Trafikpolisen Birgitta får nog!

Vår egen lugna väg….

Vi bor med Björnstorp som närmaste by och kallar den för ”den trottoarlösa byn” för det är exakt vad den är.

En mycket liten by med hus direkt utmed vägen, utan någon gatubelysning och med ständiga renoveringsprojekt vilket medför att diverse fordon, släp och stora maskiner dessutom ofta står parkerade utmed den smala vägen genom byn.

Jag skulle personligen aldrig VÅGA bo där med trafiken precis utanför dörren men uppenbarligen vågar många det av antalet barn som väntar på skolskjutsen när jag passerar på morgnarna att döma.

Att jag inte är den bästa bilföraren skulle nog många som åkt med mig eller mött mig på vägarna kunna skriva under på men bara för att man själv inte är perfekt måste man ändå få lov att reagera ibland och igår fick jag verkligen nog efter att ha retat mig på trafiksituationen i ovan by sedan väldigt länge.

”Som tur är” finns det sidor på Facebook där man kan avreagera sig och förhoppningsvis kanske också få i alla fall någon att tänka efter så nedan publicerade jag på en sida för de boende i byn Björnstorp (och ja, mamman som nämns i slutet erkände då jag konfronterade henne med hennes agerande att ”det var dumt”) :

Till alla boende i Björnstorps by!

Jag har av tidigare inlägg på Facebook gällande er by förstått att en del av er anser att trafiken genom byn är allt annat än hänsynsfull och att ni anser att en del kör för fort och/ eller oansvarigt.

Mot bakgrund av dessa åsikter, som jag inte tänker argumentera emot ställer jag mig mycket frågande till er boendes egna ageranden många gånger.

Jag jobbar natt och kör ofta genom byn runt 20.00 och vid 7.30.

Vid dessa tidpunkter är det sedan ett bra tag MÖRKT!

Jag skulle kunna skriva en bok om alla potentiellt mycket farliga situationer ni Björnstorpsbor utsätter er för givet trafiksituationen i kombination med mörkret men ska ge några, av massor med exempel:

Man går med mörka hundar utmed vägarna kring Björnstorp utan minsta reflex på hunden som man dessutom låter gå ytterst.

Man går med barnvagn på 70-vägen utanför byn i mörker.

Man leder häst i mörker utan reflexer på sig själv eller hästen.

Man går med stora lurar för öronen (=hör ingenting) i mörker och utan reflexer.

Och det värsta jag sett hittills förutom de 3 gångerna jag sett 2 olika småhundar springa lösa (gissningsvis rymt från någon bostad/ trädgård) på vägen i byn:

Ikväll kom en flicka, gissningsvis 6-7 år gammal gående genom den trottoarlösa byn med en sittvagn i vilken det satt ett ännu yngre barn.

Då jag inte såg någon vuxen stannade jag bilen mitt på vägen och ropade till flickan om hon var ensam.

Det visade sig att hennes mamma (?) befann sig på en gröning i närheten, fullkomligt osynlig i mörkret och gud vet hur långt ifrån barnen. Ingen av barnen hade reflexer, pannlampor eller ljusa kläder.

Jag hoppas att alla som orkat läsa så här långt förstår var jag vill komma med denna långa utläggning.

Om ni bybor är så rädda för trafiken genom byn (och gissningsvis med all rätt); varför bidrar ni själva till enorma risker genom ert agerande?

Att någon körde för fort/ vårdslöst kommer att vara en klen tröst för er den dagen något allvarligt inträffar, snälla tänk på det!

12 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Reflex är mer undantag än regel här i Frankrike och det är jätteläskigt att köra i mörkret tycker jag när folk är ute och rör på sig så som du beskriver ovan. Vi bor ju liknande i liten by utan trottoarer eller gatubelysning.

    Svara
  2. Charlotte

    Heja dig! Så himla bra att du skrev det inlägget. Hoppas det ger effekt på trafiksäkerheten

    Svara
    • Birgitta

      Inlägget gav en hel del kommentarer. Många höll (så klart) med om att reflexer var viktigt.

      Men några (män) tyckte att fokus skulle ligga på att folk måste hålla hastigheten; här ett korkat exempel:

      ” Glöm inte att det som anges på skylten är den HÖGSTA tillåtna hastigheten. Man ska alltid anpassa hastigheten utefter situation. Det betyder att vi får springa utan reflex bäst vi vill. Sänk farten är väl inte så svårt.”.

      Att sänka farten löser inte alla problem menar JAG.

