger åt sig en hel del för vi får tömma undertill (är som en plastbytta med en sten i) titt som tätt samt byta stenen som ”äts upp” på några veckor (våra är för max 10 m2 tror jag). Men i ett skåp var det lite mögel på väggarna när vi flyttade in och det har inte kommit tillbaka efter ordentlig tvätt med ättika samt fuktslukaren.

  Svara
 2. Anna Svemark

  Jag har haft god erfarenhet av torrboll och det här verkar ju vara en större version. Du måste recensera den eftersom, om den verkligen kan ta ett så stort område 🙂

  Svara
  • Birgitta

   Jag tror säkert att den är effektiv; problemet som jag kan se är om mitt stall är så fuktigt att kristallerna i fuktslukaren ”äts” upp så snabbt att jag behöver köpa nya med en enorm frekvens. Det är mest detta jag vill utreda. Denna modell är ju inte speciellt dyr men om den behöver bytas ut ”ständigt” blir det dyrt i slutändan.

   Svara
 3. Annelie Magnuson

  Du har inte funderat på att köpa en energisnål avfuktare? Även om elen är dyr så är det kanske värt att få bättre klimat för utrustningen?

  Svara
  • Birgitta

   Utrustningen kan jag alltid ha i min sadelkammare som ligger i vår uppvärmda, jättefina källare så det är ren slöhet att jag förvarar sadel, träns och stövlar i stallet.

   Däremot är jag rädd att själva byggnaden (innertaket tex) kommer att ta skada av för mycket fukt.

   Men avfuktare känns inte som ett alternativ just nu utan att ha provat detta alternativ, just pga elpriset. Och själva avfuktaren kostar ju också.

   Svara
 4. Karolina Cappelli Lindholm

  Birgitta Jacobson om de är så mkt fukt hade jag varit mer rätt för hästarnas luftvägar än innertaket.
  Att så mkt kondens bildas tyder på för liten omsättning luft.

  Svara
  • Birgitta

   Jag har väldigt god ventilation tycker jag själv. Flera fönster öppna, flera ventilationsluckor, har stalldörren öppen osv. Men det blir fuktigt när det regnar massor.

   Så detta är inget non-stop-problem men märks som sagt vid regn eftersom det är ett kallstall.

   Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>