Fråga från en läsare om dubbla ländtäcken

En kommentar till mitt inlägg där jag skrev att jag hade skrittat ut i över en timme i minus 12 grader med dubbla ländtäcken fick en mångårig bloggläsare att reagera och hen skev så här:

”Fast nä bara nä, helklippt häst som rör sig i skritt, max ett fleeceländtäcke. Varför läser du inte och lär av proffsen? Ja du är absolut en övertäckare.”

Och eftersom jag både tycker att det är intressant att utveckla resonemang och att bemöta kommentarer så kommer här en väldig långt utläggning kring varför jag gjorde som jag gjorde och varför jag ibland kan tycka att det är ok att inte leva som man lär.

För ja, just jag har ju genom åren haft mycket synpunkter på andras, som jag uppfattar det, övertäckning av hästar eller det jag raljerande döpt till täckesnarkomani.

Varför valde jag då att rida med dubbla ländtäcken kanske fler än bloggläsaren som kommenterade kanske undrar:

Som jag skrev i ett inlägg för någon vecka sedan tycker jag att man ska ändra så lite som möjligt i en hästs tillvaro vid ägarbyte och framför allt om det är en äldre häst.

När jag köpte Frenchie fick jag av hans fd ägare veta att han är ”frusen” vilket kan betyda olika saker för olika personer.

Kanske Frenchies tidigare ägare överförde sina egna känslor till hästen?

Och hur tar JAG reda på det i kyla? Jag känner ej min nya häst tillräckligt eftersom vi inte haft dessa temperaturer sedan jag köpte honom.

Jag skulle inte rida med dubbla ländtäcken i vanliga fall nej 🙂 .

Men en häst som fryser kan antingen spänna sig (inte bra för musklerna) och/ eller bli lite pigg/ busig och vilja spralla iväg (min erfarenhet).

Då det är a) lite halt på vägarna b) hästen är under igångsättning och ej ska ridas för fullt och c) jag inte vill riskera att ramla av på en överladdad häst pga ovan ser jag INGA problem med att vara ”bettet safe than sorry” vid extremt sällsynta tillfällen (inte ofta vi har minus 12 grader och jag samtidigt rider en häst utomhus under igångsättning).

Och medan jag tror att tex ridning (ej enbart skritt) med ländtäcke i ridhus gör att hästen blir onödigt varm så kan jag lova att min häst inte kändes så med sina täcken på sig i skritt, i minus 12.

Vad gäller bloggläsarens kommentar att jag skulle ”lära av proffsen” (hens egna ord) måste jag verkligen ifrågasätta vad jag skulle lära mig av dom utifrån det jag sett/ ser.

Det jag ser är tex sändningar på tv där hästar som hoppat inomhus inte hinner komma av banan förrän ett täcke slängs över deras rygg och då är de alltså inomhus, inte i minusgrader ute.

Det är DET jag ser, inte hur ”proffsen” gör när DE skrittar ut sina hästar i minusgrader (som en parentes undrar jag hur många som ens GÖR det men det är en annan diskussion).

Om jag hade sett Peder o compani skritta ut en häst de helklippt 2 dagar tidigare i minus 12 grader med bara ett ländtäcke  är det möjligt att jag hade gjort likadant, eller så hade jag fortfarande gjort MIN bedömning baserad på MIN nuvarande situation med MIN specifika häst.

Och detta är något jag också ofta återkommer till; att man ständigt måste göra individuella bedömningar!

Jag gör det varje dag med båda hästarna och det jag tycker ”passar” dom den ena dagen det avstår jag nästa. Deras hagtider varierar tex och den rigiditet som andra anammar vad gäller just hagtid tycker jag helfel och skulle aldrig tillämpa. Bara för att ta ett exempel av många.

Och när vi diskuterar individuella bedömningar så har jag, även i övertäckningsfrågan många gånger skrivit att ja, jag tycker att många övertäcker sina hästar GENERELLT men att det absolut finns hästar som tex behöver ett ländtäcke när det objektivt sätt inte är befogat.

Det blev en lång utläggning det här men jag tycker som sagt att det är intressant att ge en förklaring när man kanske gör något som andra tycker är konstigt. Eller inte.

13 kommentarer Skriv kommentar

  1. Ann

    Ja, haha, proffsen hade haft tredubbla täcken!
    Skämt åsido, ländtäcken är ju ofta ganska tunna. Alla mina är det i allafall. Så att ha dubbla sådana vid så pass kallt väder och man bara ska skritta är ju inte det minsta konstigt utan t o m kanske lämpligt.

    Nu ska jag ut och köra iväg till annat ridhus, med ett ländtäcke OCH ett annat täcke på i transporten.

    Svara
  2. Marie Ultege

    Det händer att jag på klippt häst rider med ländtäcke hela passet i ridhuset OCH skrittar fram och av med en extra filt på. Jag tycker inte det var ett dugg konstigt att du dubbeltäckade.

    Svara
  3. Anna

    Tror inte det är direkt farligt för hästen om rumpan blir lite varm och rent överhettad lär den väl knappast bli under de omständigheterna du red i. Minus 12 är ju ganska rejält kallt och särskilt i Skåne måste jag säga.

    Det som däremot faktiskt är visat skadligt är ju att överhetta hästens ben under ridning, vilket kan ge permanenta skador på viktiga vävnader, så när man ser vissa dressyrryttate med bandage på hästarna som om de skulle gå en polomatch med spikklubbor så undrar man ju lite.