      Svara
      • Smurfan

        Det var det dummaste jag läst på… jag vet inte när! (Alltså inte ditt inlägg, utan att kommentaren att ”vi får springa runt utan reflex bäst vi vill.” Frågan är om det verkligen ÄR så. Räknas det inte som vårdslöshet att släppa ut de där små barnen till exempel? Och även om det inte är det, hur kul är det att mista barn och djur eller medverka till en annan människas (förarens) död? Ja, dumt var ordet!

        Svara
        • Birgitta

          Mkt korkat och så svarade jag:

          Jisses vilken inställning!

          Hade ”att sänka farten” varit lösningen på alla problem i trafiken hade jag inte skrivit mitt inlägg, det hoppas jag att du förstår om du tänker efter lite.

          Mina exempel med barn och djur illustrerar att båda kategorierna kan handla omoget, impulsivt och ogenomtänkt och mot detta hjälper inte alltid en anpassad hastighet, tyvärr.

          Det är ett ögonblicks verk att en cyklande småtting tappar balansen och vinglar ut i en skymd kurva, att en lös hund kastar sig ut på vägen, att en bil som väjer för en dovhjort träffar en människa som är ”osynlig”.

          Jag hoppas för både din och andras skull att du bara raljerar och inte ordagrant menar det du skrev och i annat fall att du a) varken har barn eller djur och b) har anmält dig till organregistret.

          Och tänk på att man är lika död om man dödas av någon fartdåre som av någon som inte såg en i mörkret….

          Svara
  3. Lena

    Hej Birgitta det är så enormt tråkigt att läsa detta inlägg och den självgodhet du tar på dig genom att ”lekatrafikpolis” i lilla byn som jag ju bor i. Vi jobbar hårt med att få folk att köra sakta och barn att lyssna på sina föräldrar samt att det används reflexer. Du får självklart ha dina åsikter men snälla du tro inte att det är du som måste se till att detta sköts. Och på sättet du hänger ut folk här i din blogg, så sorgligt. Visst finns det undantag men de flesta i byn är ordentliga människor med reflexer som håller 30km/h när vi kör bil. Vi pratar också med varandra istället för att skriva inlägg på FB för att få ut sin frustration. Vad jag och många andra i byn undrar över är, om det nu tar så mycket energi från dig över hur det är att köra genom vår by, varför tar du inte helt enkelt en annan väg hem? Om du istället kör väg 11 och svänger av precis innan Veberöd så slipper du lägga energi på Björnstorps by, och räknat i km är det inte längre. God fortsättning Lena

    Svara
    • Birgitta

      Hej Lena!

      Jag tycker att det är exakt sådant som jag tog upp i mitt inlägg på Facebook som sådana ”by-sidor” ska användas till och som du kanske också kunde se och läsa av kommentarerna på sidan var det MåNGA som höll med mig och 16 stycken tryckte på ”like” eller ”hjärta”. Så jag är uppenbarligen långt ifrån ensam om mina åsikter och flera vittnade om samma erfarenheter osv.

      Jag HAR för övrigt ”varit tyst” i snart 3 år men när jag bara ser fler och fler exempel på fullständigt livsfarligt beteende har jag dels svårt att tro att ”ni jobbar hårt på…” och anser dessutom att det handlar om civilkurage att med sitt namn (dvs inte anonymt) försöka väcka i alla fall en liten opinion.

      Här handlar det dessutom om vuxna människor som inte bara gamblar med sina egna liv utan som utsätter barn, hundar och medtrafikanter för fara.

      Jag vill inte behöva leva med att jag dödat ett barn för att föräldern ”inte tänkte”.

      Jag skulle kunna skriva mycket mycket mer om detta men hoppas trots allt att mitt inlägg fick i alla fall några att tänka till. Detta är ju tyvärr ett problem som inte bara gäller Björnstorp utan world wide om man ska hårddra det.

      Angående att jag borde välja annan väg så har jag givetvis beaktat alternativen men detta är det kortaste alternativet och andra vägar har andra faror ( mer vilt tex) som jag tar hänsyn till. Vägen du föreslår är längre räknat från Malmö, mer backig med fler ställen med skymd sikt, ett skymt dressinspår som ska passeras osv.

      Och att ge någon rådet ”ta en annan väg” är inte att ta ansvar för det som händer för jag är givetvis inte den enda som kör på vägen.

