Den återkommande hundgåtan

Igår kunde jag på Facebook läsa samma eländiga efterlysningar som jag har sett hur många år i rad som helst; hundar som sprungit bort runt tolvslaget, oftast med olika typer av koppel efter sig.

Hundägare har alltså av okända anledningar valt att vistas utomhus med sina kopplade hundar kring den mest traumatiska tiden på året för både vilda och tama djur!

Jag blir genuint nyfiken på varför man gör detta enorm omdömeslösa val och vad som driver en att trotsa sunt förnuft på detta viset?

Är man så bombsäker (ursäkta ordvitsen) på att ens hund kommer att stå pall för vilka fyrverkerier som helst att man absolut måste ha den med sig ute just kring midnatt? Kan man inte rasta hunden några timmar tidigare?

Eller har alla dessa bortsprungna hundar fått akut diarré just vid 23.45 så att de MÅSTE tas ut?

Att jag tycker att de som använder smällare och fyrverkerier är fruktansvärda egoister har nog inte undgått någon och dom kan man tyvärr inte påverka som enskild djurägare men varför man SJÄLV utsätter sin hund för livsfara- DET får ni gärna försöka förklara för mig om ni kan!

Att hunden sliter sig trots x försiktighetsåtgärder tidigare på kvällen kan jag ändå förstå men när jag läser om dessa lösa hundar som sprungit iväg vid 23.30 och därefter….DET fattar jag absolut inte!

Och bara tanken på en fullständigt panikslagen hund som rusar omkring i mörkret med ett koppel som den kan fastna i på tusen ställen och kanske rent av strypas av…ja, bara tanken gör mig gråtfärdig. 

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny Hamberg

    Helt obegripligt. Jag tror att de flesta som tar ut sin hund vid tolvslaget ska ”spela Allan” och visa att deras hund inte är nån fegis.

    Svara
  2. Veronica Sjöberg

    Det var ett jävla stolpskott i en hundgrupp som ”stoltserade” och lade ut video på sin lilla hund som de tvingat med ut centralt i någon stad precis vid tolvslaget. För att visa hur cool hennes hund var. Det smällde utav bara helvete. Denna vidriga idiot tog sedan bort inlägget, för som väntat rasade majoriteten över denna idioti.

    Jag blir helt förstörd av att se alla dessa stackars bortsprungna hundar.. Jag hade verkligen inte kunnat leva med det. Vidriga kräk till ägare (de som tar ut sina hundar just nära 12-slaget).

    Svara
  3. Charlotte

    Ja det är så taskigt och omdömeslöst att jag blir gråtfärdig. En hund kan bli rädd för smällare och raketer när som helst, även om den inte alls har varit rädd tidigare. Så man ska ALDRIG utsätta hunden för tolvslaget! Forskning visar dessutom att många av de hundar som är rädda för raketer inte visade så mycket första gången. Men andra året var de rädda, tredje året låg de i badrummet och fjärde året var de tvungna att få lugnande.

    Svara
    • Birgitta

      Det stämmer tyvärr på vår hund. Första året var hon obrydd och vi var så glada för det, sedan blev det som det är nu 🙁 ……..

      Svara
  4. Minstral

    Jag tycker också det är tragiskt och skulle inte göra det, men jag tror att dessa människor som gjort misstaget och tappat hundar har lärt sig dyrt av sitt misstag utan att behöva läxas upp. Jag kan ta liknande exempel med folk som tycker det är en bra idé att tömköra ute i naturen. Lika jäkla illa.

    Svara
    • Birgitta

      Ja du…DET blev ett dyrköpt misstag för mig; att tömköra ute. Även om jag tömkörde i skritt så gick det mycket illa när jag tappade hästen (Kreon) och då gick det inte längre i skritt om man säger så…

      Och jag kommer nog aldrig mer att tömköra en häst annat än på bana/ i ridhus.

      Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>