    Svara
    • Birgitta

      Ja…ha ha ha….här skulle Minstals råd att ”lära av proffsen” bli ännu mer skrattretande för är det någons hästar som ser ut att gå polomatcher så är det väl Patrik Kittels…..

      Svara
  4. Minstral

    Nu läser du ju in proffsen som proffs på ridning, vilket jag kan förstå. Menade mer de som kan detta med hästens temperatur.

    Svara
    • Birgitta

      I sak försöker jag verkligen att ta till mig adekvat forskning på området; tex om man forskar på rid/ tävlingshästar och vad som är bäst och inte bara acceptabelt för dom. Ibland har man ju forskat på oklippta lösdriftsdjur och det känns inte alls lika adekvat för mig.

      Och oaktat vad- precis som du själv påstod vid något tillfälle att din häst var frusen (eller minns jag helt fel) så verkar tex min ponny kunna klara hur kallt väder som helst medan han svettades i hagen i höstas. Och den stora hästen påstås vara frusen av sin fd ägare.

      Så det där med vilka täcken hästar behöver får oaktat forskning förbli något där man till syvende och sist gör individuella bedömningar.

      Att man sedan kan tycka saker GENERELLT; ja.

      Jag vidhåller tex att inte ens klippta hästar behöver ländtäcke i ridhus i plus 10 grader vilket jag har ”förfasat” mig över massor av gånger. Alla de hästar jag sett kan statistiskt sett inte ha sådana ryggbesvär att ovan är motiverat.

      Men Frenchie var betjänt av sina dubbla ländtäcken, om inte annat för att hålla honom lugn och tam så att hans fegisryttare kunde rida avslappnat 🙂 !

      Svara
      • Minstral

        Diva är så frusen att det är rent djurplågeri att klippa bort päls rumpa bakdel. Har gjort detta misstag och det finns inget täcke i världen som håller henne varm. När jag klipper nu så kör jag halv. Då behöver jag aldrig täcka. Nu är hon inte klippt och behöver inget täcke oavsett väder.
        När hon var klippt var det dock ytterst sällan jag behövde ländtäcke vid rörelse. Endast vid nederbörd.
        Jag tycker det räcker med ett ylletäcke och lägger helst inte på två.

        Svara
        • Birgitta

          Ändå konstigt att hon klarar sig helt utan täcke ”bara” hon får behålla sin päls när hon är så enormt frusen?

          Huvudsaken att du hittat det som funkar; jag klarar inte av att ha hästarna oklippta även om Frenchie var såååå söt i sin nallepäls och nu är är fult grå. Men han svettades även i minusgrader och fast jag bara red pyttelite. Att jag ”klarat av” att låta ponnyn gå oklippt är för jag att lyckats låta förnuftet segra OCH att han gissningsvis skulle vara galen att klippa plus sabba saxen med sin mammutpäls men jag tycker ju INTE att det är snyggt och när han fäller i en evighet på våren är det gräsligt…..

          Svara
          • Minstral

            Inte konstigt alls, hon får vinterpäls som din ponny ungefär. Därav blir det ju också en enorm skillnad när hon klipps jämföra med tex Frenchie som verkar ha relativt tunn päls.

          • Birgitta

            Sant. Hans är just fluffig och lite igenomsläpplig, ponnyns tät och mycket svårare att tränga igenom för att nå huden.

  5. Smurfan

    Till att börja med tycker jag att en av de bästa sakerna med din blogg är dina långa utlägg = förklaringar. Jag nördar gärna ner mig mig i forskning, men vill gärna ha ytterligare input ifrån någon som har provat saker i verkligheten. (Och berättar VARFÖR man tycker si och så.)
    Då har jag lättare att avgöra vad som kan passa mig och mina hästar. För som du skriver, man måste anpassa sina beslut efter omständigheterna, och ibland ändra besluten varje dag.

    Vad gäller ”övertäckningen” så anser jag i detta fall att du gjorde rätt. Dels var temperaturen kall men först och främst var hästen helt NYKLIPPT! Jag har sett det så många gånger på nyklippta djur att de får en köld/nakenchock! Till och med fåren som klipps i april/maj kräver att få vara inne i ett par dagar då. Det är som att kroppen behöver vänja sig vid mindre päls även om det är varmt ute. Det brukar ta runt en vecka innan klippta djur beter sig som vanligt igen.

    (Och ja, jag vet att det är skillnad eftersom man inte täcker kor och får, men hund och häst har täcke och fryser likt förbaskat de första dagarna de är nyklippta.)

    Svara
    • Birgitta

      Tusen tack för input och snälla ord!

      Intressant jämförelse med får!

      Och ja, jag klippte för första gången med en begagnad klippmaskin jag köpte av en fd stallkamrat och de skären tog bokstavligen ”in på bara skinnet” så Frenchie är verkligen RAKAD som en del väljer att kalla det 🙂 . Han har samma färg som Valegro nu slog det mig ❤️.

      Svara
  6. Manda Stillnert - En travhäst & allt där i mellan

    Jag tycker personligen det är för knöligt med två under selen så har flera i olika tjocklekar och alltid haft. Mestadels går han med sitt fleecefodrade ländtäcke pga av att han spänner sig i rumpen vid kyla och träning. Han är inte klippt på rumpen men ändå fått order om att använda ländtäcke så det gör vi. Nu när det varit griskallt här uppe -16-18 grader har han sitt tjocka ländtäcke ala 200 gram på sig vid all körning. Nu när det är typ 2 plusgrader till 2 minus har han sitt vanliga.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>