      Svara
      • Hanna

        Birgitta snälla. Många av dina ”likes” och hjärtan var tyvärr skrivna i ironi kan en annan som läser det se. Du kanske ska vara lite transparanta mot dina bloggläsare och nämna att även admin för gruppen gav dig en varning för dåligt beteende. Man vill ju vara ärlig mot sina läsare inte sant.
        För övrigt är det inte alls sådana tråkiga inlägg gruppen är till för. Skrolla lite ska du se. Vi övriga ”stackare” som bor i byn använder den främst när vi rensat hemma o vill skänka saker, kanske vill utbyta tomatplantor, lägga en hälsning till grannar, dela fina bilder på vår by etc etc. Det var jäkligt god ton faktiskt före där kom troll i gruppen. Med det sagt, god fortsättning och snälla uppför dig med en respektfull ton i framtiden.

        Svara
        • Birgitta

          Huruvida folk trycker på ”like” eller ”hjärta” av IRONI (jisses vilken nivå på mognad i så fall….) kan jag inte svara på men jag kan läsa innantill och läste en hel del kommentarer som instämde i mina åsikter och reflektioner – läs gärna dessa så förstår du vad jag menar. Eller de kanske också var ironiskt skrivna?

          Vad gäller transparens osv så gav admin mig en ”varning” för en kommentar jag skrev till ett annat inlägg där en, enligt mig, egoistisk person ville skjuta upp fyrverkerier redan 19.00 för att hennes småbarn skulle hinna se dessa.

          Som tidigare nämnts skulle jag kunna skriva en bok om både detta fyrverkeri-inlägg och det vad gäller trafiksituationen men vill man skjuta budbäraren (mig) i stället för att tänka efter vad det faktiskt är man GÖR och utsätter andra för så kör på….

          Ps. Bara för att något är tillåtet (skjuta raketer inom vissa tider) kanske man ska fundera över lämpligheten när man vet vilket enormt lidande det skapar för andra. Och när jag på Genarps-sidan läste om x bortsprungna, livrädda hundar fick jag tyvärr vatten på min kvarn. Men det är en annan diskussion.

          Svara
          • Hanna

            Jag håller med dig, mognadsnivån på att räkna likes, men det var ju faktiskt du som tog upp det.
            Du har rätt varningen för din attityd var i ett annat inlägg, där du skammade en bymedlem när denne ville visa extra hänsyn (inte tvunget) och faktiskt förvarna att de skulle skjuta tidigare (fortf inom ramen för lagen). Sen vad dina åsikter är eller vad du känner det är irrelevant. Det var extremt tråkigt att du vill skuldbelägga och peka finger med utropstecken.
            I övrigt är det som Lena skriver ovan, det är ingen som säger emot användandet av reflexer, du skulle se hur kittade de flesta av oss i byn är. Men du skulle bara veta hur fort folk kör förbi vår lilla by. Dagligen ser vi tung yrkestrafik glida ner i 70 långt förbi 30-skyltarna, för att sedan stå på bromsen precis vid dressinspåret. Vi älskar att bo här. Vår lilla by som äntligen börjar få lite samhörighet. Där vuxna, barn och djur får leva i samstämmighet. Vi ber faktiskt bara om lite hänsyn, att folk håller 30 och att vi fortsätter tjata på våra barn om reflexer, cykelhjälm etc som föräldrar gjort i årtionden.

          • Birgitta

            Jag känner att vidare kommentarer från mig egentligen är överflödiga och meningslösa för du ger uttryck för en egoism som är just det jag vänder mig emot; din åsikt att vad jag känner är irrelevant. Hur kan man som medmänniska tycka att andras känslor är irrelevanta? Hur kan man som själv djurägare med berått mod utsätta andras djur och även vilda djur för det trauma fyrverkerier innebär?
            Är det så mycket värt att få härja med fyrverkerier att andras rädsla inte spelar någon roll?

            Att gömma sig bakom att ”det är tillåtet” är att inte ta eget ansvar och många saker som tidigare var tillåtna skulle vi idag aldrig i livet acceptera men då visste vi inte bättre. Nu är vi många som vet men än så länge får egoister härja.

            Jag sätter punkt för denna diskussionen med att avsluta med en reflektion kring dina ord om byns samhörighet.

            Om du frågar mig är baksidan av denna form av samhörighet att man kan känna rädsla för att vara den som ”förstör” samhörigheten genom att yppa en obekväm åsikt, precis så som jag gjorde vad gäller fyrverkerierna och trafiksituationen.

            I stället är man tyst eller påstår till och med att man håller med de som gör något man egentligen är emot, för att inte sticka ut. Det kan jag utläsa av meddelanden jag fått på Messenger men som man inte vill skylta med öppet för att inte förstöra by-gemenskapen.

            Jag hoppas att jag alltid kommer att ha civilkurage nog att säga ifrån när jag tycker något är fel, med eller utan utropstecken.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>