Skyll på miljön

Ett bra initiativ tycker jag som aldrig förstått en del hotells (enligt mig) överdrivna städning av rummen och dagliga byten av trettioelva handdukar osv.

Och ja, man kan så klart välja själv många gånger och man behöver inte heller använda allt bara för att det finns där men ibland tror jag att folk slösar slentrianmässigt eller så tänker man ”har jag betalat dyrt för det här så…” eller ”är det semester så är det”.

Och det borde rimligen inte bara spara miljön utan även hotellens utgiftskonton både vad gäller personal och mycket annat.

För så klart går det åt mer tvättmedel ju oftare man tvättar, sängkläder och handdukar slits ut snabbare ju mer de tvättas osv.

Och givetvis vill även jag ha det rent på mitt rum, tro inget annat, men jag är inte så grisig att någon annan behöver städa efter mig varje dag.

Faktiskt har jag själv jobbat med hotellstädning (på gamla Kramer i Malmö) – jag stod ut i en månad!

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Maria

    Jag stod ut en dag som hotellstäderska på Radisson på Kastrup, under studietiden (alltså lääänge sedan). Otroligt tungt jobb, och då var jag ändå van att ha egna hästar med mockning osv.

    Vet inte hur det är där nu, men oj, vad medvetet dålig städning det var, trots att hotellet var fyr- eller till och med femstjärnigt. (Vet inte vad det är graderat till nu, men då var det lyx). Som exempel: glasen i rummen diskades inte utan skulle bara torkas av med servetter. Badkaret skulle bara rengöras om det såg skitigt ut. Dammtorkning och dammsugning bara på öppna ytor. Oanvända handdukar kvar. (Om de var oanvända eller ej låter jag vara osagt). Detta var alltså instruktionerna, som vi hade att förhålla oss till. Enligt vad som sas under genomgången städades rummen noggrant en gång i månaden, men det vet jag inte, för då hade jag dragit. Allt var bara pinsamt dåligt och låg kvalitet på städningen och jag kunde absolut inte stå för det. Sedan var det som sagt svintungt. Tunga, tjocka och långa täcken som skulle ha påslakan tyckte jag var värst.

    Nå, en nyttig erfarenhet att a) det är sant att man inte ska använda hotellrummets glas. B) Hotellrum är ofta en sanitär olägenhet, trots fin yta. Och c) hotellstädare är värda såå mycket dricks och att man hjälper dem så gott man kan när man lämnar rummet för gott; släng allt skitigt i en hög, inklusive sängkläder.

    Vad kul och fint ni har det, vad roligt!

    Svara
    • Birgitta

      Jag instämmer i mycket.

      Jag var runt 19 när jag jobbade med hotellstädning, direkt efter gymnasiet.

      Kramer var väl då 4-stjärnigt.

      Jag är så petig att jag aldrig hade hunnit städa så som jag egentligen tycker att ett rum ska städas.

      Finns en hel del jag aldrig skulle använda på ett hotellrum; badkaret, glasen, vattenkokaren.

      Svara
  2. Smurfan

    Men glasen – varför byter man dom inte bara och kör dom i diskmaskinen ihop med hotellets övriga disk? Varför bara fusktorka dom?

    Undrar Smurfan som:
    1: Aldrig jobbat på hotell
    2: Aldrig bott på hotell
    3: Aldrig, med tanke på ovanstående insiderrapporter, tänker bo på något hotell heller… (fniss!)

    Svara
    • Birgitta

      På gott och ont tror jag att man ibland måste resonera som så att ”det man inte vet har man inte ont av” vilket jag tänker på verkligen gällde när jag som ung jobbade extra på ett café som serverade dagens, lite mackor och dylikt.

      Några exempel:

      Varje dag när caféet stängde sparade ägaren det bryggda kaffet som blev över. Detta hällde han sedan 1-2 deciliter av i det nybryggda kaffet nästa dag.

      Jag och andra som jobbade med framför allt disken kunde ena minuten torka/ tömma bord och askkoppar och nästa minut göra smörgåsar utan att tvätta händerna emellan.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>