Viktigt om strö

Frenchies box

Att strö med halm har jag själv alltid tyckt har varit jättebra men det är också viktigt att tänka på detta som veterinär Ursula Palm varnar för:

”Har haft kolikfall varje kväll den här veckan. Ett par av dem har varit förstoppning orsakat av ströbyte.
Många byter från dyr spån eller pellets till halm, fullt förståeligt.
Men… hästar äter halm. Halm har hög ts-halt, vilket innebär ökad risk för förstoppning. Om du gör byte av strö, kom ihåg att hålla koll på att hästen dricker, räkna gödselhögar så att du ser om de blir färre natt för natt.
Titta på gödseln, är den ljusare än vanligt? Tecken på mycket halminnehåll.
Motionera, ge blöt betfor eller mash.
Och, ha ett par säckar spån eller torv hemma, så att du kan strö om din häst får förstoppning och ordineras diet. 🙂/ Ursula”

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Fast jag fattar inte riktigt? Ska en häst stå utan stråfoder? Riktigt kass källa.

    Svara
  2. Minstral

    Ok, jag fattar att det handlar om en övergång. Men hästen måste ju ändå ha något att tugga på? Något som många tummar på. Kan hästen inte ha fri tillgång till stråfoder (inkl halm) är det ju ett bra tips att lägga in grenar eller sly. Tror icke-tuggande är en betydligt större kolikrisk än halmboxar. Äter en häst upp en hel box med halm har man ett grundproblem att hästen är rastlös på box alt får för lite tuggtid. Att kolla att hästen får i sig vätska är ju viktigt såklart. Men jag tänker på dessa stackars hästar som vräker i sig halm som nykommet strö. Hur har de mått innan?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>