Häst i Central Park

Ska jag vara ärlig undviker jag i görligaste mån att komma i kontakt med djur i allmänhet och hästar i synnerhet på nästan alla resmål jag besökt genom åren.

Risken finns att man får se sådant som verkligen hugger en i hjärtat och jag reser trots allt utomlands främst som ett NÖJE, inte för att bli upprörd och ledsen.

Och det kan man så klart bli om man ser feta turister rida på små åsnor, magra hästar vars utrustning är väldigt dåligt avpassad osv.

Men hur det nu än är med detta så vågade jag mig ändå fram till några hästdroskor i Central Park och fick mig en liten pratstund med bland annat mannen på den översta bilden.

Ofta när man har hundar eller hästar är det lätt att mötas kring detta gemensamma intresse och mannen berättade och svarade glatt på mina frågor.

Summan av min lilla intervju var att mannen hade 3 hästar som turades om att jobba i parken. Hästarna jobbar 8 (ÅTTA) timmar om dagen, 5 dagar i veckan!!!

Nu ska det sägas att hästarna endast skrittar så de blir måhända inte så uttröttade av detta vandrande.

Den äldsta hästen som mannen kände till som just nu drar vagn i parken är 17 och den yngsta är 10. Man vill av förklarliga skäl inte använda sig av för unga hästar.

Mannens hästar får sammanlagt 8 veckors lov/ år och får träffa veterinär 2 gånger om året.

Att åka droska i parken kostar 70 dollar ( ca 730 kronor) för 15-20 minuter och 140 dollar för 45 minuter så det är ingen billig turistattraktion för oss svenskar precis…

Tack och lov såg de 3 hästarna jag såg helt ok ut på alla vis och säkert är det så att allt annat hade uppmärksammats mycket negativt= bad for business….

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    En helt vanlig arbetsdag för en människa med en okej semester. Varför skulle det vara konstigt om en häst jobbar 8 timmar när de flesta människor gör det?

    Svara
    • Birgitta

      Nu har ju hästar förvisso inte samma val som en människa om vi ska hårddra det men nej, det är inget konstigt men måhända låter det mycket för den oinvigde som rider sin lilla pålle 45 minuter/ dag några dagar i veckan 🙂 🙂 🙂 !

      Svara
  2. Anna

    Jag har läst en hel del tråkiga historier om hästarna som drar vagn i New York men dessa såg ju välmående ut ändå. Kanske har de reglerat det hårdare på senare år.

    Svara
    • Birgitta

      Jag hoppas och tror att medvetenheten för inte bara människors utan också djurs välfärd har ökat över tid och som jag skrev i inlägget så tror jag att det hade varit dåligt för affärerna med dåligt skötta hästar.

      Svara
  3. Alma

    Om hästen är i god form, enbart jobbar i skritt och har en van och snäll kusk med en inte allt för tung vagn tycker jag inte det är så farligt att den får jobba åtta timmar så länge den får åtminstone en paus då den får möjlighet att beta/äta hö samt dricka lite vatten (en paus kanske de inte får dock). Jag har en känsla av att häst och kusk verkligen blir ”arbetskamrater” på ett annat sätt”. Nu vet inte jag hur de här hästarna lever men jag gissar att de här hästarna inte får gå ut i en hage de dagar de jobbar (om alls). Deras rörelsebehov blir säkert uppfyllt i arbetet men jag anser att det ligger något väldigt speciellt och viktigt i att alla varelser ska få röra sig fritt i stort sett varje dygn (med kanske vissa undantag). Det behöver inte vara under jättemånga timmar eller på en gigantisk yta. De måste inte ens alltid vara utomhus (om hästen arbetat utomhus hela dagen) men att djur har rätt att röra sig fritt (i den gångart de vill) under ett antal timmar varje dag är något jag inte kan kompromissa på. Trots att dessa hästar säkert kan må bra utan hagvistelse med tanke på deras rörelse i arbetet anser jag att de missar något mycket viktigt i att inte få röra sig fritt dagligen om min gissning stämmer. Det hade varit en annan sak om de exempelvis hade arbetat kanske 6-8 timmar för att sedan gå ut i hagen i ett par timmar. Det kanske är att förmänskliga hästen men jag tycker någonstans att alla varelser har rätt till viss frihet och fritid där de får röra sig fritt.

    Svara
    • Birgitta

      Synd att jag glömde att fråga om hagvistelse.

      De 8 veckorna mannens höstar var lediga åkte de i alla fall ut ”på landet” berättade han.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>